Vad är mörkerturism och hur skapar mörker starka upplevelser? När några sinnen sätts ur spel förstärks andra. Här är tips på mörkerturism runt om i världen.
Turismen utvecklas ständigt, och en av de senaste trenderna som vuxit i popularitet är mörkerturism, även kallad noctourism. Uppkallad efter ordet nox som betyder natt på latin skapades ordet noctourism och med en maffig bok var trenden ett faktum. Men vad är mörkerturism?

Vad är mörkerturism och hur kan det upplevas?
Kortfattat handlar mörkerturism om resor och äventyr som sker efter solnedgången, innan soluppgång. Från att utforska nattliga djurliv till att beundra stjärnhimlen eller besöka livliga nattmarknader – mörkerturism erbjuder unika perspektiv på destinationer världen över. Det har pratats mycket om mörkerturism i Sverige i år, kanske för att framförallt norra Sverige har så otroligt mycket mörker under vinterhalvåret med otroliga möjligheter att förpacka upplevelser. Både den enklare varianter av snöskopromenad till en lägereld till mer avancerade arrangemang.
Att resa på natten kan ge en annan dimension till en plats, där sinnena skärps och upplevelsen blir mer intim, kanske för att intrycken blir färre men starkare. Ett av skälen att mörkerturism hypats som en trend under vintern 2025 är boken 100 Nights of a Lifetime: The World’s Ultimate Adventures After Dark utgiven av National Geographic och lanserad 3 december 2024. I den 400 sidor långa boken finns mängder med tips på hur en kan uppleva världen efter mörkrets infall. Har inte läst den men den lär vara proppad med inspiration och otroliga bilder tack vara nattens ljus väl fångat av deras skickliga fotografer.

Mörkerturism och hållbarhet
Vad finns att säga om mörker turism och hållbarhet? Vi har sett det i för lite skala för att dra några större slutsatser men jag ser att mörkerturism i vissa fall kan bidra till en mer hållbar turism genom att sprida besöksflöden över fler timmar och minska trycket på populära sevärdheter under dagtid. Nattliga aktiviteter som stjärnskådning eller norrskensturism främjar även naturskydd och ökar medvetenheten om ljusföroreningars påverkan.
Samtidigt finns det utmaningar. Ökad turism på natten kan innebära störningar för djurliv och lokalbefolkning om den inte hanteras ansvarsfullt. Det är därför, som alltid, viktigt att välja de en reser med med omsorg och väljer de aktörer arbetar med hållbara principer och att respektera lokala förutsättningar.
Exempel på mörkerturism världen över
Jag har gjort några av mina häftigaste reseupplevelser omgiven av mörker och det var inte förrän trenden ”mörkerturism” kom på tal som jag insåg att jag har flera exempel på mörkerturism i min ryggsäck. Än finns mycket kvar att uppleva och jag blir minst sagt sugen på mer mörker när jag reser.
Norrskensturism på norra halvklotet
En av de mest klassiska exemplen på mörkerturism på våra breddgrader är norrskensturism. Det finns turer, det finns appar, det finns hela paket som bygger hela sitt erbjudande på ljus som dansar över himlavalvet. Kanske är själva förutsättningen att det är helt upp till kosmos om norrksen ska visas som gör det så eftertraktat. Att det inte går att ”boka norrsken” utan ibland bjuds det på show, ibland är det bara helt bäcksvart.
Jag hade min i särklass mäktigaste norrskensupplevelse för bara några månader sedan när vi körde bil på nyårsdagen och vi i höjd med Härnösand var tvungen att stanna och gå ur bilen flera gånger. Lite senare pratade jag med några som arrangerar norrskensturer långt upp i Norra Sverige och de bekräftade att det varit ett norrsken utöver det vanliga. Vi jämförde bilder och såg samma mönster trots att vi var mer än 100 mil ifrån varandra.
På upplevelsebloggen finns tips om hur en fotar norrsken på bästa sätt

Nattliga safariturer under månskenets ljus
Många nationalparker, särskilt i Afrika och Asien, erbjuder nattliga safariturer där besökare får en chans att se djur som är aktiva efter mörkrets inbrott. Lejon, leoparder och nattaktiva primater är bara några av de arter som kan skymtas under en sådan tur. Det här har jag inte testat men tänker mig att det inte kan vara något annat än jättehäftig.

Spöken och skrämsel om natten
Jag vet inte om det ”räknas som mörkerturism” enligt någon typ officiell definition som inte finns men för mig är definitionen av mörkerturism att det är mörkret som är själva grejen. Jag skulle verkligen säga att mörker är ett bärande inslag i spökvandringar eller halloween på nöjesparker. Min syster som skådespelar har lett spökvandringar i Gamla stan som ett exempel.
Stjärnskådning
Många avlägsna områden runt om i världen har blivit kända för sin exceptionella natthimmel, där ljusföroreningar är minimala. Platser som Atacamaöknen i Chile, Death Valley i USA och Abisko i Sverige är perfekta för att se Vintergatan i all sin prakt.
Jag hade nästan en uppenbarelseliknande känsla när jag var i Bolivia på en flerdagarstur i Saltöknen. Det var jävligt kallt och jag låg under ett antal täcke och frös- Inte alls sugen på att gå ut men det började snackas om att det var stjärnklart. Jag övertygade mig om att gå ut. Det var helt otroligt. Sånna bilder som jag bara sett på TV, som jag trodde krävde teleskop, fanns nu var än jag tittade. Det var stjärnor precis överallt. Då 2015 hade jag knappast en kamera bra nog för att fota men några andra i gruppen tog magiska kort som de skickade men nu kan jag inte hitta dom. Tänk dig vintergatan du sett i någon bok eller på TV och sen att du står mitt bland det. Så, så häftigt.

Nattdykning
För dykare är nattdykning en helt unik upplevelse där marina djur som annars gömmer sig på dagen kommer fram. Fluorescerande koraller, bläckfiskar och hajarter kan ses i ett helt nytt ljus. När jag tog certifikat för Adventuredive vid Stora Barriärrevet var mörkerdykning en av dyken som ingick. At dyka är otroligt häftigt eftersom hörsel-sinnet sätts ur spel. Att dessutom begränsa syn-sinnet kraftig gör att här- och-nu-känslan blir otroligt stark. Vi hade ficklampor med oss och jag miss ett tillfälle otroligt starkt. Jag simmade och vinklade ficklampan mot båtskrovet och under båten cirkulerade små minihajar och andra fiskar som reflekterades jättestarkt i lampskenet omgiven av totalt mörker. Otroligt äventyr.
Nattmarknader i Asien
I många asiatiska länder är nattmarknader en central del av det sociala och ekonomiska livet. Besökare kan smaka lokala delikatesser, shoppa hantverk och uppleva den pulserande nattliga atmosfären. Jag älskar alla dessa tillställningar. I Thailand är det ungefär halva anledningen att åka dit. I Taiwan myllrade det av människor och chans att testa sådant jag aldrig skulle beställa in som hel måltid. I Malaysia åt jag glassrullar för första gången på en marknad som inleddes på eftermiddagen och pågick in på natten.

Mörkerturism i Sverige
Om noctourism eller mörkerturism finns mer att säga, vissa har jag ju till och med skrivit en bok, men det här blir min introduktion till trenden. Jag hoppas att Sverige tar chansen att skapa riktigt häftiga upplevelser, inte minst i norra Sverige där potentialen är som allra störst. Det gäller att ta det unika mörkret vi har och göra något intressant av det. Det måste inte vara leta björn under fullmåne, det kan vara lägereld, sagor och filtar paketerat med varm choklad.
Mörkerturism är en av många former av turism, här fler inlägg jag skrivit på det temat: Former av turism
Ett TV-tips som kanske intresserar dig. Resfeber: Turismens pris på SVT.
https://www.svtplay.se/resfeber-turismens-pris