10 år i Stockholm och vad jag vill med nästa decennium

Posted on

Den här månaden har jag bott i Stockholm i 10 år. T-I-O-Å-R! Jag sammanfattar mina år och siar om framtiden – vad vill jag fram till 2029?

Så hamnade jag i Stockholm

Det som en gång var en tänkt tvåårsperiod slutade visst med en stad jag faktiskt kallar min. Jag och min dåvarande pojkvän flyttade till Stockholm sommaren 2009 för att jag blev ordförande på Ungdomens Nykterhetsförbund. Vi skulle göra två år i Stockholm och sedan flytta hem och bo i en Västerbottensgård på landet. Tänk så långt ifrån det jag är nu, tio år senare.

Ingen kärlek vid första ögonkastet

Det tog tid för mig att tycka om Stockholm, flera år faktiskt. Jag tyckte att arkitekturen var ful, till och med längs Strandvägen och i Gamla stad. Jag störde mig på att det aldrig gick att förflytta sig raka vägen utan en var tvungen att förhålla sig till en massa vatten och broar. Allt var stort och omständigt och det kändes aldrig som jag fick grepp om stan. I Umeå hade det varit så enkelt att få en överblick över alla affärer, alla restauranger, alla uteställen, alla evenemang. I Stockholm var utbudet oändligt och det stressade mig.

Gamla stan som jag inte tyckte va vacker en gång i tiden.

Mina 10 år: Från Västerbottning till Stockholmare

Under de här tio åren har jag gått från att vara en västerbottning som tillfälligt bor i Stockholm. Till Västerbottningen som har Stockholm som sitt hem och vidare till att känna mig både som en Västerbottning och en Stockholmare. Nu, tio år senare, har jag nog förflyttat mig så långt att jag är en Stockholmare med rötter i Västerbotten. Jag identifierar mig med båda, vill ha båda identiteterna i mitt liv men ärligt talat så ser jag mig något mer som just storstadsbo än den oklara benämningen norrlänning.

På dessa tio år har jag avverkat 1 universitetsexamen, 2 jobb, 3 boende och 4 partners. Det sista jobbet, boendet och min partner är jag dock inte klar med än. Jag har besökt nästa 60 länder och totalt spenderat lite dryg ett år utomlands. Jag har gått jag vet inte hur många kilometer med min hund, gjort 130 pass på Friskis och har 160 registrerade rundor på Runkeeper. Jag har lyssnat på åtminstone 300 sommarprat och skrivit över 1500 blogginlägg.

San Marino, mitt land nr 60

Mina kommande 10 år

Jag är ju nostalgiskt lagd så kan grotta runt i det förgångna i evigheter och kolla på gamla bilder, läs igenom årssammanfattningar och se hur livet har utvecklat sig. Än mer intressant är ju dock framtiden. Så det här är vad jag vill att de närmaste tio åren ska innebära.

Boende

Jag ser mig själv som Stockholmsstabil och räknar med att ha det som min bas även nästa decennium. Flytta lär vi göra minst en gång, kanske till en annan lägenhet, kanske till ett hus. Drömmer om ett hus i Duvbo med ett torn. Ska bara finna 15 miljoner först.

Numer tycker jag att Stockholm är en fantastisk stad. Jag kan nästan gå på vatten, det stora utbudet är en fördel och arkitekturen är vacker. Lite mer street art så är jag helnöjd. Jag trivs i Stockholm som stad, det är lätt för hel- och halvnära att stanna till när de passerar eller vill träffa oss. Jag gillar att jag känner mig nära politiken och vara i en modern kontext med så korta mentala avstånd till övriga världen som det går.

Jag vill att vi bor utomlands åtminstone en omgång. Jag skulle gärna spendera några månader utomlands lite här och där regelbundet. Vi får se hur vi kan skapa förutsättningar för det.

Utsetts till Duvbos vackraste hus, här vill jag bo!

Karriär

Under de kommande tio åren vill jag byta arbetsgivare och göra något annat än att jobba för nykterhetsrörelse. Jag räknar med att starta ett eget företag men om det blir sidoaktivitet eller huvudsyssla känns svårt att sia om. Jag skulle gärna jobba med sexualitetsfrågor, feminism eller destinationsutveckling av Sveriges landsbygd (oklart hur det sistnämnda ska göras utan att bo på landsbygden). Jag vill göra meningsfulla saker, ha ett flexibelt jobb och hellre jobba mindre än mer men samtidigt inte tjäna mindre pengar. Det är 2020-2030:s stora uppgift.

Relationer

Ett barn verkar ju uppenbarligen på väg så jag räknar med att en av mina huvudsakliga relationer framöver kommer vara förälder till ett barn. Jag skulle gärna ge det barnet ett syskon men är mycket ödmjuk inför att det inte är givet. Varenda dag vill jag vara gift med Erik.

Jag vill fördjupa relationen ytterligare till våra nära vänner och prata om värderingar, livets svåra frågor, självförverkligande, lycka och hur vi med våra val i livet kan göra världen lite bättre.

De senaste åren har jag, mycket tack vare bloggen, utökat mitt nätverk och jag vill att de närmaste tio åren försätter mig i fler cirklar. Jag vill omge mig av mer heterogena människor, få intryck av oliktänkande som utmanar mina åsikter och synsätt.

Jag hoppas också att jag kommer få minst en ny nära vän. Det är häftigt att skapa viktiga relationer till helt nya människor och antalet nya vänner/år blir snarare färre än fler ju fler år som går.

<3

Hälsa

Jag vill göra en svensk klassiker, ha träningsrutin i vardagen och känna mig pigg och stark. Vagabondformen ska finnas till hands varje dag. Jag vill älska min kropp och lägga mer fokus på funktion än utseende.

Jag vill lära mig Kitesurfa, bestiga Kebnekaise och Kilimanjaro och känna mig säker på att dyka.

Hälsan ska vara med mig hela livet, gäller att underhålla och vårda ömt.

Fritid

Jag vet inte om jag någonsin kommer skapa utrymme för detta i mitt liv men i bakhuvudet trånar jag ständigt efter att rida mer och vara mer kreativ. Jag vill dreja, lägga pussel, måla min egen servis, sy kläder, sjunga i kör och skapa saker med mosaik.

Det bästa med att rida är att allt annat försvinner, särskilt när jag rider dressyrpass på banan, då finns inget annat än jag, hästen och våra rörelser.

Resor

Om livet fortsätter i pilens riktning så finns det en liten chans att jag skulle kunna resa till mitt hundrade land inom tio år. 35 länder kvar så det kräver sina resor eftersom många av de närmste är besökta.

Jag vill göra minst en långresa liknande den vi gjorde när vi reste ett varv runt jorden. Kanske korsa Afrikas kontinent eller så, det vore coolt och läskigt. Drömmen om att rida genom Sverige kvarstår men jag vetetusan om det är rimligt att få ihop fyra en månaders ritt med familjeliv.

Just nu drömmer jag om Nepal och Vietnam, förklarar varför i senaste avsnittet av att-resa-podden. Iran och Antarktis finns kvar på listan.

Namibia, en av många fantastiska länder i Afrika. Har så många fler jag vill resa till.

Bloggen

Det känns som en hisnande tanke att jag skulle blogga om tio år. Å andra sidan finns det flera resebloggare som varit i gång i åtta-tio år så varför inte? Oavsett blogg eller inte så vill jag ta att resa medvetet steget längre. Det kan vara genom att föreläsa, ge ut en bok, debattera eller konsulta.

Personlig utveckling

Jag vill behålla min kunskapstörst. Lära mig mer om ekonomi och filosofi. Utmana min syn på vad som är viktigt och statusfyllt i livet. Jag skulle vilja lära mig fler språk, bli bättre på att fotografera och bli bättre på att spela piano. Jag vill bli mentalt starkare och hålla livet i balans.

Värdet av att sia om sin framtid

Den absolut största behållningen med att skriva detta blir att läsa det om fem och tio år och se vad resultatet blivit. Tack Stockholm för att vi till slut skapade vår relation så jag även fortsättningsvis vill kalla dig mitt hem.

Om du fick sia om min framtid, vad tror du att de närmaste tio åren till exempel kommer innehålla?

4 thoughts on “10 år i Stockholm och vad jag vill med nästa decennium”

  1. Älskar sådana här inlägg. Var du är om 10 år? Well, hade det varit för ett par år sedan hade jag fortfarande sagt statsminister. Nu? Hm. Kanske TURISTMINISTER!?

  2. Så mycket tankar efter detta inlägg. Jag tror som alltid att du kan nå precis vart du vill. Det har du visat många gånger om.
    Jag hoppas att vår relation är en sån att fördjupa de kommande tio åren. Det känns som att vi har börjat bra. <3 Och kanske kommer jag till Sthlm en sväng ändå. Tanken finns.
    Jag tror att som för de flesta så förändras perspektiven när man blir förälder. Det ska bli spännande att se vad det väcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *