De judiska kvarteren i Krakow – varför jag gillade och tips på mat

Posted on

Jag blev smått förälskad i de judiska kvarteren i Krakow, både för dess atmosfär och de tips på mat jag samlade på mig under vår korta visit.

Dagen innan vårt besökt i Auschwitz spenderade vi Krakow. Vi hade bestämt oss för att lägga fokus på två klassiska områden: de judiska kvarteren och gamla stan.

Judiska kvarteren i Krakow = like

Vi började vår dag i de judiska kvarteren i Krakow och fick så kallad feeling direkt. Här fanns en puls och ett lugn på samma gång, kreativiteten var påtaglig. I var och varannan butik och restaurang vi tittade in fanns något unikt och jag upplevde att stadsdelen hade stor personlighet.

Judiska kvarteren i krakow
Oväntad dekoration utanför Synagogan och huset för det judiska communityt
Judiska kvarteren i krakow
Det här var det enda stället som kändes aningens turistiskt bland de judiska kvarteren

Vi strövande omkring och fann några coola design-butiker med mängder av prylar. Något kvarter längre ned fanns välsorterade second-handaffärer och en butik som sålde ekologiska kläder och skor. Vi gick förbi en free walking tour och hade vi haft mer tid har jag lätt velat lära mig mer genom en guidad tur i de judiska kvarteren i Krakow.

Judiska kvarteren i krakow
Prylar säljes här!
Judiska kvarteren i krakow
Snyggt i Vintage-butik

Vart vi än gick uppfattade jag en avslappnad bohemisk känsla i kombination av framåtanda och hipp modernitet. Lite som att de visste att den här stadsdelen är Krakows bästa. Mig hade de charmat fullständigt och jag skulle gärna utforska fler gator för att finna ännu mer personliga favoriter.

Judiska kvarteren i krakow
Exempel på kreativitet utanför ett café
Judiska kvarteren i krakow
Macka och kaffe gjord av naturmaterial. Näver, mossa, kottar, torkad chili osv

Turistfällan gamla stan i Krakow

Efter några timmar gick vi upp till gamla stan i hopp om att få ännu mer känsla för Krakow men ärligt talat så blev jag bara besviken. Jag är ju själv visserligen turist och i myllret tappade jag bort både mig själv och Krakow bland alla andra tusen turister. Vi gick raka vägen upp till det stora torget och sedan en nästan lika rak väg tillbaka till de judiska kvarteren. Övertygade om att det var rätt prioriterat att ge de judiska kvarten i Krakow resten av vår tid.

Judiska kvarteren i krakow
Stora torget, inte så sexigt…
Judiska kvarteren i krakow
Jag älskar klapprande hovar och doften av häst men det här blir too much för mig

Tips på mat i de judiska kvarten i Krakow

Som i så många andra städer åt vi oss igenom dagen på caféer och andra ställen vi råkade gå förbi. Det enda stället jag spanat in i förväg var stäng för renovering. Istället hittade vi dessa tre ställen.

What’s up Krakow – social pub

Det första caféet vi blev lockade att gå in i hade visserligen ett väldigt utplockat utbud så vi fick nöja oss med varsin dryck och en härlig kolapaj. Behållningen var ändå stor, vem vill inte fika sittandes på två gungor?
Adress: Starowislna 95

Judiska kvarteren i krakow tips på mat
Erik delar snällt upp kolapajen mellan oss
Judiska kvarteren i krakow tips på mat
Ungdomlig inredning
Judiska kvarteren i krakow tips på mat
Gungeligung

Food Truck Park

Vi hittade två food truck parker och åt på en av dem. Väl inramat område med varierat matutbud och gemensam sittdel i mitten. Jag åt en veg-bento-låda på japanskt vis och slukade den lätt. Så gott!
Adress: Dajwor 21

Judiska kvarteren i krakow tips på mat
Ett annat food truck ställe som vi inte åt på men också såg trevligt ut
Judiska kvarteren i krakow tips på mat
Street art 🙂

Somnium café bar

Här drack jag den godaste och mest kärleksfullt skapade lemonaden på hela vår bröllopsresa. Den intogs ihop med en pavlova. Inne i det lilla caféet var varje del inredd som ett litet vardagsrum och utanför satt vi på enkla trästolar och kollade på folk.
Adress: Beera Meiselsa 5

Judiska kvarteren i krakow tips på mat
Lemonaden i egen hög person
Judiska kvarteren i krakow tips på mat
Inne i Somnium café med en trevlig övervåning
Judiska kvarteren i krakow tips på mat
Vardagsrumsfeeling
Judiska kvarteren i krakow tips på mat
Den tanten har nog stått många timmar i det där fönstret och spanat ut

Karma

Som hastigast kikade jag in på Karma men det var inte läge att få i sig mer mat. Innergården såg dock hemskt trevlig ut.
Adress: Swiętego Wawrzynca 9

Judiska kvarteren i krakow tips på mat
Karma – ser inbjudande ut eller hur?
Judiska kvarteren i krakow tips på mat
Även detta Karma, så fint tycker jag!

Jag har inte gett Krakow flera dagar så kanske finns det fler områden som är minst lika charmiga som de judiska kvarteren i Krakow. Jag har heller inte gått gata upp och ned i Kazimierz som de judiska kvarteren heter. Men när varje gata är trevlig och varje matställe vi äter på gott så vågar jag mig ändå på att rekommendera dig som är sugen på Krakow att lägga en dag i de judiska kvarteren.

Här finns mina andra inlägg om Polen och här är alla inlägg från vår bröllopsresa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *