8 praktfulla parker

Posted on

Jag har länge funderat på vad det är som gör att jag faller för en viss stad och till slut kommit på vad det handlar om: Parker! Pittoreska, prydliga, passionerade, pampiga och praktfulla parker. Det är så befriande! Läs om mina åtta favoritparker, aka några av mina favoritstäder runt om i världen. 

En stad utan en fin park är fattig. En park är lungan och lugnet i en stad med mycket trafik och högt tempo. Parker skapar kontraster, ger möjlighet till träning och leder till en och annan kyss. Barn kan springa av sig, picknickar kan intas och det går att slå sönder flera timmar genom att studera en stads befolkning från en parkbänk.

Albert Park, Ackland, Nya Zeeland
På en kulle som kräver en mindre kraftansträngning att ta sig upp på ligger Albert Park i centrala delarna av Ackland. Här möttes jag, till min stora lycka, av maffiga träd att klättra i och studenter som pluggade. Gräsmattorna var mjuka och rena, det fanns möjlighet att både ligga i sol och skugga och flera bänkar att sitta på. Det var även i Albert Park som jag spelade in min film om Receprocenten så den parken kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta.

2016-02-25 17.49.37

2016-02-25 17.26.41

Central Park, New York, USA
Det är nästan omöjligt att skriva ett inlägg om fantastiska parker utan att nämna den enorma Central Park som enligt mig är ett av de bästa exemplen på hur en park kan skapa ytterligare en dimension av värde för en stad. Den är en turistattraktion i sig, den innehåller stora träningsområden, kända platser och ger andrum till en annars ganska knökad stad.

IMG_2612

USA52

DSC_0244

David Lamb Park, Vancouver, Kanada
Kanske hade vi omåttligt tur med vädret men den enda dagen i mitt liv som jag spenderat i Vancouver var det väder enligt nedan. I Vancouver finns jättestora Stanley Park som snarare är ett naturområde än en park men den hann jag aldrig ta mig an. Istället njöt jag ett par timmar i solen i David Lamb Park och delade gräsmattan med ett gäng likasinnade.

IMG_4585

Gardens by the Bay, Singapore, Singapore
Den park som imponerat mest på mig vad gäller kreativitet och spektakuläritet är utan tvekan Gardens by the Bay. Under min snabbvisit i Singapore var denna park det som jag fascinerades mest av. Trots att Singapore har näst högst befolkningstäthet i världen har de prioriterat att ge plats till ett galet, genomtänkt och gigantiskt grönområde med utrymme för konserter, en regnskog i ett växthus, svindlande höjder, joggingspår och rekreationsområden. Parkens hemsida ger en hint om vad du möter om du åker dit.

2016-01-28 13.49.56

2016-01-28 14.42.35

2016-01-28 13.54.22

Hong Kong Park, Hongkong, Kina
Det var något med Hong Kong Park som fångade mitt intresse. Kanske var det kontrasterna från skyskraporna, de välansade växtligheten eller fiskarna i dammen. Tyvärr hann jag bara gå igenom parken som hastigast när vi var i Hongkong och det var då det slog mig hur mycket jag gillar att spendera tid i parker.

2016-01-17 13.36.45

Parque del Amor, Lima, Peru
Kärleksparken i Lima har jag skrivit om tidigare och den var väl värd ett besök. Den är tydligt inspirerad av spanjorernas Antoni Gaudi med sina mosaikbänkar och romantikkänslan var påtaglig. Det kändes som att det blev, om möjligt, ännu varmare i luften av alla par och familjer som såg på varandra så ömsint. Härlig stämning!

2016-03-24 14.14.48

Plaza de Armas, Cusco, Peru
Egentligen är Plaza de Armas mer ett torg än en park men eftersom jag blev helt såld på platsen får den kvala in här ändå. Omgiven av vackra historiska byggnader, blommor i välplanterade rader, en fontän och en behaglig känsla är utmärkande för denna yta som det var liv och rörelse på från morgon till kväll.

2016-03-14 13.07.44

2016-03-15 15.44.24

2016-03-15 15.42.28

Petrin Park, Prag, Tjeckien
Efter mycket möda och stort besvär kom jag under min weekend i Prag upp till toppen av Petrinkullen. Enklare hade varit att åka bergbanan upp, men varför göra det enkelt för sig när resan är målet?! Petrin Park var mycket vacker när jag var där på våren och träden stod i full blom. Det finns långa fina promenad eller springslingor och hundratals små släntar att lägga sig i för att vila en stund. Till det kommer en oerhört fin utsikt över staden som i sig är värt mödan för att få uppleva!

IMG_4708

Vilka parker runt om i världen har jag missat som är värt att åka till bara för parken i sig?

16 thoughts on “8 praktfulla parker”

  1. Jag är också svag för parker 🙂 Något annat jag alltid fastnar för är smala gränder också, ju smalare desto bättre 🙂

    1. Central park tycker jag om för att det är en så tydlig förebild för många städer. jag gissar nämligen att det i alla stora städer hela tiden förekommer hur stor yta som ska få vara park vs bostäder/flaschiga byggnader.

  2. Nu blev jag inspirerad att skriva ett inlägg om en av mina favoritparker. Det är en park i Ho Chi Minh City i Vietnam. Du får historien imorgon.

  3. Kul temainlägg om parker! Jag skulle vilja lägga till Parque de Magdalena i Quito på listan över fina parker. Var du där när ni reste genom Ecuador?

  4. Den i Singapore och Hongkong verkar vara något alldeles extra! 🙂 Själv kan jag rekommendera Englischer Garten i München (påstås vara snäppet större än Central Park) och Viktoriapark i Berlin 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.