Tankar om Cowspiracy, flyg och klimatpåverkan

Posted on

Under hösten 2015 spreds dokumentären Cowspiracy och ett tag blev det nästan en sanning att djurhållningen har större klimatpåverkan än transportindustrin. Som reseälskande person hoppade jag av glädje och tänkte: Nu kan jag flyga med gott samvete om jag bara slutar äta kött. Men det var visst inte så enkelt.

Jag har satt upp som årsmål för 2016 att jag ska äta rött-kött-fri kost under tre månader som ett sätt att minska min klimatpåverkan (och ärligt talat kompensera mitt dåliga samvete för att jag flugit så mycket) och rubrikerna från Cowspiracy var en viktig anledning till det. Cowspiracy är en 90 minuter lång dokumentär, producerad av bland annat Leonardo DiCaprio, om djurhållningens påverkan på klimatet med kroken att köttindustrin försöker mörka detta.

2016-05-07 09.32.07-1
Söööööt kalv. Tackar svensk djurhållning för att kalvarna har det bra.

Nu, under våren 2016, har jag äntligen sett hela dokumentären och läst en del av den kritik som den fått och tycker mig ha en hyfsat nyanserad bild. Som vanligt bygger dokumentärer på att det ska finnas en dramaturgi och en David och Goliat-känsla. Det finnas en hel del siffror som är ifrågasatta och Greenpeace framställs som minst sagt tveksamma. Men efter att ha läst deras egna kommentarer så inser jag att bilden inte är så enkelsidig som Cowspiracy visar upp och att en del av siffrorna som Cowspiracy bygger sin dokumentär på har satts ur sitt sammanhang. Naturskyddsföreningen har skrivit bra om detta.

Cowspiracy påstår att djurhållningen står för 51 procent av växthusgaserna. De flesta forskare menar att det snarare handlar om mellan 10-25 procent. På Naturskyddsföreningens hemsidan finns många bra frågor och svar om flyg och klimatpåverkan. Där står bland annat: ”Globalt står flyget för 4–5 procent av alla klimatpåverkande utsläpp. För Sveriges del utgör flygresor en tiondel av våra totala utsläpp.” Men hur vet en egentligen vad som är sant när det finns stora industrier som gör nästan vad som helst för att siffrorna ska bli bra. Turismindustrin är ju bara en av många industrier som ifrågasatts för att inte vara fläckfria.

Efter att ha jobbat professionellt med (eller snarare mot) alkoholindustrin i sju år så vet jag precis vad de går för när det kommer till att sätta vinstintresset först och hur välorganiserade lobbyister de är. Det förvånar mig inte ett dugg att köttindustrin består av samma skrot och korn och Cowspiracy sätter dem verkligen under luppen. Köttindustrin eller Big Food som de också kallas är tillsammans med Big Alcohol två av flera stora industrier som tillsammans bildar ett nätverk där målet är att öka människans konsumtion av de varor de producerar. Detta nätverk kallas The Corporate Consumption Complex och där ingår även Big Tobacco, Big pharmaceutical, Big firearms och Big automobile. Här finns mer info om du vill nörda ner dig i detta.

Att som enskild konsument förhålla sig till alla siffror och information som pumpas ut kan vara svårt och frågan är vilket ansvar vi har. Jag vill tro på konsumentmakt men inser att människan kan vara både lat, okunnig och snål. Det skapar ju tyvärr inte särskilt goda förutsättningar för att ta de där medvetna besluten kring vilket flygbolag vi ska välja, vilken mat vi ska äta eller vilket land vi ska besöka. Det måste vara lätt att välja rätt!

För mig personligen blev ju detta högst aktuellt efter helgens Kosläpp (som jag sände live från på 155:ans facebooksidan)  på Öjeby gård utanför Linköping. Ur ett svenskt perspektiv finns det ju fler anledningar till att köpa både svenska mejeriprodukter och även köttprodukter (om en nu ska äta kött) eftersom det håller landskapen öppna och främjar en levande landsbygd. Utmaningen med dokumentären blir när det görs generella slutsatser för hela världen när ju förutsättningarna skiljer sig så markant när det gäller människors och miljöns förutsättningar.

2016-05-07 11.26.22
Minst sagt poppis utflyktsmål och lite extra äventyr i vardagen för barn (och vuxna).

2016-05-07 12.03.56
Full fart framåt!

I Sverige skulle jag aldrig köpa köttprodukter (nöt, fläsk, fågel) som inte var märkt som svensk köttråvara främst för att vi i Sverige har bland de bästa djurskyddslagarna i världen. Skulle jag hålla på den principen skulle jag vara vegetarian när jag reser men där är det som att jag släpper på min moral. Då äter jag det som erbjuds. I Sverige händer det att jag väljer en restaurang eller tjänst före en annan för att de har kollektivavtal, när jag reser blir ju det mycket svårare även om jag önskade att jag orkade välja med ännu mer omsorg.

Enkelt är det då inte och jag vet inte om jag blev klokare av att se Cowspiracy, snarare upprörd över att ekonomiska intresse har så mycket makt i världen. Att sluta äta kött och mejeriprodukter verkar ju inte göra att det är fritt fram att flyga hur mycket som helst. Jag inser såklart att det bästa är om jag både flyger mindre och äter mindre kött och för att inte tappa inställningen helt så börjar jag i det lilla och kör rött-kött-fri kost i maj och så får vi se vad nästa steg är. Nu är jag väldigt nyfiken på vad just du tänker efter att ha läst det här. Är jag ute och cyklar? Är det helt irrelevanta perspektiv? Blir du arg, peppad, omotiverad?

2016-05-07 12.05.32
Kossor är ändå fina (och väldigt stora) djur!

One thought on “Tankar om Cowspiracy, flyg och klimatpåverkan”

  1. Viktigt inlägg. Jag och Frida är både veganer och är väldigt intresserad av just miljön. Var vegetarian i 8 år och vegan i 2 år med miljön som huvudanledning.

    Det är så otroligt svårt att förhålla sig till siffror. Och det är inte nog med att läsa siffrorna, man måste kolla vart siffrorna kommer ifrån, vilka forskare har skrivit rapporten osv. Jag har sett Cowspiracy och tycker att den är bra. Den skapar många tankeställare men det stämmer att en del (långt ifrån alla) siffror är ifrågasatta men även 10-25% är otroligt mycket! Vad man däremot inte kommer ifrån är att köttkonsumtion är en av de främsta anledningarna till växthusgaser.

    Men diskussionen är komplex och man kan få olika svar om man ser det lokalt eller globalt. T.ex. argumenteras det för att kor i Sverige ger ökar biologisk mångfald men globalt sett är djuruppfödningen (kor främst) en av de enskilt största orsakerna till att den biologiska mångfalden förstörs och regnskog skövlas. Det går inte att sluta med kött och tro att det är fritt fram att flyga hur som helst. Ju mer man lär sig desto mer komplex blir frågan.

    Jag tycker verkligen att ditt initiativ att dra ned på kött är bra och ett steg i rätt riktning. Om du planerar att inte bara köra rött-kött fri utan kanske stryka animalier helt någon dag i veckan för att göra ännu mer för klimatet så kan jag och Frida gärna hjälpa dig med inspiration och recept.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *