Medvetet porträtt: Joakim och Argentina

Posted on

Medvetet porträtt – det första för 2017 med Joakim om Argentina. Bedårande landskap och klokskap om att resa medvetet: ”Om du vill att allt ska vara som hemma, varför reser du?”

Snabbfakta om Joakim

  • Namn: Joakim Book Jönsson
  • Bosatt just nu: Glasgow
  • Relation till Argentina: Studerat och rest runt i ett halvår 2012/2013 och blev då störtförälskad i hur de pratar spanska.
  • Sysselsättning: Ekonomistudent som pluggat i både Australien, Skottland och Argentina. Kika gärna in hans blogg Life of on Econ Student.
  • Favoritplats i Sverige: Sydskånska slätterna när rapsen blommar.

16426562_10154331660338435_1881814257_n

Om Argentina

Argentina, till ytan världens åttonde största land bjuder på dramatiska landskap och pulserande städer. Från de hippa kvarteren i Buenos Aires till ett av världens största vattenfall och jordens sydligaste belägna stad. Avstånden är stora och det finns saker att se och uppleva i alla väderstreck.

Huvudstaden Buenos Aires i öster är i allra högsta grad en levande storstad. Allt kan upplevas vara lite i kaos samtidigt som det mesta fungerar. Demonstrationer och strejker är vanligt och den politiska debatten högst närvarande.

GE DIGITAL CAMERA

Staden Salta i nordvästra delen påminner om Bolivia och är långt ifrån hypade Buenos Aires. Hög höjd över havet, kargt ökenlandskap och brutalt varmt. Enligt Joakim är både staden, naturen och befolkningen annorlunda mot det övriga Argentina han mött. Staden är fylld av typiska turistgrejer med bland annat arrangerade turer till Anderna.

Iguazu i nordöst, ett av världens mäktigaste vattenfall finns i nordöstra Argentina på gränsen mot Brasilien och kan ses från alla möjliga vinklar.

iguazu2

Naturområdet Patagonien täcker hela södra Argentina och Chile är enligt Joakim ett måste för den som åker till Argentina. Där finns bland annat den flera kilometer långa glaciären Perito Moreno. Joakim var där under sommartid och spenderade timmar med att bara titta på glaciären och se den krackelera. Klumpar stora som hus rasade ned i smältvattnet och aldrig kunde han väl ana att is kunde vara så vackert.

sodra-patagonien

perito-moreno2

I Patagonien finns Ushuaia, världens sydligaste stad där kryssningsfartygen till Antarktis går. Staden i sig är inget speciellt men den som har en nördig förkärlek till att checka av diverse listettor bör givetvis åka dit. Patagonien passar dig som söker oändlig stillhet. Där det är tomt och tyst men aldrig tråkigt tack vara makalösa vyer, alplandskap och sjöar. Du som trivs i naturen, som fascineras av djur, pingviner, sälar och valar.

patagoniens-tomma-landskap

sjolejon

ushuaia

Joakim rekommenderar

Åk på valsafari – i Patagonien, helst under deras parningssäsong – då är det action!

Ta tåget i Salta – och åk på utflykt över dagen bara för själva resans skull. Det sägs att himlen har en annan färg. Åk med ”Tren a las nubes” (”tåg till molnen”) till 4 200 meter över havet, en heldagsutflykt med oförglömliga vyer över Anderna.

Se på rivalmatch i fotboll – och gå all in som en riktig argentinare. När El Superclásico-matchen mellan de två rivalklubbarna Boca Juniors och River Plate spelar står Argentina stilla. Sinnesstörd stämning, alla hoppar, skriker och sjunger oavbrutet i 90 minuter.

28102012131

Om du gillar vingårdar – åk till vindistriktet nr 1 Mendoza i väster. Cykla mellan vingårdar, ta dig upp på ortens största kulle med utkiksplats och ta dig en titt på den enorma bergskedjan Anderna.

Pallra dig till Iguazu – njut av vattenfallet i flera vinklar. Från ovan, underifrån eller från sidan med en helikopter. Brutalt spännande!

iguazu-1

Koppla av i Costanera sur – ett naturreservat vid havet i Buenos Aires bortanför Casa Rosada (Presidenthuset) och det nya affärsområdet.

Fika i El Ateno, en unik bokhandel – vackert inredd bokhandel i ett operamusikallokal med ett café i mitten. El Ateneo ligger mitt bland uptown shopping-butikerna på Avenida Santa Fe, mellan centrum och stadsdelen Recoleta.

el-ateneo1

Beskåda högljudda mödrar – på torsdagar samlas mödrar på Plaza del Mayo i Buenos Aires och utför en ceremoni där kvinnor skriker och sjunger i hopp om att hitta de barn som under militärdikaturen på 70-talet togs ifrån dem och uppfostrades i regimvänliga familjer. Finns en hemsida där familjer kan söka rätt på varandra och återförenas och hela händelserna är smått surrealistisk men också väldigt autentisk.

Festa vid Plaza Serrano – där barer och restauranger löser av varandra i en stor cirkel. Fyllt med ungdomar, expats och alla som vill dansa tills solen går upp.

Känn dig som en riktig turist – när du besöker den fascinerande kyrkogården Cementerio de la Recoleta där varje grav är ett litet hus och Evita finns begravd.

2016-02-27-16-26-57

Joakims tips till dig som funderar på att resa till Argentina

  • Ha tålamod. Många saker kommer inte bli som du tänkt dig. Saker kan vara stängt fast det står att det ska vara öppet. Skyltar kan vara fel.
  • Att ta sig runt i Argentina görs enklast via buss med varierad standard efter prislapp. En vanlig färd kan vara 16-20 timmar men upp till 35 timmar finns.
  • Räkna inte med tidtabeller. Ibland, eller irriterande ofta saknas busshållplatser och tidtabell. Se lagom förvirrad ut så kommer befolkningen hjälpa dig.
  • Fördel att kunna lite spanska men inget måste för att överleva i Buenos Aires, ute på landsbygden är det svårare.
  • Gillar du att festa så räkna med att allt börjar och slutar tre timmar senare. Käk vid 23.30 och utgång fram till småtimmarna.
  • Räkna med att bli rånad om du är där längre period. Ser du västerländsk ut kommer du ses som en symbol för rikedom och folk kommer försöka lura dig så var street smart. Växla inte pengar på gatan. Ha två plånböcker och ge ifrån dig den med mindre pengar om någon kräver dig på värdesaker.
  • Välj tidpunkt för Patagonien med omsorg, i de södra delarna är det bara 5 grader under de svenska sommarmånaderna och 18 grader under december – februari.

bariloche

Om att resa medvetet

”Min grundinställning är att jag är en gäst i andra människors liv. Min moral, mina vanor, det jag tycker är fundamentalt viktigt stämmer kanske inte i förhållande till andra människor. Saker sker på andra sätt. Det är inte givet att det jag kan, vet och tycker är det mesta korrekta eller ens funkar. Folk löser sociala problem på olika sätt och det måste vi vara respektfulla och ödmjuka inför.

Vi måste ha tålamod och ta seden dit vi kommer. Jag kommer till ett ställe med andra sociala regler. Om de har andra könsroller betyder de inte att det är elaka. Om någon inte säger tack betyder det inte att de är otrevliga. Om det saknas skyltar är de inte dumma i huvudet. Det är bara annorlunda. Jag har inte tolkningsföreträde om vad som är rätt och fel. Jag är gäst.

Förvänta dig inte att det ska vara som hemma. Om du vill att det är som hemma, varför reser du då?”

Joakims konkreta tips för att bli en mer medveten resenär

  • Ladda dig med tålamod. Du kommer kunna ta in mer av ditt resande om du är öppen och ger allt det nya tid och tålamod.
  • Spara frågor. Varje gång något konstigt händer, skriv ned det och fråga någon som har koll och kan förklara. Kom ihåg att fråga försiktigt, hur vi frågar saker är också en sed och känns det för svårt att fråga: googla. Du är knappast den första personen i det landet som stött på just den svårigheten.
  • Släng dig ut i ovissheten. Du kan inte plugga till dig allt, vissa saker måste upplevas. Tillåt dig att klampa i klaveret, gör misstag, fråga, lär dig, var ödmjuk. Börja om men gör inte samma misstag igen.
  • Skilj på vad du tycker och vad du gör. Du måste inte agera i enlighet med allt du tycker, vi måste kunna anpassa oss men det betyder inte att vi köper hela det landets sätt att göra saker. Om du agerar för provocerande eller för annorlunda jämfört med den kulturen förstör du inte bara för dig själv utan även nästa turist och deras syn på västerlänningar.

Foton tagna av Joakim Book Jönsson, Lennart Friberg och Karolina Lindberg

Nästa medvetna porträtt kommer 1 mars 2017.

Om medvetna porträtt: Den första i varje månad publicerar jag ett porträtt med en person och en plats som ligger den personen varmt om hjärtat. Målet är att ge fler perspektiv på vad medvetet resande är för andra än mig själv och dessutom bjuda på ännu mer inspiration från en annan persons point of view.

Tidigare medvetna porträtt:

Juni 2016: Sara och Brighton

Juli 2016: Anna och Ann Arbor

Augusti 2016: Natasha och Belgrad

September 2016: Josephine och Dar es Salaam

Oktober 2016: Pierre och Hanoi

November 2016: Andreas och Nepal

December 2016: Fanny och Färöarna

 

2 thoughts on “Medvetet porträtt: Joakim och Argentina”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *