Att göra i Da Lat i Vietnam – weekendresmål utanför Nha Trang

Posted on

Sakerna att göra i Da Lat är många och en av Vietnams mest populära destinationer gör skäl för sin besök. En weekend utanför Nha Trang spenderas med fördel i Da Lat.

En av våra absolut bästa utflykter och avstickare som vi gjorde utifrån vår bas var att åka till Da Lat utanför Nha Trang i Vietnam. Vi spenderade en långhelg i Da Lat men med tanke på hur mycket vi inte hann besöka kan jag konstatera att staden är värd ett längre besök. Vi trivdes jättebra i den kuperade staden som andades lugn och självförtroende på samma gång.

Da Lat som stad besöks av många vietnameser, särskilt de med romantik i sikte. Det är svalare än vid kusten eller södra Vietnam och det brukar sägas att staden har fyra årstider per dygn. Vår på morgonen, sommar på dagen, höst på kvällen och vinter på natten. Temperaturen varierar med andra ord. Det tillsammans med de många soltimmarna gör att stor yta används till att odla och jag vet inte hur många ton mat som produceras i regionen där vissa grödor försörjer hela Vietnams behov.

Att göra i Da Lat Vietnam
Utsikten från vårt hotell över staden byggd på kullar
En stad där varje kvadratmeter som går att odla på är täckt av växthus
Att göra i Da Lat Vietnam
En stad med mysiga oaser mitt i ett kvarter

Att göra i Da Lat under en weekend utanför Nha Trang

Da Lat kändes lite som att komma hem till Sverige och det som blir exotiskt för någon, är vardag för en annan. Regionen säljer in sig som området där det finns tallskog och medan jag jagar palmer som inte finns hemma, letar andra efter pinetrees eftersom de har bananträd och palmer i sin egen trädgård.

Den exotiska tallskogen
Tallskog, till och med värd att måla på en mur

Åka buss till Da Lat – när resan är en del av målet

Det första att göra i Da Lat är att ta sig till Da Lat och där är verkligen resan målet. Vi åkte buss med halvliggande säten från Nha Trang. Hade vi varit utan barn hade det varit superbekvämt. Med barn var det aningen trångt och svårt eftersom halvligga helstilla är inget de är sugna på i fyra timmar. Vacker utsikt, kraftiga stigningar med hårnålskurvor och häftigt att resa från nästan tropiskt till tempererat klimat på några timmar.

Röda faran är redo för påstigning
Trångt på alla sätt
Att göra i Da Lat Vietnam
Väldigt vackra utsikter genom ganska skitig fönsterruta

Motionera runt sjön Ho Xuan Huong

Bland det första jag gjorde var att springa ett varv runt stadens sjö. Totalt 6 kilometer och något att kolla på längs hela slingan. Alldeles för varmt mitt på dagen men perfekt lite tidigare på morgon eller kvällskvisten.

Att göra i Da Lat Vietnam
Trevliga sjön med trampbåtar
Att göra i Da Lat Vietnam
En av många coola saker jag sprang förbi runt sjön, ett gammalt silkesspinneri

Besök The Choco och strosa längs Duong Truong Cong Dinh

Det här blev en av mina favoritgator från vårt boende ner till sjön. Kantad av små butiker och gulliga hus, några muralmålningar och så höjdpunkten The Choco som både har provsmakning och möjlighet att köpa tryfflar och chokladkakor.

Mera choklad att provsmaka och köpa
Trevligt hus i en korsning

Leta efter street art

Tack vare stadens stigningar så har de byggt vallar och murar längs vissa av vägarna som de låtit måla av kreativa själar. Stadsbilden blir så himla mycket trevligare av lite färg och form än en brungrå stenvägg.

Min favoritmålning såklart, ett hav av solrosor
Att göra i Da Lat Vietnam
En av många väggmålningar
Att göra i Da Lat Vietnam
En av de snyggaste målningarna enligt min smak

Hitta en utkikspunkt – t.ex. Hill Thien Phuc Duc

Da Lat är känt för att vara ett resmål för smekmånader och jag förstår att det är många som lockas av ett klimat där en inte måste svettas som nere vid kusten och som desstuom erbjuder otroligt vackra bakgrunder för att föreviga kärleken. Vi åkte inte till några specifika men passerade Hill Thien Phuc Duc som såg trevligt ut.

En annan att stanna vid om en har möjlighet är Da Lat Tien Canh som ligger i närheten av Da Lat Zoo längs vägen från Nha Trang.

Exempel på utsikter som är att vänta sig
Att göra i Da Lat Vietnam
Fint landskap, långt från stränder och palmer
Att göra i Da Lat Vietnam
Odla, odla, odla.

Äta glass på Bong Bong

Det är inte den godaste glass jag ätit men konceptet att få välja fyra små kulor av olika saker är värt att hylla, varför gör inte fler glasserier så?

Svart sesamglass är skumt och gott på samma gång

Självplock på jordgubbar – dyrt, syrligt men ändå väldigt trevligt

Sverige och Vietnam har olika definitioner av en perfekt jordgubbe så den som tror att Vietnam ska slå Sverige med ännu sötare gubbar kommer bli besviken. Här plockas det när de strax efter att de blivit rosa. Det finns massor med ställen som erbjuder självplock en bit utanför stadskärnan. Jämfört med vad annat i Vietnam kostar var det dyrt med självplock, nästan som Sverigepriser samtidigt som det mesta andra kostar en tredjedel av vad det gör i Sverige.

Växthus och små åkrar överallt
Att göra i Da Lat Vietnam
Så fridfullt tycker jag
Vackra gubbar
Perfekt höjd för E att plocka och inga ryggskott för vuxna
Så här såg de mest mogna ut, inte i närheten av så söta som de svenska under vår högsäsong
Uppskattad aktivitet bland alla

Besök, mata och klappa lantdjur

Jag är inget fan av vilda djur i bur men tamdjur och boskapsdjur ser jag lite annorlunda på. Granne till jordgubbsplocket låg ett litet minizoo där vi för en liten slant fick mat att mata djuren med till båda barnens stora förtjusning.

En liten del av inhängnet för getterna som blev glada av att bli matade

Äta på La Viet

La Viet har blivit hypat och med tanke på våra högt ställda förväntningar blev vi lite besvikna. Men maten var god, det var stort område för barnen att röra sig på, det var svalt och en måltid som stack ut till skillnad från dem vi ätit på en plastpall vid en trottoar. Erik gjorde en enklare kaffeprovning med dem men var inte helt imponerad.

Trendig bar på La Viet
I ladan tillagades maten
Jag åt räkor!

Åka museijärnväg

Att åka museijärnvägen är en av de mest populära och självklara aktiviteterna att göra i Da Lat. Som med det mesta rekommenderar jag att göra det en annan dag än lördag eller söndag med tanke på mängden folk som åkte. Du kan köpa olika dyra (fast inte dyra) biljetter beroende på vilken klass du vill åka men min bild är att det inte var så stor skillnad och att upplevelsen och utsikten är densamma oavsett biljett-typ.

Tåget som står inne vid stationen redo att bege sig

Besöka Linh Phuoc Pagoda

Om du vill ta del av tempel och pagodor finns ett praktfulla att besöka i Da Lat. Museitåget stannar vid denna och det går även busslaster dit. Vi var där mitt på dagen vilket jag aldrig skulle göra igen. Det var fruktansvärt mycket folk och inte en chans att komma i någon andaktsfull inre stämning.

Men området är stort och det finns flera delar att besöka så får jag chans att åka dit igen blir det en lite lugnare tid på dygnet för att kunna ta in denna heliga plats.

Att göra i Da Lat Vietnam
Krusiduller och krumilurer
Några fick plats att be en bön
Pagodan och ett hörn av busstorget

Chilla på Still cafe

Några hundra meter från tågstationen ligger Still café som var en riktig hit. Där samlas lite olika caféer och enstaka butiker under ett och samma tak och bildar en gemensam trädgårdsoas i skuggan. Det var så gott och trevligt och bra på alla sätt och vis. Så mycket att titta på. Inte särskilt tillgängligt för barnvagn eller begränsad rörelseförmåga dock.

Att göra i Da Lat Vietnam
En del av Still Café
En annan del, allt i harmoni
Att göra i Da Lat Vietnam
Granncaféet körde all in på Hobbitkänslan
Mysig gatan utanför dessa caféer

Lek i stora lekparken Khu Vui Choi

Da Lat överraskade med att ha en jättestor färgglad lekpark som våra barn kunde slå ihjäl några timmar på. Tre gånger på fyra dagar var vi där vilket både säger en del om hur rolig den var och hur litet utbudet är i övrigt.

Att göra i Da Lat Vietnam
En av 30-talet klätter- och rutschkanekreationer i lekparken
Pyssel för den som hellre föredrar det finns att köpa till billig peng i lekparken

Saker jag undvek och inte hann att göra i Da Lat

Som alltid när jag reser finns det ett antal saker jag undviker eftersom det inte lirar med mina värderingar. Det ena är att besöka ZooDoo Zoo ,helt enkelt eftersom jag inte gillar idén med zoon i länder med tveksam djurhållning. Av samma anledning åkte vi inte häst och vagn runt sjön.

Några saker hann vi tyvärr inte som jag hade spanat in. Deer in forest är ett café jag gärna besökt. K’Ho Coffee är ett rosteri med egen odling som vunnit massa priser och erbjuder visningar och turer vilket stod högt upp på vår listan men vi fick inte ihop det. En tredje sak jag gärna gjort om det inte vore stekande sol och barnen var så små är att hyra trampbåt i sjön och glida runt och se staden från det hållet.

Här finns alla inlägg om vår långresa 2022-2023 och här är alla inlägg om Vietnam i allmänhet och Nha Trang i synnerhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *