Bry sig om val i världen: USA:s presidentval och val det inte pratas om alls

Posted on

Resorna får mig att bry mig om val som sker runt om i världen. Just nu fullt fokus på USA. Ja, vem blir USA:s nästa president?

Det är tack vare mina resor som mitt globala intresse blivit så starkt. Det är det som fick mig att spetsa öronen när det var strejk i Bolivia och en minister blev skjuten och demonstration i Hongkong. Jag bryr mig om mina vänner i USA och hur valet ska påverka deras vardag och liv.

Vem är USA:s nästa president?

Snart, eller om några veckor, vet vi vem som är USA:s president från 2021. Jag har följt USA-valet förvånansvärt mycket. Ett intresse började våren 2016 när jag vandrade Machu Picchu med några amerikaner. Där mötte jag vettiga människor som inte var övertygade om att rösta på Hillary före Donald. Jag kunde för mitt liv inte förstå hur det valet inte kunde vara självklart men insåg hur många fler dimensioner det kan finnas i ett presidentval.

Sedan dess har jag, och många med mig, följt USA:s utveckling med fasa och i skrivande stund (tisdag innan valvakan börjat) vet jag inte hur valet slutar. Jag tror nånstans på Biden men vet också hur många gånger jag blivit chockad och överraskad över hur både rasistiska och starkt konservativa partier uppenbarligen har stöd hos befolkningen.

Jag, Erik och tre av våra amerikanska medvandrare
Steve och Barb på besök i Stockholm året därpå

En galet stor bevakning av ett presidentval

Under hösten har jag lyssnat på Reinfeldts bok 3 november 2020 ödesvalet, knarkat USA-podden och följt Carina Bergfeldts instagram slaviskt. Jag är lika uppslukad av detta val som när vi går till val i Sverige.

Amerikanerna vi vandrade med var chockade över hur mycket svenska medier rapporterar om USA när jag berättade om det. Den här mängdens bevakning under denna höst hade de nog fått dåndimpen av. Men så verkar ju några av oss svenskar vara omåttligt intresserade om vad som händer i det stora landet i väst. Kan vi vänta oss en motsvarande intresse och bevakning av det tyska valet 2021 när Angela Merkel tackar för sig efter 16 år som förbundskansler och den informella titeln som Tysklands moder? Jag tror inte det, trots att Tysklands politik och agerande i EU påverkar oss minst lika mycket.

Härlig kväll på vår bakgård och möjlighet att prata om vardagen och livet i våra olika länder

En inte lika stor bevakning av…

I oktober har det varit val i Bolivia och om det har jag inte hört ett knyst. För någon vecka sedan var det val i Tanzania. Sittande presidenten blev omvald med 85 procent stöd. Det doftar inte fair election om det. Om det har jag inte hört eller sett en enda nyhetsnotis. Däremot fick jag lära mig det och mycket annat i min nyfunna podd Podden om Afrika. Hett tips för dig som vill följa vad som händer på den afrikanska kontinenten och få nyheter som sällan annars når oss.

Tanzania 2007, sedan dess klappar hjärtat lite extra för detta land

En global valpodd?

Jag tycker val är spännande. Kanske borde jag starta en podd som heter Globala valpodden. Som bara behandlar olika val som äger runt om i världen. Om vilka konfliktlinjer som finns, om vilka kandidater som ställer upp, vilka utmaningar länderna står inför. Om skandaler, sakpolitik och skvaller.

Jag sitter bänkad framför SVT:s USA-valvaka. Snart väntar Floridas siffror trilla in och jag hoppas att de ska ge mig ro att sova en stund i hopp om ett tydligt valresultat till Bidens fördel. Eller så somnar jag med ont i magen. USA:s president avgör inte bara livet för amerikaner, det påverkar handel, konflikter och utveckling i världen.

Vågar du sia om vem som blir USA:s nästa president om det inte redan är klart?

Genom åren har det blivit några inlägg om USA, ett på många sätt oerhört intressant och varierat land.

4 thoughts on “Bry sig om val i världen: USA:s presidentval och val det inte pratas om alls”

 1. Och i Tadzjikistan var det presidentval den 11 oktober. Den sittande presidenten fick 92% av rösterna, så intet nytt under solen där. Vid nästa val blir det kanske dags för hans son att vinna. 🙂

  1. Så charmigt när presidentskap går i arv. hade ingen aning om Tadzjikistan. Så mycket om världen jag inte har koll på, och så djup koll jag har om en del annat.

 2. Jag följer valet men kan inte påstå att jag är särskilt insatt, vare sig rent valteknitskt kring hur det fungerar där borta eller vad de olika kandidaterna står för och vilka som de har bakom sig (och som blir de som är med och styr landet).

  Å ena sidan tänker jag att Trump-egot inte riktigt är vad världen behöver och att det istället måste fram någon som faktiskt är presidentmaterial. Är Biden det? Ingen aning. Å andra sidan har ju Trump gjort en del bra saker också (sägs det), även om det många gånger är nyheter som inte når oss (beroende på vilken kanal man väljer att titta på). Det är lätt att säga att Trump är rasse och spela alla de där korten men jag tror att det är att göra saker lite för enkelt. Som vanligt är världen inte helt svartvit.

  Läste en intressant artikel i DI nu på morgonen som jag rekommenderar.
  https://www.di.se/ledare/stodet-for-trump-anger-riktning-for-usa-s-framtid/

  1. Världen är ju aldrig så enkel och svartvit som någon kan framställa den. Min insikt om det mesta nuförtiden är att inget är genomdåligt, inte ens Trump. Han har också sina fördelar i handlingskraft osv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.