Hur jag tror Corona / Covid-19 ändrar resebeteenden på kort & lång sikt

Posted on

Här är 10 resebeteenden som jag tror förändras på kort sikt av Corona / Covid-19. På längre sikt tror jag ärligt talat att Corona (ur ett strikt reseperspektiv) blir en parentes.

Reseindustrin, inte minst flygindustrin, har haft sina ödesdagar och prövningar. Få har varit så omfattande och globalt synkrona som Corona men bolagen har klarat sig igenom mycket. Terrorattack i USA 2001, Askmolnet över Island 2010 och Arabiska våren 2011, Corona 2020. Ser ni samma mönster som mig? Ungefär vart tionde år inträffar en katastrof som lamslår delar eller hela reseindustrin. Är det en slump? Vi vet ju att ekonomin har cykler, kanske är det samma för reseindustrin?

Resebeteende som ändras pga Corona / Covid-19

En av de mer otrevliga sakerna med Covid-19 tycker jag är den patriotism som uppstått. Inte bara nationellt mot andra länder utan också lokalt och mot regioner, stora som små. Det är Stockholmare som är egoistiska och ansvarslösa som prompt ska åka till fjällen över påsk. Men sen inte gjorde. Det är konstiga politiska styren i andra länder. Det är Kinser som är si och så. OMG, vi är alla människor. Lika mycket allihopa.

I många av våra förändrade beteenden ligger det en rädsla i botten som styr våra val. Det finns också några förändrade resebeteenden som redan hade en påbörjad inslagen väg där Covid-19 skjutsar på ytterligare.

Vi kommer nog alla göra det bästa vi kan av situationen som råder för att få leva så mycket som möjligt. Bild från Umeå.

Förändrade resebeteenden på kort sikt

Vi ser redan nu flera resebeteenden som ändras som en konsekvens av Corona. För att vi inte har något val och för att vi vill prioritera annorlunda. Det är väl en filosofisk fråga vad som ska definieras som kort och lång sikt. Med förändringarna på kort sikt menar jag det vi kan se redan nu och det som kommer pågå upp till två, max tre år.

1. Mer Sverige

Både för att vi inte kan resa mellan länder men också för att vi redan innan börjat upptäcka mer av vad vårt avlånga vackra land har att erbjuda. Det nära känns ofta mer tryggt och vi vet också att vi kan nå de vi bryr oss om obehindrat. Sverige är verkligen inget dåligt alternativ. Omslagsbilden är från Kalmar förra sommaren. Sverige kan leverera riktigt härliga solned- och uppgångar.

2. Mer natur

Som en effekt av den sociala distanseringen som för några kommer hänga i (frivilligt eller ofrivilligt) tror jag vi kommer vara mer i naturen. Ökat frilufsande och vandringshajpen är igång sedan några år gör att det blir lätt att välja natur när det redan fanns på listan över alternativ.

Jag tror fler kommer nyttja den svenska naturen. Här strax utanför Örebro

3. Mindre massturism

Vi vill inte trängas så jag tror många av rädsla kommer undvika att resa dit det brukar vara mycket folk. Färre kommer också resa totalt sätt närmaste 0-2 åren vilket drar ned det totala antalet som reser till samma sevärdheter.

4. Mer avvägt

Jag tror att vi kommer göra djupare avvägningar innan vi bokar en resa. Färre slentrian-bokningar eller “det var ändå så billigt”. Vi kommer välja transportmedel och resmål med lite mer omsorg närmaste tiden

5. Mer uppskattning av lokala entreprenörer

Alla känner någon som sett sina livsdrömmar gå i kras eller sättas på paus. När vi reser runt i Sverige tror jag vi kommer vara ännu mer angelägna om att stötta lokala entreprenörer, särskilt de som lyckas påminna oss om hur de drabbats av Covid-19.

Mysigt café på Österlen som vi kanske får anledning att köpa en extra mumsbit av för att stötta i sommar

6. Mindre kryssning

Jag tror många sett med skräck på den karantän som passagerare på kryssningsfartyg utsatts för. Själva tanken på att vara inlåst på ett skepp, om än väldigt stort, när en smittsam sjukdom härjar tror jag avskräcker många från att kryssa närmaste tiden.

7. Mer bil

När flyg ställs in och tågstationer stängs ner, ja då är bilen vår bästa vän. Jag tror jag att fler kommer vilja vara säkra på att de kommer kunna komma hem för egen maskin om de tänkte resa i Europa. Även om länder skulle stärka upp gränsskyddet igen efter att de öppnat upp så antar jag att det ligger i allas intresse att personer ska komma tillbaka till sitt hemland.

Åka bil är sätt att minska risken för att smitta under själva transporten

8. Färre resor till Kina

Vi har en tendens att åka dit vi tror att det är låg risk. Oftast gör vi helt irrationella bedömningar. Oddsen att det ska vara två terrorattacker i samma stad är ju knappast större än att det sker i en annan stad, ändå ser vi färre som reste till Frankrike i direkt anslutning till terrordåden. Av samma anledning tror jag att Kina kommer se färre antal internationella turister. I någon form av tro att det skulle vara farliga att vara där än någon annan stans. Om det är så eller inte, det vet jag inte men jag tror det är känslor och inte fakta som kommer styra oss.

9. Fler avbokningsskydd och förändrade försäkringsupplägg

Resebolagen tror jag kommer trycka på att vi ska lägga till avbokningsskydd ännu mer och jag tror fler kommer vilja säkra upp för framtida resor innan de vågar boka. Kanske kommer lite nya affärsmodeller växa fram hos rese- och försäkringsbolag.

10. Dyrare flygresor

Flygindustrin kommer behöva hämta hem sitt stora omsättningstapp och jag tror vi kommer se ett ökat pris på kort sikt. På längre sikt tror jag dock marknaden kommer återgå eftersom lågprisflyg ständigt kommer pressa priserna och vi resenärer är vana ett lägre pris.

Förändrade resebeteende på lång sikt

Jag tror att ganska få av våra förändrade resebeteenden kommer bestå. Terrorism, epidemier och naturkatastrofer brukar ge hack i kurvan men sedan brukar resemönstren återtas. En del resor ställs in, men många skjuts på framtiden. De resor vi drömt om att göra blir inte mindre åtråvärda för att vi fått vänta ännu längre.

Min planerade resa till Innsbruck hoppas jag få göra vid annat tillfälle.

Vi människor glömmer lätt och om några år tror jag vi reser på liknande sätt som innan Corona. Det finns en hel reseindustri som kommer göra allt i sin makt för att vi ska resa så mycket det bara gå framöver. De skillnader som blir permanenta kommer vara på marginalen. De flesta förändringarna tror jag kommer baseras på det jag spanat om ovan. Alltså lite fler som reser i Sverige, upplever natur, väljer resor med omsorg, tar bilen osv.

Däremot tror jag att vi kan se ett varaktigt ändrat resemönster men då inte ensamt pga Corona / Covid-19. Våra resebeteenden förändras ständigt. De närmaste tio åren kommer sannolikt hållbarhetstrenden, flygdebatten, en svagare svensk krona och en allmänt sämre ekonomi (på grund av Corona eller lågkonjunktur) påverka hur vi kommer resa.

Mer att läsa om Corona

Hur tror du att våra resebeteenden kommer ändras av Corona / Covid-19? Saknar du något på min lista eller är det något du inte håller med om?

8 thoughts on “Hur jag tror Corona / Covid-19 ändrar resebeteenden på kort & lång sikt”

  1. Kommer nog att tänka mer hälsa än att “måsta se” vissa saker i världen. Min främsta anledning till flyg blir nog släktresor. För övrigt har jag också mycket kvar att se och göra i Sverige dit jag kan använda andra transportmedel än flyg

  2. Jag har längtat efter precis ett sånt här inlägg från dig. 🙂 Som alltid så intressant att läsa dina reflektioner!

  3. Spännande inlägg och jag har ett liknande på gång i samma tema.

    Jag tycker det är svårt att säga hur saker kommer bli så klart för man hör så olika från person till person. Jag hoppas så klart att det återgår till det hyfsat normala och att vi kan fortsätta resa runt i världen. Personligen, för mig som _gillar_ att flyga, hoppas jag ju att de trevliga priserna fortsätter och jag är osäker på om flygbolagen har råd att höja priserna nämnvärt. Initialt, kanske. På sikt? Inte lika övertygad.

    1. Det blir roligt att läsa!
      Det finns enorm kraft i industrin som kommer göra mycket för att vi ska resa mer och mycket, det ska inte underskattas!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.