Firat syttende mai

Posted on

(Det här inlägget publicerades ursprungligen på lindaengstrom.se den 19 maj 2014)

Spenderade helgen i Oslo. Firade nationaldagen som i år var större en vanligt eftersom det är 200 år sedan de antog deras grundlag.

Började dagen med brakfrukost, kollade på paraden och avslutade med grillfest.

Alla svenskar vet att nationaldagen i Norge är något annat än i Sverige. I den 3 timmar långa paraden går barn från stadens skolor. Alla är med. Olika ursprung, funktionaliteter och åldrar. De ropar ”hipp hipp” och publiken svarar hurra. Flaggor i alla storlekar vajar. Hästar, marscherande personer i uniformer, trummor och fanfarer fyller ut mellan barngrupperna. Familjekänslan och att ena sig som medborgare i landet Norge är genomgående. Så mycket stolthet och sammanhållning. Jag är avundsjuk.

Jag vill också fira att jag är svensk. Vi har så otroligt mycket att vara stolta över. Jämställdheten, naturen, vår demokrati. Vi bor i ett fantastiskt land, enligt mig det bästa i hela världen. Min uppfattning är att nationaldagen i Sverige för de flesta är helt betydelselös. En del firar monarkin i nån park vid nåt slott och ett annat gäng är nationalister som gärna ser att rasistiska partier som SD skulle styra Sverige. Inga av dessa kan jag identifiera mig med. Vad krävs för att vi ska ta tillbaka vår nationaldag och göra den till alla medborgares dag då ALLA känner att Sverige är vårt land?

Efter parade åt vi glass och kollade på diverse utslagna/baknyktra unga som festat i en månad (Sveriges gymnasiestudenter firar sista veckorna innan studenten med sittningar och fester, Norge har ett annat koncept där de festar i veckor under april/maj med grand final är natten mot den 17:e maj). Vi två njöt några timmar på Aker brygga och på kvällen hängde vi 14 pers i Lars lägenhet.

Stort tack till Norge för att jag fick uppleva en riktigt nationaldag. Ännu mer tack till Lars för en otroligt gästfrihet och utomordentligt värdskap.

bild 1
Lyxfrukost med  hela gänget

bild 2
Stine i underbar folkdräkt, vi och Lars i lika underbar uniform. 

bild 3
Först ut i tåget. Doften av häst gjorde mig salig

bild 4
Glada norskor/norskar i olika dräkter

bild 6
Marsch

bild 8
Vid varje ny skolgrupp hölls en skolflagga upp. Alla flaggbärande barn/unga såg inte överlyckliga ut efter några kilometers promenad i fullskalig sommarhetta. 
bild 7
Glada barn 

bild 9
Två studentbussar. De lägger hundratusentals kronor på dessa. Musikanläggningar, renoverar, hänger på taket. På ett sätt helt stört, på ett annat sätt, yolo. bild 10

På Aker brygga, bara lycka (och solbränna).

bild 5

Capital-weekend-four-wefie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *