Företag med både vettig och tveksam verksamhet – hur kan man tänka?

Posted on

Kan företag som är miljöbovar eller lever på skuldsatta människors utsatthet ändå göra en god gärning och bidra till något gott? Går det att vara både vettig och tveksam samtidigt?

Företag som är både tveksamma och vettiga

Det finns många branscher, företag och verksamheter som jag sagt många fula ord om i mina dagar. Med åren har jag blivit mer nyanserad och mindre svartvit i mina åsikter. Jag kan se fler perspektiv och känner inte lika stort behov av att kategorisera saker som antingen bra eller dåliga. Det kan ju faktiskt vara både och. Ett företag kan ha en (enligt mig) förkastlig affärsidé men ändå göra en del bra grejer. På samma sätt som en bra verksamhet inte är genomgod i alla avseenden.

Nu senast har jag landat i en mer nyanserad bild av de som ger privatlån till de som redan har många andra lån eller krediter – tänk lyxfällanprofiler. Det är ingen verksamhet jag i grunden gillar men när jag tänkt efter ser jag det mer i gråskalor än nattsvart. Det finns många fler exempel på liknande verksamheter. Här är några exempel

Flyg – fossilskurkar eller frihetsgivare

Flyg gör att människor över hela Sverige och världen kan träffas, att affärer och företag att växa och att paket kan skickas och komma fram i rimlig tid. Men flyg är också förödande för klimatet. Behöver inte förklara eller argumentera mer för det.

Flygen är inte så oskyldiga blå, men också en enorm tillgång

Alkohol – avgränsat eller alldagligt

Ett annat exempel är alkoholindustrin som jag avskyr. Men det går inte att sticka under stolen med att alkoholindustrins produktion och promotande av det alkoholfria sortimentet bidragit till att försvaga alkoholnormen och skapa mer frihet kring vad folk själva väljer att ha i sina glas. Det alkoholfria har blivit alldagligt istället för att deras alkoholhaltiga produkter bara ska kunna rikta sig till en avgränsad målgrupp.

Vindruvan som ser så saftig och god ut men samtidigt ger upphov till så mycket skador

Lån – låsa fast eller lindra

Ett tredje exempel är konsumentkreditinsitutet Moank som erbjuder blancolån för den som t.ex. vill samla sina krediter. Blancolån är ofta dyra och Moank och liknande företag vänder sig ofta till de som redan är belånade eller skuldsatta. Hårddrar jag det så lever de på avgifter och räntor från personer som redan har det tufft. Å andra sidan hjälper de människor att sänka sina lånekostnader så de kan komma på rätt köl igen och få ordning på sin ekonomi.

Moank bank och de tjänster de erbjuder

Den nyanserande filosofin

I klassisk resa medvetet-andra finns det inte tydliga rätt och fel, åtminstone finns det en massa “rätt, men” eller “fel, fast inte så enkelt”. Framför allt finns det ingen verksamhet som alla genomgående är det ena eller det andra. Några värderar friheten som flyg ger högre än klimatskadorna. Några menar att alkoholindustrin är genuina i att de vill erbjuda bra alkoholfritt, andra att de bara vill tjäna pengar och verka rumsrena. Några anser att privatlånsbranschen är oschyst, andra att den är en verksamhet som hjälper människor.

På ett sätt tycker jag det är skönt att hela tiden återkomma till å ena sidan och å andra sidan. Men samtidigt, det känns lite fegt, lite easy-way-out. Jag är nog av min natur en person som gillar att ta ställning. Jag kan gärna byta fot när jag får ny fakta, nya insikter eller drar nya slutsatser. Jag föredrar ändå att stå stadigt på en fot en halvers på båda. Det viktiga för mig är att vara beredd att omvärdera och samtidigt hålla hårt i att de allra flesta har goda intentioner och kan se goda sidor i det jag har en helt annan uppfattning om.

Inlägget är ett betalt reklamsamarbete med Moank. Texter, bilder och åsikter är som alltid mina egna.

2 thoughts on “Företag med både vettig och tveksam verksamhet – hur kan man tänka?”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *