Nu åker vi! Mot en bilsemester i Norrlands inland

Posted on

Äntligen är det dags för oss att åka! Jag har längtat efter denna lilla mini-roadtrip i Norrlands inland i flera månader. Här är vår resrutt.

Ikväll tar vi vår vita lilla bil, packar den till taket och kör mot Sälen för ett första stopp. Det är första gången vi ska köra bil i flera dagar med en liten plutt och flera av vägarna ska vi köra för första gången.

Reslusten i mig är stor. Jag har längtat efter den här resan i länge, nästan sedan innan Elton kom. Jag ser fram emot att lyssna på sommarprat, knapra morötter, känna friheten som en bil ger och umgås med min egen lilla familj i vårt vackra Sverige.

Hår överallt men ändå frihetskänsla delux

Resrutt för Norrlands inland

Så här ser vår reseplan ut:

Söndag: Mot Hundfjället i Sälen

Vi åker på kvällen för att Vismer den mindre ska sova största delen av resan. Sist vi körde den sträckan (2015) körde vi mot en fantastisk solnedgång rakt framför oss nästan hela vägen – det var vackert!

Måndag: Trollskogen och bil längs väg 45

Vi ska traska genom den välgjorda Trollskogen i Hundfjället och njuta av lite svenskt sommarfjäll under dagen och på kvällen fortsätta vår väg norrut och sova i en stuga vi hittat i Vigge söder om Österstund. Jag ser fram emot att åka genom små samhällen och få ytterligare perspektiv på hur människor bor runt om i Sverige.

Hundfjället utanför Sälen 2015 när jag var där senast

Tisdag: Vattenfall, Åre och mera bil

Dagen spenderas i Åre där vi ska mixa mina och Eriks olika intressen, natur och stadspuls i form av två vattenfall och en sväng på Åre by. Jag hoppas både få se Ristafallet och Tännforsen (om barnalivet tillåter) och sedan ska vi sova i en timrad stuga utanför Strömstund som ligger norr om Östersund.

Onsdag: Höjdpunkten Vildmarksvägen

Den här resans stora mål är för mig Vildmarksvägen. Några fler vattenfall, en kortare kalfjällsvandring (eller ska jag säga promenad) och körning över Stekenjokkplatån med snö på båda sidor om vägen. Vi sover ännu en gång i en mysig stuga, alla dessa hittade via Airbnb och jag hoppas på mysig kvällssol och kanske en solnedgång.

Hela den här vildmarksvägen ska vi köra – kul va?!

Torsdag: Samisk kultur och mera vattenfall

Två klassiska sevärdheter ska vi uppleva, den samiska kyrkbyn Fatmomakke och den berömda trappstegsforsen.Vi ska även göra Vilhelmina och därefter bär det av till mina föräldrar i den lilla byn Tväråbäck som är den här resans slutdestination.

Kvällssolen hos mina päron där vi spelar lite boll

20+ timmar i bil längs Sveriges vägar

Totalt är det drygt 150 mil exkl avstickare som vi ska göra på fem resdagar. Kanske har vi tagit oss vatten över huvudet och underskattat barnets behov av stimulans och ovilja att sitta i en bilbarnstol så stor del av resan. Kanske har vi planerat kvällskörningarna i tillräckligt stor utsträckning. Vi får se och lära oss längs med vägen. Bokstavligt talat.

Har du tips längs vår väg så dela gärna med dig med en kommentar så vi kan förgylla hela vår resa med det bästa våra nordvästliga delar av Sverige har att erbjuda.

6 thoughts on “Nu åker vi! Mot en bilsemester i Norrlands inland”

  1. Åh låter som en härlig resrutt! 🙂

    Det finns ett ställe som säljer rödingrulle i Saxnäs. Dyrt men förbannat gott ändå!

    Gaustafallet är ett “måste”, hehe. Kort promenad från vägen, vet dock inte om all snö försvunnit där än. Om det är snöfritt så var det också fint att promenera en bit med älven, till höger om själva vattenfallet.

    Några spontana tips 🙂

  2. Ha så trevligt! Det finns så mycket jag har att säga om sträckan Strömsund-Gäddede! Jag måste nog ringa/skicka messenger om alla tips!

  3. Dimforsen efter trappstegsforsen är vacker. Även utsikten i Stalon kan vara värt ett besök vid fint väder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.