Föreviga resor i bild – fyra former av DIY

Posted on

Det bästa med resor näst efter själva upplevelsen är alla minnen, att föreviga resor på bild. Med fotokuddar, häftmassa, betongspik och kompostgaller fyller vi vårt hem med foton som erinrar oss om alla magic moments som fångats på bild.  

Det som inte finns på bild har inte hänt. Eller? Här om kvällen satt jag och min sambo och drömde oss bort till vår jorden runt resa och pratade om alla minnen som vi inte har på bild. Upplevelser som bara är våra, som är svåra att beskriva för den som inte var där men som för oss många gånger var en viktigt del av resan.

Från att jag var liten har jag gillat att fota, hellre ofta och mycket än bra och jag har ambitiöst sammanställt i album, ramat in, klipp och klistrat och gjort kollage eller skapat digitala fotoalbum att dela med världen. När jag var liten var en vanlig förekommande familjeaktivitet att kolla på diabilder från små och stora äventyr. Kanske är det därför jag tycker det är så viktigt att ha foton närvarande i vårt hem?

Föreviga resor

Här är fyra exempel på hur vi gör våra resor lättillgängliga att drömma sig tillbaka till.

1, Klassiska fotoalbum

Det här albumen har jag ägnat otaliga timmar åt, framförallt back in the days. Bildtexter, små dekorationer och tydliga rubriker om vilken stad eller land jag besökt. Bland det mest värdefulla jag har i lägenheten och kanske det jag skulle rädda först.

kollage-fotoalbum

2. Canvastavlor med tema

På sovrumsväggen sitter en början på en samling. Canvasförstoringar med bilder på solnedgångar och personer jag tycker jag. Jag och min syster utanför Umeå, fotade av en mycket nära barndomsvän (som nyligen fick illustrera att en ny rapport om flickor släppts) och så två bilder på mig och Erik, en i USA och en i Australien. Ser fram emot att fylla på denna samling, kanske någon från Namibia kan platsa här?

img_0949

3. Panoramabilder som smälter in

På en liten väggstump mellan kök och vardagsrum passade de framkallade panoramabilderna från vår långresa perfekt. Jag behövde bara skära bort en halv centimeter och satte sedan upp dem med häftmassa i kronologisk ordning. Tokyo, Seoul, Shanghai, Singapore, Sushine Coast och Brisbane i Australien, Lake Pukaki på sydön Nya Zeeland, fyra bilder från Saltöknen i Bolivia och avslutningsvis Machu Picchu, Peru. För den kreative med barn skulle dessa kunna bli en perfekt ”mätvägg” för växande barn. Jag bjuder på den!

img_3671

4. Flexibel fotovägg

Min egen favorit av alla sätt att föreviga resor i fotoformat är denna flexibla fotovägg som dessutom inte lämnar några spår på väggen om den tas ned. Kompostgaller sprayade i svart, upphängd med fiskelina och med stolstussar på baksidan för att inte göra märken i väggen. Bilder uppsatta med små klädnypor och med två bilder utanför ramarna. Båda tagna på Arlanda, precis innan vi reste och när vi landat. Denna sitter i vår långa hall och förgyller varje dag och startar många roliga konversationer med gäster på besök.

img_3664

img_3666

Vilken är din favorit och hur dokumenterar du dina egna resor? Ligger alla bilder i ett enda kaos på någon hårddisk eller är du lika nördigt strukturerat som jag? Eller kanske mer åt det kreativa hållet eller mer digital med fotoramar som byter bilder själv? Dela gärna med dig, jag inspireras gärna till ytterligare sätt att göra alla fantastiska reseminnen ännu mer top of mind.

8 thoughts on “Föreviga resor i bild – fyra former av DIY”

 1. Haha, man skulle kunna tro att du har ett sjätte sinne om vårt nästa poddavsnitt som släpps i veckan. Vi pratar massor om att fota på resan – och vad vi gör med korten när vi kommer hem… Jag sitter i detta nu och laddar upp en massa foton i det berömda ”molnet” med hjälp av Kiliaros tjänst som vi också kommer att ha ett specialerbjudande på i podden.

  Mina gamla klippa/klistra-album är de som betyder allra mest för mig, och precis som du skulle jag rädda dem allra först av mina värdsliga saker om det började brinna eller så. De är liksom ovärderliga!

  1. Haha, tar det som att du och jag är i grym synk – kul! Då får jag se fram emot podd-avsnitt lite mer än vanligt då och se om jag kan få ytterligare idéer på hur de fantastiska resorna ska dokumenteras och sparas. Ovärderliga är ordet!

 2. Haha, jag har så himla många planer för alla bilder. Men än så länge ligger de på diverse lagringplatser… Eller ja, några är faktiskt numera kylskåpsmagneter, men vi bör helt klart få upp mer bilder överallt!

 3. Jag älskar den flexibla fotoväggen! Ser väldigt snyggt ut.

  Tror vi är fler som är lite synkade. 🙂 Jag har nyligen skrivit ett inlägg om fysiska fotoböcker (http://frukapten.se/2016/10/07/fotoalbum-roadtrip-usa/), som jag fortfarande älskar, men gör alldeles för få av numera. Men inramade kort har jag lite varstans hemma. Det är så härligt att omge sig med. Och så gör jag en kalender varje år med bilder från det gångna året som jag sen låter sitta kvar på väggen och fyller på med fler.

  Hur gör folk med gamla negativ undrar jag? Borde en tänka på att digitalisera dem?

 4. Vilka härliga tips! Jag har också klassiska fotoalbum och några fotoböcker jag pysslat ihop online och beställt hem i tryckt form. Men några fotoväggar eller canvastavlor har jag ännu inte fått till… Kanske nån dag i ett framtida permanent hem 🙂

 5. Underbara tips. 🙂
  Älskade också att göra fotoalbum som liten, vilket idag omvandlats till fotoböcker som blir en från varje resa. Och när man får den framkallade rese-foto-boken i handen och kan bläddra i den… ja det är samma underbara känsla som när man fick hämta ut bilder på framkallning förr i tiden.

 6. Så fina tips! Jag har gjort ett fotoalbum efter Australien-resan men annars tycker jag att det tar alldeles för mycket tid och jag skriver hellre blogginlägg och har dem digitalt. Riktigt speciella stunder har jag ramat in och jag har t ex gjort en fotohängare av en trädgren där jag har med några utvalda viktiga ögonblick uppradade på trådar som hänger ned. Ska blogga det på nytt någon dag snart tänkte jag. Tack för påminnelse! Den där fotoväggen ni har med kompostgallret är ju bara så häftig!

  1. Ja visst är det så att det fysiska känns lite passerat och att dokumentera digitalt känns mer up to date så att säga. Men å andra sidan, inget slår några av de där fysiska bilderna. Tack Wilda, den är jag mycket glad för!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *