Resa till Trakai: 50 nyanser av grönt i Litauen

Posted on

Trakai – en pampig borg eller ett gulligt litet samhälle med färgglada trähus? Varför välja när du kan få allt! Häng med till Trakai 40 minuter utanför Vilnius till ett riktigt sagoslott och en promenad som bokstavligen talat består av 50 nyanser av grönt.  

Resa till Trakai

För en liten slant går det att ta lokalbussen till Trakai, den perfekta dagsutflykten att förgylla en stadsweekend till Vilnius med. På en liten ö i en sjö väster om Vilnius står aningen oväntat ett slott från 1300-talet för allmän beskådan. Här kan du hyra en trampbåt och ta ett varv runt slottet, stanna till på en av uteserveringarna och äta traditionell mat och slå dig ned på en bänk och titta på alla turister som kommit för att uppleva mänsklighetens byggkraft. Den som känner sig lockad kan även betala för att gå in och få en guidad tur. Den barnfamilj som har ungar som gillar Ronja eller Lejonhjärta kommer älska stället!

Trakai
Stilig inte sant? Till höger syns den lilla gångbro mellan fastlandet och ön som reparerades när vi var där
img_3350
Färgglada trampbåtar
img_3357
En innergård likt vilken Game of Thronesstad som helst.

Grönt är skönt i Trakai

Även om borgen var häftig så var promenaden till och från busstationen än mer intressant för min egen del. Det finns cyklar att hyra för den som föredrar att se saker i ett snabbare tempo men den två kilometer långa sträckan är allt annat än tråkig att gå. Antingen längs vattnet eller mitt i det lilla samhället där ödehus blandas med välpyntade trädgårdar och omhändertagna fasader. Färgglada trähus i alla färger och när jag tänkte efter, speciellt en färg faktiskt. Aldrig har jag sett så många grönmålade trähus på en och samma gång. Skogsgrön, mintgrön, smaragdgrön, limegrön, olivgrön. Ljusgrön och mörkgrön. Allt i samma nyans eller olika på varje sida. Nymålat eller flagnat.

img_3335-collage
Grönt är skönt eller hur? Det här är alltså inte alla hus jag fotade och jag är också säker på att jag inte gick förbi alla hus…
img_3366
En del mer välskötta hus än andra, så charmigt!

Är du påväg till Vilnius kan jag varmt rekommendera denna lilla ort om du vill mixa natur och lantliv med småföretagare och slottskänsla.

4 thoughts on “Resa till Trakai: 50 nyanser av grönt i Litauen”

    1. Ja, och jag vet inte om det är en grej eller en slump. Det lär jag väl heller aldrig få veta så jag får nog leva i ovisshet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *