Och vinnaren är: Fyra finalister i Östeuropa

Posted on

Låt mig presentera: Topplistan med några av de mest populära huvudstäderna i Östeuropa. Vem har den bästa restaurangen, mysigaste parken och maffigaste byggnaden av de fyra finalisterna?

Östeuropa har fått alldeles för lite uppmärksamhet och efter att ha besökt ett stort gäng av de europeiska huvudstäderna kan jag med säkerhet säga att flera av Östeuropas huvudstäder är lika härliga, fascinerande och intressanta som Västeuropas klassiker. Men vilken stad är egentligen bäst?

Jag har gjort min alldeles egna topplista utifrån fyra kategorier (Mat, park, hus och plats) och poängsatt fyra av de städer jag varit i: Riga, Vilnius, Warszawa och Prag.

Bästa restaurangen i Östeuropa

4 poäng: Warszawa, Belvedere – Maximal utdelning i förhållande till den ekonomiska insatsen.

3 poäng: Prag, V Zatisi – Tjeckisk indisk fusion som överraskade. Har en gång utnämnts till Decenniets godaste måltid av mig själv

2 poäng: Vilnius, Dublis – Avsmakning i en klass för sig med grym service.

1 poäng: Riga, Lido – Upplevelsebaserad traditionell lettisk mat.

168_teleci_svickova_grenaille_brambory_glazovana_karotka_nakladana_cibule_madeira_omacka_s_rozinkami_celerove_pyre_s_lanyzovym_olejem_2-collage

Mysigaste parken i Östeuropa

4 poäng: Warszawa, Lazienki Park – Den maffigaste, mest magnifika och minnesvärda park jag varit i. Skulle kunna spenderat hela min Warszawaweekend i denna park.

3 poäng: Prag, Petrin Park – Vår i Prag med vitblommande träd, en rejäl kraftansträning att ta sig upp på ”kullen” och på vägen njuta av lite picknick.

2 poäng: Riga, Bastekalna Park – Prommis längs vattnet, inga stora ytor men ack så romantiskt.

1 poäng: Vilnius, Bernardine Park – Blomster, ringlande vattendrag och grusade promenadstråk.

img_4708-collage

Maffigaste byggnaden i Östeuropa

4 poäng: Prag, Astronomiska uret – En klocka utöver det vanliga med en detaljrikedom som går att studera länge, länge.

3 poäng: Riga, Nativity Cathedral – Guldtak och så stor att den inte fick plats på bild.

2 poäng: Vilinus, St Annes Kyrka – En av många kyrkor i Vilnius och den som är vackrast och mest utmärkande

1 poäng: Warszawa, Kulturpalatset – Inte grann, bara orimligt stor och blaffig men denna sovjetiska byggnad fyller ändå en funktion

img_4690-collage

Utmärkande plats i Östeuropa

 

4 poäng: Vilnius, Uzupis – En pittoresk egen republik där invånarnas frisinnade konstnärlighet är framträdande

3 poäng: Warszawa, Gamla stan – Högsta möjliga mysighetsfaktor med det Gamlastantypiska: kullerstenen, gränderna och färgglada hus.

2 poäng: Prag, Karlsbron – Landmärket som tål att gås över flertalet gånger, finns alltid något nytt att titta på.

1 poäng: Riga, Albert Iela – Jugendstilen i sitt esse i en kort gatstump.

img_4700-collage

Bonuspoäng

2 poäng: Vilnius, Trakai – slott och småhus på utflyktsavstånd.

1 poäng: Warszawa, Café Wedel – Choklad i alla tänkbara former, to die for!

img_1348-collage

Vi har ett resultat och vinnaren är:

Så vem är vinnaren i denna oerhört jämna kamp? Låt mig presentera resultatet:

 1. Warszawa: 13 poäng
 2. Prag: 12 poäng
 3. Vilnius: 11 poäng
 4. Riga: 7 poäng

Grattis Warszawa! Riga har ju tyvärr bara fått sex timmar på sig att visa vad hen går för så jag förstår om den lettiska turistbyrån nu kommer storma min mejlbox med ”objections” men så att säga, all publicitet är bra publicitet.

Du som varit i någon eller alla av dessa städer, vad är din uppfattning? Eller finns det någon som varit i en annan Östeuropeisk huvudstad som ni tycker jag borde besöka som kan få komma in som bubblare?

Nyfiken på djupdykning, läs mer här:

12 thoughts on “Och vinnaren är: Fyra finalister i Östeuropa”

 1. Spännande och intressant att läsa om de olika städerna och deras styrkor. Jag har varit i Riga och Prag men inte Warsawa och Vilnius. Nu blev jag så klart sugen på dessa städer.

  Petrinparken i Prag är en höjdare, det håller jag med om, likaså Karlsbron. Faktum är att jag en gång gick över den bron då den var nästan helt tom. Guiden hade aldrig varit med om något liknande. Orsaken? Folk satt hemma och tittade på påvens begravning …

  Min nya favoritstad i Östeuropa är Budapest. Jag blev helt förälskad och vill snarast återvända! 🙂

  1. Alla pratar om Budapest känns det som just nu. Jag måste nog åka dit.

   Vilken once in a lifetime att få gå på den bron just då. Jag vet ju hur mycket folk det allt som oftast är där. Grattis till dig!

 2. Tja. Har varit i Warszawa av dessa och den kan inte på något sätt mäta sig med upplevelsen av Budapest….Helt överlägsen sett till mat, utbud, hotellstandard m m.

  1. Klart du ska åka till både Riga och Vilnius, de konkurrerar ju med två kanonstäder och jag tycker absolut de är värda ett besök. Jag gillade oxå Tallinn men bodde på spa-hotell så nyttjade inte staden fullt ut så hade inte underlag nog att skriva om den. Gillar du Tallinn kommer du nog gilla de andra oxå!

 3. Vilken kul ”tävling”! Vi gillar ju Östeuropa väldigt mycket! Vi tyckte mycket om Riga och särskilt restaurangerna!!! Gillar även Gdansk och Krakow i Polen mycket och Brno i Tjeckien. Och Budapest förstås. Och Zagreb! Sedan är ju Kiev en av våra favoritstäder 🙂

  1. Jag har såååå många ställen kvar att besöka och där är ni en stor källa till inspiration, tack!

 4. Budapest är min klara favorit än så länge, men har å andra sidan inte besökt så många städer i Östeuropa (än). Ungern är för övrigt ett land jag gärna återkommer till (vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att halva min släkt kommer från Ungern). Åker till Riga om några veckor, tanken är att kombinera sightseeing med spaupplevelser. Ska bli spännande!

  1. Budapest är det många som talar gott om, jag måste nog pallra mig dit. Vad är det du gillar med den staden så mycket? Enjoy Riga framöver!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *