Resereflektion nr 69: Jan Eliasson – diplomatens kloka ord om världen

Posted on

Jan Eliasson, en diplomat som vet vad han pratar om när det kommer till världen vi lever i och dess utveckling. Jag fick chans att lyssna på honom och han berättade om vad America first verkligen betyder och vad han sätter sitt hopp om framtiden till. 

Det faller sig så väl att resereflektion nr 69 handlar om när jag fick chansen att lyssna på Jan Eliasson under IOGT Internationals* 69:e världskongress.

Jan Eliasson om en värld i förändring

Diplomaten Jan Eliasson talade om hans syn på världen, vad som händer just nu och vad han tror om framtiden. Vettigt att lyssna på för alla som bryr sig om det som händer bortom det egna kvarteret. För just reseintresserade läsare på denna blogg blir hans ord extra relevanta eftersom det som händer runt omkring oss påverkar våra (och andras) möjligheter att resa och vilka länder vi kommer möta på våra resor.

Jan Eliasson
Jan Eliasson vet vad han pratar om

Eliasson pratade om:

America first och geopolitisk förflyttning

Jan Eliasson raljerade lite om vad America first verkar betyda. USA är först med att lämna Parisavtalet om klimatet, först med att lämna FN:s råd för mänskliga rättigheter, handelsavtal och migrationsöverenskommelser. Samtidigt som detta sker en geopolitisk förflyttning till öst som ritar om hela kartans maktcentrum.

The World in Sweden

Att Sverige finns i världen är självklart (idéer, företag, musiker osv på export men också människor som reser). Vi måste även ha fokus på att ha världen i Sverige. Vi förlorar vår mångfald och möjligheter om vi stänger ute idéer, kulturer, företag och människor. Vi måste låta oss förändras och vara öppensinnade om vi ska vara ett relevant land.

Jan Eliasson
Bjud upp till dans med hela världen!

Globala hållbarhetsmålen

Eliasson sätter stor tilltro till de globala hållbarhetsmålen och arbetet som behöver ske inom detta. Han sa att han ser SDG (Sustainable developments goals) som

A) En roadmap for sustainable future
B) Toolbox to repair the world
C) Survival kit for humanity (uttryck myntat av svensken Johan Rockström)

Eliassons sätter sitt hopp till

Jan Eliasson pratade om hopp. Att vi måste ha hopp och fokusera på hoppet trots de negativa vibrationerna (som på alla sätt är reella). Han såg tre anledningar att vara hoppfull om framtiden:

  1. Kvinnor. De två närmaste decennierna kommer vi uppleva förändring tack vare den enorm kraft som finns i kvinnors mobilisering
  2. Unga. Det finns massor med unga som vill ta ansvar för framtiden. Som kan mycket mer än många äldre om klimatfrågor, krig och fred.
  3. Kunskap. Sociala medier må ha den negativa baksidan med hatet men den kunskapstillgång som finns genom våra smartsphones är en avgörande skillnad för framtiden. Kunskap är makt och en stor majoritet har därmed möjlighet att öka sin makt.
Jan Eliasson
Future made here. Jan Eliasson avslutade med att säga att förändring är möjlig och att vårt (IOGT Internationals) viktig arbete måste fortsätta. Alla kan göra lite!

*IOGT International är paraplyorganisation för IOGT-NTO där jag jobbar. Ca 350 pers från 40 länder samlades i Sigtuna för att prata om hur vi skapar en bättre framtid, dansa tillsammans och bygga starkare band över hela världen. 

Alla resereflektioner hittar du i kategorin Resereflektioner 

2 thoughts on “Resereflektion nr 69: Jan Eliasson – diplomatens kloka ord om världen”

  1. Jag älskar det här inlägget! Väldigt intressant. Kul också att följa alla uppdateringar från konferensen i sociala medier, känns nästan som att jag var där… 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *