Kampung Baru – byn mitt i Kuala Lumpur

Posted on

Kuala Lumpur växer både på bredden och höjden men den mest eftertraktade marken förblir orörd och vårt boende råkar vara precis bredvid. Området heter Kampung Baru och skiljer sig markant till utseendet från övriga KL. Istället för skyskrapor och andra höghus består området av en- och tvåvåningshus där folk bor, en skola, massor med smårestauranger och en och annan liten business. Vi ser ingen lyxlyx men verkligen inget förfall. Det renoveras, det finns fina bilar och området är fullt av liv och rörelse.

Landet ägs av malajer, alltså de som ursprungligen bott i Malaysia, och staten har inte rätt att ta marken ifrån dem. Staten och olika företag har försökt i 25 år men med tanke på att mark ärvs så fortsätter marken att tillhöra invånarna. Tiden verkar dock så småningom vara räknad, till slut antar jag att det blir en fråga om hur mycket pengar som erbjuds, en obekräftad källa på Wikipedia säger att den totalt ytan på en kvadratkilometer är värd 1.4 miljarder US dollar.

För det första tycker jag det är häftigt att befolkningen än så länge står emot och faktiskt genom organisering kan vara starkare än staten. För det andra önskade jag att staten såg värdet av att området fanns kvar, men i så fall lär det behöva bli en turistattraktion av det och då tappar det ju sin charm ändå. Och för det tredje är jag oerhört tacksam att jag, utan att veta om det när vi bokade, hamnade i detta område och har fått möjlighet att vara i en del av KL som de flesta turister som åker hit antagligen inte ens hittar.

Det är i detta område vi ätit majoriteten av vår mat för 10-25 kr/måltid och det var till en av de restaurangerna som den söta gubben vinkade in oss och bjöd oss på en fantastisk frukost vår första dag.

Mer om detta på Wikipedia och Vagabond


Söt gubbe som brukade vinka in folk från vägen han ville snacka med. 
Frukosten som sötgubben bjöd oss på. Vi insisterade på att betala men förlorade. Supergoda sesambollar och kallt, söt iste-latte. 

Ett av många fina trähus med mäktiga twin towers i bakgrunden
Här syns kontrasterna mellan City center och Kampung Baru tydligt. 
Motsvarande bild på natten tagen från vårt airbnb-boende.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.