Vår matlagningskurs i Chiang Mai i Thailand var precis så bra och god som jag hoppats på. Hos A lot of Thai fick vi lära oss laga thailändsk mat. Så otroligt gott!
Jag skulle lätt kunna äta asiatisk mat resten av mitt liv. Att vi valde Thailand och Vietnam som länder att spendera våra månader i är delvis pga maten. Jag älskar den thailändska maten på precis alla sätt förutom att den ofta är väl stark och många rätter innehåller kött. Kan jag bara undanröja chilin och fläsket så är maträtten hemma för min preferens.
Matlagningskurs i Chiang Mai – göra en cooking class i Thailand
Efter rekommendation av vänner i Sverige tog vi en matlagningskurs i Chiang Mai hos Yui. Hon undervisar hemma hos sig i ofta ganska små grupper och där alla lagar sin egen mat så det där med att minska på chilin var inga problem. Företaget heter A lot of thai och lever på alla sätt upp till det namnet. I maträtterna, i känslan av att vara där, i kunskapen vi fick.
Upplägg på cooking class hos A lot of thai
Yui har varit med länge och har ett upplägg som passade oss perfekt
- Du väljer den dag då du tycker att menyn känns intressant och bokar.
- Du blir upphämtad på utvalda platser och körs hem till henne.
- Yui demonstrerar hur den första maträtten ska tillredas, du får smaka och sedan lagar du din variant.
- Föregående procedur upprepas totalt fyra gånger och fyra-fem timmar senare är du mätt och belåten för resten av dagen.
- Tillsammans åker ni sedan till en lokal marknad och får en ytterligare fördjupning i grönsaker och andra råvaror.
Allt var väl förberett och medan vi åt plockades det undan och förbereddes för nästa måltid att laga. Supersmidigt och väldigt lyxigt.
Maten vi lagade på matlagningskurs i Chiang Mai
Pad Thai
Först lagade vi en pad thai, kanske den mest ätna thailändska rätten i Sverige. En rätt jag aldrig varit lockad av men sen denna matlagning fått som favorit.
Panaeng
Därefter en panaeng på röd currypasta och det var här jag fick dra ned på styrkan rejält för att det skulle vara anpassat för min veka mun.
Tom-jam-goong-soppa
Som tredje mål lagade vi en av mina favoriter Tom-jam-goong-soppa. Citrongräs är en betydande ingrediens och jag funderar seriöst om det går att odla hemmavid. Här växer det som ogräs, i Sverige kostar de 15 kr för en liten stång.
Sticky rice med mango
Vi avslutade med en efterrättsklassiker, sticky rice med mango. Sticky som i kladdigt är kokat ris blandat med kokosgrädde och socker med färsk mango och en salt kokossås. Så sjukt gott.
Välja en hållbar matlagningskurs
Yui utbildar kockar, konsulterar restauranger, är känd från thailändsk tv och är en så kallad matspion. Hon strävar efter att koppla ihop de gamla mattraditionerna med dagens språk och sätt att tillreda mat. Yui är otroligt skicklig på det hon gör. Hon kunde lära ut, beskrev i vilken ordning smakerna skulle komma i munnen som en liten melodi. Hon förklarade hur vi kommer behöva tänka annorlunda kring vissa råvaror i vårt egna kök. Så som att tofun hemma behöver skäras i större bitar i pad thaien. Hon berättade om råvarorna och skärtekniker för att få fram smaker.
Ett besök på A lot of thais hemsida gjorde mig också otroligt glad. Jag möttes av en snurrande lista över på vilka sätt hennes företag jobbar med hållbarhet. Att det är helägt thailändskt företag startad av henne 2001. Att det finns vegetariska substitut för alla rätter som inte redan är veg. Att de valt hållbara kastruller och tillredningsverktyg. Att alla ingredienser köps färsk dagligen. Hon beskriver också att hon inte erbjuder klasser på helger eftersom hon behöver återhämtning och att umgås med sin familj. Så himla sunt jämfört med många andra verksamheter i detta land som inte har/kan ge sig det utrymmet. Tänk om fler företag skulle vilja kommunicera sin hållbarhet ur sitt perspektiv så att vi konsumenter lättare kan välja dem av det skälet.
Vad kostar en matlagningskurs i Chiang Mai och online?
Vi betalade 1300 bath/person vilket är ungefär 400 kr och då ingick allt. Hade barnen varit äldre hade det varit perfekt men för så små barn som vi hade var det inte anpassat. Tur de sov och att det finns mobiler. A lot of thai erbjuder även onlinekurser, 90 minuter för 600 bath (ca 200 kr). Utmärkt aktivitet för att byta ut hemmavardag mot något nytt och annorlunda. Jag har gjort online cooking class för att göra somaliskt te under pandemin och var mycket nöjd.
Varför matlagningskurs är så himla bra
Mat säger så mycket om människor och kulturen. Hur de levt och lever, hur vardagen ser ut, vilken roll maten spelar för familjer. Det är olika hur mycket ”kulturkunskap” en matlagningskurs innehåller och hur mycket en själv får läsa på eller lista ut men om en ställer frågor på det temat så kan lärarna (min erfarenhet) alltid ge bra svar som är större än själva mathantverket och smakerna.
Så vad är hemligheterna om den thailändska maten?
Kanske borde jag anmälas för vilseledande rubrik. Enligt Yui är hemligheter bara nonsens som personer som inte vill dela med sig av håller på med. Hon själv är gärna generös och transparent med allt hon kan och det är bl.a. därför hon skrivit en receptbok som alla får ta med sig hem. Den är mycket väl genomtänkt och är en bra guide i råvaror som ofta är lätt att blanda ihop hemmavid.
Av mina timmar hos henne skulle jag säga att receptet för god thaimat lyder: Bra råvaror med färska grönsaker, kryddor och örter, rätt sorts socker (palmsocker använder dom), en bra fisksås och att hitta sin egen nivå av hetta som passar de som ska äta.
Laga mer thaimat hemma
Förutom att jag just nu absolut inte vill åka hem så ser jag fram emot att bjuda kommande gäster på några thailändska rätter som vi lärt oss laga. Men först måste jag hitta en asiatisk matbutik så jag kan köpa rätt grejer.
Tack Yui för en mycket bra dag och för det du gör för att sprida din mattradition.
Här finns alla inlägg om Thailand och alla inlägg om vår långresa 2022-2023.
Hej. Matlagningskurs har vi inte provat på trots alla gånger vi varit i Thailand, vi som älskar thaimat. Inga stuprör ännu men solfångarna är tydligen inkopplade, sänder bilder i mellandagarna. Göran
Kul att kunna tipsa sådana veteraner som er. Tack för husupdate också. Tur ni finns och håller koll