Medvetna julklappar – 24 julklappstips

Posted on

Medvetna julklappar som känns extra bra att ge och få. Julklappar med resetema som har ett mervärde och bidrar till något gott. Snart är det jul och vad kan passa bättre än 24 julklappstips för medvetna julklappar.

Juletider och köphetsen är total. Så långt från allt jag tror på. Jag längtar efter året då årets julklapp är en gåva istället för en pryl. Det går att göra medvetna val kring vad vi ger våra nära och kära i julklapp.

Vad är medvetna julklappar?

För mig handlar det om att klappen har ett mervärde som gagnar någon fler än den som får gåvan. Den kan vara bra för miljön, bidra till ökad jämlikhet eller öka kunskap om världen.

Om du bara ska köpa en enda julklapp

1.Det här kan vara den ultimata julklappen till alla som gillar att resa! Lifestraw är ett sugrör som filtrerar bort i princip varenda bakterie och smuts som finns i vattnet – kan användas av dig när du är på resande fot istället för att köpa mängder med flaskvatten eller när du är ute på hajk. För varje produkt du köper får ett skolbarn rent vatten ett helt skolår – så sjukt bra grej! Kolla in den här filmen förstår du.

medvetna-lifestraw
Lifestraw ger barn dricksvatten

Reseprylar med livsbonus

Varför medvetet? Det bästa av två världar – köp en, ge en – är ett koncept som bygger på att du köper något till dig själv eller en vän och i samma veva ges något motsvarande till person i en ofta utsatt situation.

 • 2. Solbrillor – köp ett par solglasögon och Blue Planet Eyewear kommer donera ett par glasögon till någon med nedsatt syn i behov av glasögon.
 • 3. Cykel – ge din vän möjlighet att ta sig fram i sitt närområde och samtidigt skapa ett transportmedel i ett land med begränsad infrastruktur. Velosophy ger dig två cyklar i en. Har bloggat om det tidigare här.
 • 4. Menskopp – Ekonomiskt, miljövänligt och fräscht. Jag har älskat min menskopp från dag ett, främst för att den inte begränsar mig under the lingon week. Vanligtvis klarar den 12 timmar utan att bytas, en dröm för lång flygresor. Runt om i världen finns det dessutom tjejer som inte kan gå i skolan när de har mens för att de inte har tillgång till mensskydd. Med Rubycup kan du köpa en menskopp till en musbärare i din närhet och dessutom ge en kopp till en tjej i Östafrika – bäst på alla sätt. Allt som frigör kvinnor räknas som medvetna julklappar!

Medvetna reseprylar

Varför medvetet? Prylar som tar hänsyn till klimatet, arbetsförhållandena för de som producerar samt kropp och själ för den som nyttjar produkten räknas helt enkelt som en medveten resepryl. Produkterna nedan kommer från medvetna.se som jag tycker är en superspännande onlineshop. Spana gärna in, finns mängder med medvetna julklappar även utan resetema.

medvetna-ryggsackar
Ryggsäckar från medvetna.se

Miljö och klimat

Varför medvetet? Vi behöver alla, jämt och ständigt, anstränga oss lite till för att slita mindre på vår planet.

 • 8. Plastbanta – Att steg för steg minska mängden plast i hemmet. Du kan till exempel ge lite lyxigare hushållsprylar i andra material är plast. Träredskap till köket, matlådor i glas, tyg- och träleksaker till barn.
 • 9. Återbruk – allt som handlas på second hand är per definition bättre för miljön än att handla nytt. Dessutom drivs många second handbutiker inom ramen för en ideell organisation där överskottet går till organisationens verksamhet och de som arbetar i butiken ofta är personer som står långt ifrån arbetsmarknaden. Röda korets Kupan och Frälsningsarméns Myrorna är två exempel en hel drös över hela landet som drivs av ideella organisationer hittar du här.

Böcker och spel

Varför medvetet? Att höja sin kunskap är ett första steg för ökad medvetenhet för både för barn och vuxna

 • Böcker Resa medvetet tipsar om
 • Sällskapsspel Resa medvetet tipsar om
  • 13. MIG Blå – öka din kunskap på resande fot – två flugor i en smäll
  • 14. Flaggspectrum – kan anpassas för barn i olika åldrar
  • 15. Vagabond – dröm dig bort och kittla reslökarna med nya platser att upptäcka
barnensresebok_3-1500x1000
Bild lånad från Fredrika Form som illustrerat denna fina bok

Gåvor för barn i tuff verklighet

Varför medvetet? Det säger sig nästan själv. Att ge en gåva till en organisation vars hela existensberättigande bygger på att skapa en bättre, mer rättvis värld, kan vara de mest medvetna julklappar du kan ge.

Känner du inte att någon av de här ändamålen passar dig eller den du ska ge en gåva till så finns en lång fantastisk lista där det garanterat finns en verksamhet som du eller din gåvomottagare brinner lite extra för.

Tid är ovärderligt

Varför medvetet? En av de bästa, och oftast mest uppskattade, julklapparna att ge är tid. Tid som ständigt är en bristvara och som dessutom har minimal negativ effekt på vår planet.

 • 19. Egentid  – möjlighet att träna, lyssna på en najs resepodd eller sova en timme extra. Ditt bidrag blir helt enkelt att underlätta vardagen för den personen. Vad sägs om att ge en storstädning (jag lovar det är roligare att städa åt någon annan än sig själv), tre långprommisar med familjens hund eller vara barnvakt.
 • 20. Tid med dig – en spontan massage, ett middag där du bjuder på mat inspirerat från ett resa du gjort eller en spa-upplevelse – allt tillsammans med dig.

Praktiska julklappar för resenären

Varför medvetet? Det kan handla om liv och död och är tillsammans en ganska stor kostnad av resan som för den riskfyllda/snåla kan hoppas över. Med detta som julklapp är säkerheten ett faktum.

 • 21. Vaccin – svinigt dyrt men livsnödvändigt. Kan med fördel ges till fattig student som drömmer om att se världen.
 • 22. Reseförsäkring – tråkigt att lägga pengar på (“risken att det händer nåt är ju ändå minimal”) men där och då kommer alla vara ovärderligt tacksamma att försäkringen täcker upp.
 • 23. Reseapotek – vätskeersättning, magstopp, skavsårsplåster, smärtstillande och febernedsättande, kompresser/vanliga plåster, malariamedicin osv. Nödvändigt men inte så festligt.
 • 24. Visum – administration och byråkrati kostar men något den som vill resa in i ett visst land faktiskt inte kommer undan.

Medvetna julklappar

Hoppas nu att jag kunnat inspirera till att åtminstone några av de julklappar du planerar att köpa (eller önska dig) är medvetna. Och förresten. Det är helt okej att inte ge någon julklapp eller önska sig något alls. Motivera varför du väljer som du gör och dela ut lite extra kärlek så brukar alla vara nöjda.

Tack Reaktionista för inspiration till detta inlägg. I hennes inlägg hittar du ännu fler medvetna julklappar – även för icke-restokiga personer.

Bilder lånade från respektive webbplats

12 thoughts on “Medvetna julklappar – 24 julklappstips”

  1. Tack Anna! Ja köp en ge en är et väldigt bra koncept som jag tror kommer sprida sig ännu mer framöver

  1. Åh tack Lina! Få saker ger mig så mycket energi som återkoppling om att det jag kämpar med och brinner för gör skillnad och inspirerar andra. <3 <3 <3

 1. Du är bara för bra! Så bra lista. Menskopp har jag alltid känt mig tveksam inför men nu ska jag pröva och såklart då också se till att nån mer får en. Och Barnens resebok ska inhandlas redan idag. Och sugröret hade jag aldrig hört talas om. Det ska jag också kolla upp. Och massor av fler saker på din lista.

  1. Tack Vanja, jag blir glad på riktigt av att du hittat några klappar som passar. Menskoppen kan vara lite knepigt att få in i början innan man får till knycken men ge inte upp, det är sååå bra när du får till det.

 2. Tack för ett riktigt bra inlägg och för din länk! Den där vattenrenaren låter ju perfekt för en resande person! Och jag hade ingen aning om RubyCup – riktigt bra initiativ!

  1. Det är jag som ska tacka för inspirationen. Jag sökte länge och väl efter en menskopp med det konceptet och hittade inget trots googlande och sen var det Erik som langade fram länken. Han har SÅ koll på sin omvärld 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *