Resereflektion nr 56: Musikminnen som mood-reminder

Posted on

Låt minnen från resan skapas genom musiken du lyssnar på och då inte med din vanliga gamla pepp-lista. Gör en ny som skapas under resas gång så har du hela resans musikminnen förpackade i en playlist. 

Jag är långt ifrån ensam om att göra en playlist inför en roadtrip eller ha en pepplista när jag packar och är på väg mot ännu ett äventyr. Musiklistor gör sig dock allra allra bäst (enligt mig) när de skapas under själva resan. När radion i bilen är på. När jag fångar upp låtar som spelas på caféer, gallerior eller pubbar. När jag söker på musik från just det landet. Mina musikminnen från vår jorden-runt-resa är bland de starkaste jag har.

Musikminnen som skapats

Vi går förbi en kö med skrikande tjejer. Lyckas identifiera vilken stjärna de trånar efter. K-pop. Inte min smak annars men nu, låten gör mig glad. Påminner mig om gatorna i Argentina och fansen som längtade efter sin stjärna. I’m Trap.

Vi har precis börjat vår tur med att korsa saltöknen i Bolivia. Vår chaufför har en samling CD-skivor i bilen och spelar. Någon typ av ryskliknande melodisk house från 90-talet börjar spelas. Skulle tycka att låten var urjobbig i alla andra situationer men nu älskar jag den. Den stod för stämningen, den satte standarden för dessa dagar. Come on, dream on, come on, dream on. Your dreams will come alive

Vi har varit i Gangnam-området i Seoul. Läser på och förstår för första gången vad låten Gangnam-style handlar om. Lyssnar på PSY:s andra singel Daddy och den är lika vrickad.

Vi besöker de flytande öarna i Titicacasjön. En litet tjej underhåller på båten och sjunger för full hals. Ai Se Eu Te Pego, du kan den om du lyssnar. Klämmer i från tårna och skapar minnen hos mig. Den låten tar mig dit v a r j e gång jag lyssnar på den.

Tips för att skapa musikminnen

  • Sök på staden/landet du ska till och se vilken musik som kommer upp. För Tokyo finns både Carola, Danny och Big in Japan.
  • Fånga in låtar som spelas och lägg till dem på listan under resan
  • Fråga efter vilken musik som är mest populär i det landet där och då och låt det bli soundtrack för din resa
  • Resfredag har skapat en egen låtlista med längta-bort-låtar

Hur gör du med musik när du reser?

Alla resereflektioner hittar du i kategorin Resereflektioner.

2 thoughts on “Resereflektion nr 56: Musikminnen som mood-reminder”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *