Prag!

Posted on

(Det här inlägget publicerades ursprungligen på lindaengstrom.se den 7 april 2014)

Capital City weekend två av fyra under 2014 inträffade i helgen. En dröm sedan länge, att få åka till Prag och göra så mycket annat än att dricka tjeckisk öl.

Stadspromenader, bakelser, vackra byggnader, solsken och en filt i en park. Oerhört trevligt på alla sätt och vis. Mina favoriter jag rekommenderar är:

  • Cafe Louvren. Fantastiska bakelser på riktiga ingredienser.
  • Picknick i Petrin Park. Den hurtiga går upp, den mer bekväma åker linbanetåget. Vitblommiga träd, tyst och stilla, ett utkikstorn och flera bra springstigar.
  • Slottet och kyrkan på berget
  • Den tjeckisk-indiska restaurangen V Zatisi. Vi åt en tre-rätters för 350 kr och det är som vi bestämde var ”Decenniets godast måltid”. Sjukt gott och imponerande smakupplevelse.
  • Skippa kommunistiska museet. Urtypen av tråkiga museer, inte värt det.
  • Stora torget – livligt på dagarna av alla marknadsstånd och på kvällarna av utelivet.

Utöver detta så konstaterar jag att det är tillåtet att röka inomhus vilket verkligen förstör, att maten och lokaltrafiken är billig, att det är turistvänligt och mängder av guidade turer samt skolklasser som är där, att thai-massagen har slagit stort och att det krävs oerhört mycket självdistans för att klara av att vara inne på centrala Europas största nattklubb. Fem dansgolv i fem våningar. Jag och tusen 16-åringar som inte fick bli serverade alkohol eftersom det var 18-årsgräns. Vi röjde fyra låtar på dansgolvet och sen kände vi oss alldeles för gamla. Men what the heck, vi lever bara en gång.

Såklart har jag även gjort en alkoholanalys och noterar följande:

  • Alkohol säljs i varje gatuhörn med tydlig best-selling-position. Så vill vi inte ha det i Sverige och därför ska vi ha kvar vårt monopol på alkoholförsäljning.
  • Du uppmuntras köpa alkohol lite här och där, bilden nedan är från receptionen på hotellet
  • Utbudet av alkoholfritt var förvånansvärt bra. Hade väldigt låga förväntningar och det är långt ifrån lika bra som i Sverige men det fanns i flera menyer och på vissa ställen till och med utskrivna med namn. Det är bättre än vad en del bra restauranger i Sverige klarar av.

bild 4
Karlsbron
bild 2
Kyrkan vid slottet
bild 4
Klocktornet
bild 1
Petrin tower eller lill-Eifel
bild 1
Vin vid receptionsdisken
bild 3
Alkoholfritt på menyn

One thought on “Prag!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *