Stadsdelen Prenzlauer Berg: en personlig favorit i Berlin

Posted on

Prenzlauer Berg i Berlin tog mig med storm med sina färgstarka uttryck, fräscha mat och intressanta områden. En stadsdel med kul shopping och konst utanför boxen. 

När vi var i Berlin i somras bokade Erik in oss och vår kompis i en Airbnb-lägenhet i en stadsdel norr om Berlin. Inte så långt ut så att det kan räknas som en förort men en rejäl promenad från centrum. Det visade sig vara ett supermysigt områden med charmiga caféer, småbutiker med alla möjliga olika ting och streetart-tapetserade fasader med blomsterängar. Jag älskade att gå längs gatorna bara för att det fanns så mycket att titta på. Prenzlauer Berg visade sig vara en succé.

prenzlauer Berg
Glatt resesällskap att dela jordgubbar med
prenzlauer Berg
Så känns hela Berlin. Att average sucks
prenzlauer Berg
Bilden som visar på kontrasterna. Nybyggt, rivningsläge och funiks

Olika bilder av Prenzlauer Berg

Efter att jag varit i Berlin pratade jag med en bekant som bott i Berlin i många år. Hon var inte alls lika begeistrad som jag. Den stadsdel som jag upplevde ha jättemycket personlighet som med stort kreativt uttryck gjorde det intressant att gå varje gata upp och ned var för henne för mycket hippstrig yta och för lite riktigt djup. Det som kändes alternativt och ärligt för mig, var för henne något helt annat.

Hon har betydligt bättre koll på Berlin än vad jag har och har med hennes kunskap om metropolen möjlighet att jämföra de olika stadsdelarna mot varandra. För mig spelar det inte så stor roll, min upplevelse av Prenzlauer Berg var fantastisk och äkta. Men däremot tar det nog ned mina superlativ något som annars kanske hade varit “Berlins mest genuina kvarter”, “Prenzlauer Berg – Berlins kreativa centrum i blomskrud” osv. Det gör inte min upplevelse sämre men det fick mig att reflektera över att jag, och många andra resebloggare, har ganska lätt för att falla in i fällan att prata om “mysigaste delen i hela Berlin” utan att riktigt ha varit tillräckligt i stan för att kunna uttala sig. Och allt är ju också som bekant subjektivt. Hursom och slutsats: Jag gillade verkligen Prenzlauer Berg

Prenzlauer Berg bjuder upp till dans

Som sagt, jag gillade Prenzlauer Berg så jag tipsar gärna vidare om det. Det må vara lite på ytan och kanske något som turister som jag gillar men då får det vara så. Alla som läser denna blogg är ju också turister och inte Berlinexperter så kanske kan även ni falla för de målade väggarna och färgglada butikerna lika mycket som jag gjorde.

Jag inledde våra dagar i Berlin så som jag alltid gör nu förtiden: skriva ned ställen jag gillar. Jag gav rätt upp rätt snabbt. För många ställen och till slut så insåg jag att det var helheten jag tyckte om så mycket. Inte varje enskilt ställe. Alltså återger jag inte adress och namn på varenda place som jag brukar utan du får åka till Berlin själv och vandra i Prenzlauer Berg och hitta dina egna gulliga butiker, sköna caféer och egna favoritspots.

Strosa i Prenzlauer Berg

Det bästa med Prenzlauer Berg, som med så många stadsdelar, var att bara gå omkring. Det som gjorde allra djupast intryck på mig var dessa små mässingkvadrater framför ytterdörrar som ersatts gatustenar. På varje kvadrat fanns ett namn med födelsedatum, datum för deportering och uppgifter om när de avlidit om det finns. Smärtsamt att se men ack så viktigt att bli påmind om att varenda en av de 6 miljoner judar som dödades under förintelsen var en enskild person med ett namn och familj.

När det blev för tungt att titta ned i backen och leta efter minnen från de avlidna gick det fint att titta upp och istället njuta av fasaderna som ofta var en fröjd att titta på.

Konsten i Prenzlauer Berg

En av de mest utmärkande sakerna med Prenzlauer Berg, eller egentligen med hela Berlin, är all denna möjlig och omöjliga konst Vägfasta skulpturer, konstverk på fasader och streetart som gått loss. Den som söker en intensiv koncentrerat dos kan besök Monsterkabinetten precis i utkanten av Prenzlauer Berg.

Äta i Prenzlauer Berg

Vi gick förbi så många caféer som vi hade kunnat stanna på. Erik raggade i vanlig ordning upp en hel drös trevliga. Vi testade på den kända brunschen på caféer Anne Blume i flera våningar (gott!) och en fräsch salladslunch på Spreegold.

Shoppa i Prenzlauer Berg

Inredningsdetaljer, barnkläder, leksaker och moderiktiga herr- och damkläder blandat med second hand. Den ena butiken avlöser efter varandra, bland annat längs Prenzlauer Allee.

Hoppas nu jag gjort dig riktigt intresserad av Prenzlauer Berg så får du åka dit och med egen känsla avgöra om du föll för området som jag eller om du inte är så imponerad. Har du inte fått nog av Berlin än rekommenderar jag mitt inlägget Bara i Berlin – det gränslösa i en stad som är lätt att älska. 

2 thoughts on “Stadsdelen Prenzlauer Berg: en personlig favorit i Berlin”

  1. Väldigt inspirerande inlägg!
    Minns du på vilken adress väggen med solrosor fanns och stridsvagnen med skön?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.