Resereflektion nr 8: Subjektiva trafikförutsättningar

Posted on

Madeira är minst sagt kuperat. Att köra ger adrenalinpuffar och ettans växel på bilen går varm. Hur kan de ens leva så här? Eller omvänt – hur kan svenskar köra i vintertrafik?

Det är värre än många alp-hårnålar. Vi ojar oss över hur de kan bo och köra så här. Att det är farligt, att det är svårt att hålla bilen skrap-fri, att det går långsamt att ta sig fram, att folk är skickliga när de fickparkerar i brant lutning.

Så vände jag på frågan. Vad skulle en Madeirabo säga om vår vinterkörning? Om halka, snömodd, fallande lappvantar som bländar i helljus. Att det är livsfarligt, att vi inte borde ge oss ut på vägarna, att de inte fattar hur vi kan leva under sånna här omständigheter.

Ett enkelt svar är att en blir bra på det en tränar på

Allt är relativt och ens uppfattning om det egna och någon annans förutsättningar och förhållanden är subjektiva. Att ha med sig det som grundinställning när en reser är för mig en grundsten i mitt resande. Jag faller dit ibland och raljerar över hur andra lever. Försöker rycka upp mig.

Vad har du ondgjort dig över eller ifrågasatt om ett land där du sen insett att vårt motsvarande är minst lika galet?

 

2 thoughts on “Resereflektion nr 8: Subjektiva trafikförutsättningar”

  1. Jag gillar att du lyckas med ett förhållandevis kort inlägg väcka så intressanta tankar till liv! 🙂

    Något som jag kommer och tänka på är det här med vad andra äter för mat. Hur jag kan tycka att t.ex. komage eller hund låter märkligt (eller vidrigt) men tycka att älgtunga och grisfötter är fullt normalt… 🙂 Eller hur man kan äta bara något sött till frukost??? Och så äter vi ett kilo godis varje helg, typ 😉

    1. Tack, det är helt klart en utmaning men tänker att jag måste försöka hitta ett sätt som inte problematiserar varenda perspektiv. Blir kanske ännu mer intressant att kommentera då.

      Det där har jag aldrig tänkt på, i synnerhet inte med godiset. Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *