Rida bland vilda djur vid Victoriafallen i Zambia

Posted on

Tänk rida och stirra en giraff rakt i ögonen. Att vara så nära zebror att du kan räkna deras ränder.  I Zambia blev denna fantasisyn verklighet!

En av mina många drömmar här i livet är att rida i varje världsdel. Island i Europa och Australien i Oceanien finns redan avprickade på min bucketlist. Nu kan även Afrika i form av en ridtur bland vilda djur i Livingstone, Zambia checkas av– inte illa!

Att rida ger mig en total känsla av frihet och power. Jag känner mig oslagbar av att veta att jag med små rörelser kontrollerar alla dessa muskler. Just den här turen var dock en tre timmars ritt i skritt så det blev aldrig särskilt vilt men däremot väldigt naturskönt.

King Glory
Jag och min partner King Glory bekantar oss med varandra

Att rida bland vilda djur

The Royal Livingstone Hotel är ett nästan ogreppbart stort hotellkomplex med all tänkbar lyx. Till och med ett eget stall och zebror och antiloper som vandrar fritt i området. Alltså området är stort! I en del av området finns Victoria Falls Horse Safari där elva stora hästar förtjänstfullt tar turister på en tur ut i det vilda.

Vi kom fram till sadlade hästar och kunde sitta upp direkt. Turen började storartat. Inom de 15 första minuterna fick se både zebror och giraffer. Även om dessa var inom själva hotellområdet så kändes det som att rida i det fria och djuren strövade fritt.

zebror
Hej hej zebror
img_5358
Spanar efter elefanter och buffalos i bush-landskapet

Större delen av turen spenderades i den intilliggande nationalparken i bush-landskap och det fanns chans på att få se buffel och elefant men de gömde sig väl. Elefanterna tros ha gått över floden till Zimbabwe. Vi fick ”nöja oss” med flodhästspår på marken och elefantbajs.

Personligen gjorde girafferna hela min tur! Så majestätiska, så nära. Varken Skansen eller safari skulle tagit mig så nära dessa stiliga djur. Det sjuka med att vara ”i det vilda” är att antiloper och babianer blir en del av omgivningen. Som att jag vänjer mig. Girafferna känns fortfarande exotiska dock…

Giraff
SÅ NÄRA! Jag bruka ändå känna mig ganska stor på hästryggen men där låg jag i lä igen. Jag och mina 155 centimeter.
giraffer
Tre giraffhanar står och hänger under ett träd och tittade nyfiket på oss.

Turen avslutades längs Zambezifloden. Den mäktiga flod som senare mynnar ut i Victoria fallen – själva huvudattraktionen till att vi är här. Efter svettig tur i solen satt det väldigt fint med uppdukad lunch i skuggan. Smått surrealistiskt med vit duk precis vid stallgången.

zambezifloden
Zambezifloden och en klassisk bild tagen från hästryggen
img_5368
Hästen får en välförtjänt paus så den kan käka lite gräs och jag är glad över att detta är möjligt!
lunch
Den malplacerade lunchen och en klassisk hjälmfrisyr.

Bra att veta

 • Vi red med Victoria Falls Horse Safari. Hästarna var fina i kroppen men en del skav/sår fanns. Något grönbete verkar de inte få. Tyvärr verkar ganska stor del av deras liv bestå av lerhagar eller uppstallade i boxar när de inte är på tur. Hästarna var helt oberörda av alla vilda djur men den som aldrig suttit på en häst förr och vill känna sig avslappnad på ryggen bör enligt mig inte boka en tur i vildmarken.
 • Vi bokade turen med några dagars varsel. Det finns några olika turer att välja mellan.
 • Vi betalade 115 USD per person för transfer från vårt boende, tre timmars ritt på häst med guide och en lunch.
 • De tillhanda håller hjälmar men utöver det rider du i dina egna kläder och skor. Långbyxor är varmt rekommenderat.
 • Vi var nöjda med alla delar. Eftersom vi inte fick se några bufflar eller elefanter kunde turen varit en timme kortare och vi hade varit lika nöjda men sånt går ju aldrig att veta i förväg.

Nu får jag drömma vidare om Asien samt Nord- och Sydamerika. En riktig westernlektion i amerikanska södern och en ritt på en mongolisk ponny över vidderna i Mongoliet låter väl som en storstilad fortsättning mot målet.

7 thoughts on “Rida bland vilda djur vid Victoriafallen i Zambia”

 1. Herlig! Det er virkelig noe helt ubeskrivelig ved å være så nært ville dyr, og særskilt de store dyrene. Jeg tror aldri jeg har følt meg så liten som den gangen jeg stod 20 meter unna en svær hannelefant i Okavangodeltaet i Botswana. Og som du skriver føler man seg ganske liten ved siden av en sjiraff også 😀 Så mange flotte opplevelser du får på denne turen! Men det er jo ikke så merkelig – sørlige Afrika er jo rett og slett helt fantastisk.

  1. Djur i alla former är riktigt intressanta, går att spana länge på. Så självständiga och lika oss på något sätt. och Afrika, jag tror verkligen på den kontinenten – så mycket att dela med sig av till omvärlden!

 2. Vad härligt det låter! Hade en liknande tur inbokad på min Botswana/Zimbabwe resa, en resa jag fick ställa in då min blindtarm behagade spricka ett par dagar före avresa…
  Vi red dock nu när vi var i Namibia men tyvärr var det rätt trist. Riktigt trötta hästar och en riktigt trött guide fick den 2 timmar långa ritten kännas evighetslång. Fick lov att lova min man att aldrig mer boka honom på en ridtur😂😂

  1. Haha, ja själva ridningen var inte särskilt imponerande och svinhårda och bekväma sadlar i tre timmar är inget jag rekommenderar men å andra sidan är det kanske priset en får betala för jakten på att få se en elefant. Tråkig upplevelse för din man, du kanske ska locka honom med att han behöver revansch och vidga sin bild av hur det kan vara att rida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.