Semester i drogfri och nykter miljö – Tips på nyktra smultronställen

Posted on

Det finns många nyktra smultronställen runt om i Sverige. Boenden i drogfri och nykter miljö som passar utmärkt för den som önskar en trygg semester.

Runt om i världen och Sverige finns det alla möjliga olika inriktningar på boende. Anpassade efter målgrupp, ägarnas vilja och förutsättningar på den lokala platsen. Ekologiska, naturnära, moderna, personliga, tokiga och udda. En ganska ovanlig inriktning som det sällan pratas om är drogfria och nyktra boenden. Jag menar alltså inte att det vanligtvis flödar narkotika men väldigt få boenden är uttalat fria från alkohol och andra droger.

Semester i drogfri och nykter miljö

Det kan finnas tusen skäl att föredra eller önska ett nyktert boende. Kanske reser man som barnfamilj och vill slippa alkoholmiljön helt. Några har problem med att riskera att dricka för mycket alkohol, andra är fria från sitt beroende och vill därför skydda sig från miljöer där alkohol och andra droger finns. En tredje kan vara anhörig och ha dåliga associationer av alkoholdoften och några tycker helt enkelt att det är en skönare känsla och umgänge om där inte dricks alkohol.

Runt om i Sverige finns flera utmärkta boenden för sommar och vinter som alla är garanterat drogfria och nyktra. Det finns fjällstugor, kurs- och lägergårdar, vandrarhem, stugor och campingplatser i skogen och vid havet.

Tipsen finns på Nyktra smultronställen

nyktrasmultronstallen.se finns ett 15-tal boenden beskrivna med vidare länkning till drogfria boenden för sommar och vinter.

Personligen skulle jag väldigt gärna spendera några dagar på Sillvik utanför Göteborg, där verkar stämningen om somrarna vara så gemytlig och trevlig. För vinterperioden håller jag lite span på några av fjällstugorna, t.ex. vore det kul att fylla Lövåsen med massa vänner och bara skida och mysa.

Nyktra smultronställen semester i drogfri och nykter miljö
Skärmdump från nyktrasmultronstallen.se
Nyktra smultronställen semester i drogfri och nykter miljö
Härligt på Sillvik utanför Göteborg. Bild från Sillvik.org
Nyktra smultronställen semester i drogfri och nykter miljö
En av stugorna i Sillvik utanför Göteborg. Bild från Sillvik.org
Nyktra smultronställen semester i drogfri och nykter miljö
Ett av husen i Ransberg. Bild från Ransberg.com
Bild från 2008 när jag var på läger på Ransberg Herrgård i Värmland. Där finns bland annat vandrarhem och en egen badsjö.

Vill du garantera ett drogfritt och nyktert boende, välj med fördel någon av alla de boendemöjligheter som nykterhetsrörelsen äger och delar med sig av. Flera av dem erbjuder rabatter om du är medlem i någon av nykterhetsrörelsens förbund.

2 thoughts on “Semester i drogfri och nykter miljö – Tips på nyktra smultronställen”

  1. Ett bra tillägg till hur en kan bo, Säkert många som vill bo så men ej vetat att det finns.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *