Skillnader mellan USA och Sverige

Posted on

(Det här inlägget publicerades ursprungligen på lindaengstrom.se den 31 juli 2013)

Jag är hemma. Första planet till Chicago var försenat och när vi boardade såg det ut som att vi skulle hinna med vår anslutning. Precis innan de skulle börja med säkerhetsgenomgången visade det sig att en bagagedörr inte kunde stängas och vi fick kliva av. Efter några om och men kom vi iväg med ett annat plan och skulle få åka vidare med samma flight från Chicago fast 24 timmar senare. Vi går till rebooking och helt plötsligt visade det sig att vi var ombokade till ett plan till Köpenhamn redan om tre timmar. Så vi flög hela natten och tog ett plan till Stockholm. Ett tag trodde vi att vi skulle komma hem ett dygn senare men helt plötsligt handlade det bara om 8 timmar. Vilken lycka!

Vi hann med att spela en Chicago i Chicago och skriva en lista över vilka skillnader vi upplevt mellan USA och Sverige – stora som små.

  • Ingen sås – what so ever. Inte på burgare, inte till sallader, inte till en köttbit
  • Kör om i fel fil alternativt har inte vett att flytta på sig när en vill köra om. 2 av 10 bilar gör “rätt” resten fick jag demonstrativt köra om på insidan (fast jag tror inte de fattar piken) eller svära åt tyst för mig själv (eller ibland högt i bilen)
  • Alla portioner är större vilket kan förklara en viss form av fetma som finns i landet.
  • Tax, Tip och Toll – på alla priser ska det läggas på en skatt, för alla serviceinsatser förväntas dricks och det är något som borde ges eftersom deras lön baseras på att de får dricks och på en del vägar och många broar/tunnlar betalas en tullavgift.
  • Gräset är tjockare, liknar kvickrot
  • Tunnare toalettpapper och lägre toalettstolar
  • Billigare boende – en betalar per rum och inte per person på hotell/motell vilket för oss som var fem gjorde att vi kom undan billigt
  • Ytlig artighet – finns hos alla serviceanställda där en inte bara få en hej-hälsning utan även en fråga om hur läget är. (Därmed inte sagt att djupare artighet också finns men det är den ytliga som skiljer sig från Sverige)
  • Mängder av engångsartiklar. Hotellfrukost, snabbmatställen och så vidare.
  • I Florida är det lag på bilbälte men inte på hjälm vid motorcykelkörning, i alla fall så länge du har en tillräckligt hög livförsäkring. Som att livförsäkringen kommer rädda dig när du kör av vägen i 90 knyck i t-shirt.
  • Husmanskosten är det som i Sverige kallas skräpmat. Pizza, wraps och hamburgare. Så less! Frukostarna består av socker i olika former och kanske lite fett om en har tur.
  • Dålig skyltning – i byggnader, på vägarna.
  • Fler anställda – tempot för de anställda är lugnare, många står och gör ingenting. Om detta är en politisk åtgärd för att många ska ha jobb och minska utanförskapet eller om folk bara är långsammare.
  • Överdrivet säkerhetstänk – även om de har utsatts för ett antal attacker så är antalet skanningskontroller helt klart i överkant och deras informationsskyltar om att det inte finns någon lifeguard till fontänen känns som ett bevis på hur galet systemet med försäkringar, noll individuellt ansvar och stämningar är uppbyggt.
  • Äcklig läsk – eftersom allt kranvatten inte smakar primaballerina smakar inte heller läsken som hemma i Sverige

Nu ska jag försöka få ordning på min jetlag och se på Rädda Willy utan att somna.

USA109
Flygplatsen i Chicago var fin
USA110
Jag fick en snygg kåk när vi spelade Chicago i Chicago

2 thoughts on “Skillnader mellan USA och Sverige”

  1. “Billigare boende – en betalar per rum och inte per person på hotell/motell vilket för oss som var fem gjorde att vi kom undan billigt.”

    Gäller detta överallt? Tänkte för när man kollar på Booking.com så måste man ju välja antal pers och då ändras ju priset beroende på hur många man är.

    1. Ah, vet inte. Vi gjorde inga förbokningar, utan tog allt längs vägen. Kan vara så att priset höjs lite men det femdubblades inte och jag upplevde att de var bättre än i Sverige med att var just många i samma rum.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.