5 sommarprat för reseintresserade

Posted on

Sommarprat som griper tag, som underhåller och påverkar. De är de sommarprat jag gillar allra bäst. I år har jag dessutom framförallt uppskattat de som berör temat resa. Här är listan på mina favoriter från i år, alla väl värda att lyssna på!

Att bo i ett land med en så välfungerande public service som i Sverige är få förunnat. Därför betalar jag gladeligen radio- och tv-avgiften varje kvartal. Sommar i P1 är bara ett av många exempel på högkvalitativ underhållning som dessutom är bildande. Jag lyssnar på flyget, på väg till tunnelbanan, som godnattsaga, när jag ligger och solar i en park och när jag roadtrippar.

Jag har lyssnat på alla årets sommarprat. Några är mediokra, ett stort gäng är mycket bra och några är briljanta. Flera av dem har satt igång en hel del tankar, särskilt ur ett medvetet reseperspektiv och inte minst för mig som bloggar om det.

Här kommer min topplista över årets bästa sommarprat

 1. Alexander Bard – han rör om i grytan med sitt filosoferande och är alltid snäppet före alla andra. Om du inte gillar Alexander Bard, lyssna på det ändå. Han pratar om att det är omodernt att fokusera på jaget och individen, att människor söker samarbeten, om att lägga upp saker på instagram är såååå ute och om det nya klassamhället. Tillhör du den nya överklassen?
 2. Parul Sharma – levererar kängor till höger och vänster. Hon pratar om att ta ansvar för hela produktionskedjan och jag funderar mycket på vilket ansvar vi som reser egentligen har. Hur länge kan vi skylla på okunskap och lättja över att vi inte kollar upp vilka arbetsvillkor som gäller för de som arbetar på den restaurang vi äter på och det hotell vi bor på i de länder vi besöker?
 3. Gunhild Stordalen – känslomässigt och fyllt av kamp. Hon pratar om hennes engagemang för miljöfrågor och hur hon arbetat med dessa frågor inom hotellbranschen. Vad är det som får vissa hotell att satsa så mycket mer på dessa frågor än andra?
 4. Sakine Madon – hade inte ett särskilt bra sommarprat vad gäller framförande men innehållet var desto bättre, och viktigare. Hon pratar om fördomar och att ta sig fram i livet, trots motstånd. Om du rannsakar dig själv, hur ofta dömer du folk på grund av namn eller utseende?
 5. Ahman Khan Mahmoodzada – ett program som kräver lite tålamod att lyssna på men är oerhört genomtänkt, med väl utvald musik och med härlig knorr på slutet. Han pratar om att flytta till ett nytt land och om hur det var att komma till Sverige. Starkt på många sätt. Hur bidra du till välkomna de som nyligen flyttat till Sverige?
Sommarprat
Soldyrkar på Kuba med ett tidigare sommarprat i lurarna

Utöver dessa har jag fem andra favoriter som gripit tag i mig rejält som jag verkligen rekommenderar dig att lyssna på, nu direkt eller när hösten smyger sig på.

 • Tom Malmquist – varning för gråt
 • Emil Jensen – så oerhört vackert
 • Kikki Danielsson – för att förstå hur det är att vara sisådär 155 cm kort
 • Danica Kragic Jensfelt – svåra etiska frågor om människor vs robotar
 • Johan Olsson – om att kämpa

Du hittar alla sommarvärdar här.

Vilka är dina favoriter?

2 thoughts on “5 sommarprat för reseintresserade”

  1. Kul, bra prioriterat! Ja, tycker han pratar klokt om både instagram och vårt behov av att jaga likes på för bästa bilden och att de som har koll på digitala kommer vara de som har övertaget framöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *