Bloggutmaning: Rese-ABC

Posted on

En bloggutmaning för lära känna personen bakom bloggen och samtidigt inspireras till nya resor. Hur ser ditt rese-ABC ut? Häng på vettja!

Under en av mina många flygningar under vår långresa runt jorden underhöll jag mig med att skapa ett rese-ABC. Nu har jag fyllt i mina egna rubriker och ser fram emot att läsa andras rese-ABC. Alla som bloggar oavsett ämne är välkomna göra sin version av rubrikerna nedan. Gå gärna utanför ramarna, tänker att det blir roligare så!

Här är mitt Rese-ABC

Alperna – Jag har varit i alperna två gånger: Schilthorn, Schweiz 2007 och Schladming, Österrike 2014. Hoppas på en tredje tur under vintern 2017.

Schladming 2015
Jag och Anna Maria, Schladming 2015

Bästa bloggFantasiresor. Uppdateras lagom ofta så jag hinner läsa allt, alltid relevant innehåll, snygga bilder och välskriven text. Sofia lyckas göra läsvärda inlägg oavsett ämne, en sann inspiratör!

Chartertips – Åk till Cypern! Jag åker helst på charter under mitten av hösten, när mörkret kommer och kroppen är trött. Cypern har en längre säsong än många av de andra Medelhavsdestinationerna och havet är varmt ända in i november.

Drömmer om – Just nu att kunna leva ett så flexibelt liv att jag kan resa när jag vill, vart jag vill och samtidigt göra ett gott avtryck på den här jorden.

Ekonomitips – åk till länder där det är billigt att leva och göra saker. Östeuropa och stora delar av Sydostasien är två regioner för den som vill resa på ett ekonomiskt effektivt sätt, alltså uppleva mycket för lite pengar.

Flygminne – Första gången jag flög själv var jag sju år och hälsade på min mormor i Stockholm. Jag minns att jag kände mig så himla cool.

GuldkornParonella Park. En fascinerande historia, en underbar park och så passionerade ägare. Hittas i nordvästra Australien, söder om Cairns.

paronella
Ett väldigt väldigt gammalt hus i en trädgård storlek större

Hemma – Jag bor i Alvik i Stockholm i en lägenhet jag älskar, med en tapet jag helst vill ta med mig även till nästa boende. Det finns sängplats för fyra extra personer och vi har ofta besök av förbipasserande. Alla är välkomna!

Inspireras av – Min partner Erik. Han hejjar på mig som ingen annan och han skickar länkar med ämnen jag kan skriva om. Han är mer berest än mig och har en nyfikenhet som får oss att upptäcka saker jag aldrig hade funnit på egen hand. Jag balanserar på min egen lina och han går bredvid. Står stadigt, alltid med en uppsträckt hand om jag behöver fånga balansen igen för att kunna gå vidare.

high five
Eriks nyfikenhet fick honom att under vår jorden-runt-resa highfivea med den ena lokalbon efter den andra.

Julminne – Alla mina minnen ser i stort lika dana ut. Hemma i Tväråbäck med min föräldrar och tre syskon. Tänk att jag är 30 år och alltid firat julen på samma sätt. Hoppas att årets jul blir den första utomlands.

Kläder – Mitt bästa reseplagg är sjal. Kan knyta den på mängder av sätt för att passa strandhäng, kyliga flyg, bländande sol, ställen då axlar behöver täckas, för att mörklägga ögonen eller som klänning på en enklare middag.

Solskydd
Sjal är exempelvis bästa solskyddet för vissa utvalda delar

Lärdom – Jag drivs av plikt och kan inte göra saker halvdant. Efter några månader av Go with the flow har nu mitt bloggprojekt fått en ordentlig att göra lista och jag klurar regelbundet på taktik och strategi. Det är inte alltid kul men jag tycks inte fungera utan en lista där jag kan stryka saker.

Matminne – Vietnam 2005. Vi köper mat från ett gatukök för 4 kronor och det är något av det ljuvligaste jag ätit. På stående fot. Sen dess är jag förälskad i Vietnamesisk mat.

Vietnamesisk mat
Vietnamesisk mat hemma hos en Vietnamesisk familj

Nyfiken på – Allt som har med Afrika att göra. Jag tror verkligen det är en kontinent som kommer bli en allt mer attraktiv turistdestination och viktig partner för global handel. Jag hoppas bara innerligt att de får ordning på korruptionen och bygger upp ett system för att bli mer turistvänligt.

Oroar mig för – Jag försöker att låta bli, men det den terror som några få mörka krafter står för skrämmer mig och jag är orolig att den ska avskräcka folk från att resa. Det vore förödande på alla sätt.

Planerad resa – Vilnius och Riga är bokade men helst av allt vill jag åka till södra Afrika. *drömmer*

Queen att hylla – Det finns hundratals men jag väljer min mor. Förutom att hon burit mig, fött mig, uppfostrat mig och alltid gett mig fria tyglar att upptäcka världen tvekade hon inte att tillsammans med pappa åka på ett tältläger i Schweiz när jag var fyra månader. Min familj var knappast rik när jag var liten men mina föräldrar prioriterade billigt boende för att familjen skulle kunna göra många roliga utflykter och resor. Så tacksam för det!

Mamma
Min mamma Tina! Foto: Sara Ingman

Resesällskap – Har jag testat på i många olika former, och ser fördelarna med alla, bloggat om det här. Jag gillar bäst att resa med en person. På så sätt blir det minst kompromisser och samtidigt effektivt med få viljor som ska få uppleva det de själva helst av allt vill. Jag har inte rest själv än, det är ett mål för 2017.

Stolt över – Mig själv, min blogg och reseprocenten. Det är sällan jag ger mig in i saker jag inte känner att jag garanterat kommer ro hem. Att starta reseblogg var en chansning och så här långt har det ju gått bättre än beräknat.

Träna – På resor springa jag gärna en runda i varje ny stad jag besöker. Det är mest för att pricka av och mindre för att så villkorslöst älskar att träna måste jag erkänna. Värsta minnet var när jag mötte den där jävla apan.

Ursprungsbefolkning – Det här tänker jag mycket på men kan ganska lite om. Jag har till och med dålig koll på samerna. Så många rättigheter som kränks runt om i världen. Så mycket psykisk ohälsa och exploatering. Har skrivit lite om detta med anledning av mitt besök till Titicacasjön.

Titicacasjön
Jag käkar lite gräns som Urufolket använder mycket.

Vykortsbild – En av de finaste vyerna jag upplevt var vid Lake Rotoroa i Nya Zeeland. Här tog jag en sån där superspänstig bild när jag står handstående. Och så blev vi av med kameran i Santiago och de bilder vi inte lagt över försvann. Jag är fortfarande lite bitter för det.

lake rotoroa
Lake Rotoroa

Weekendresa – Det finns otroligt många härliga lämpliga orter att göra weekends till. Mina tre favoriter är Amsterdam, Aten och Prag.

X-tra – Nästa år väntar jag sätta min fot i det 50:e landet på denna jord. En milstolpe och halvvägs till målet om hundra. En tredjedel till målet om att nå 155 länder…

Ynklig – När jag var 16 år och var på studieresa i Uganda jag var en hormonell förvirrad tonåring. Kulturkrockarna slog ned som bomber runt omkring mig och jag tyckte det var riktigt jobbigt.

Zoomar i på – Färgglada byggnader. Jag kan gå i timmar och bara titta men tycker aldrig att helheten går att fånga på bild. Valaparaiso var en dröm.

Valparaiso
Några av alla kulörta hus i Valparaiso

Ångrar – Det är få saker jag ångrar men jag önskar att jag blev bättre på att snacka med locals och att fråga om jag får ta kort istället för att vara blyg och smygta bilder i dåliga vinklar.

Älskar – Choklad. Det är därför Mindo var så fantastiskt och därför jag älskade Wedel i Warszawa.

Överst i handbagaget – Förutom sjalen jag nämnde ovan har jag med mig hjärngympa i form av sudoku eller mindfullness-målarbok samt hörlurar för podd.

Du får mer än gärna haka på och antingen kopiera mina ord rakt av eller komma på ditt eget ABC. Du behöver inte vara resebloggare för att hänga på detta. Länka gärna till era egna inlägg i kommentarerna, ser fram emot att få se massa olika varianter på detta och få en och annan inspiration för framtiden!

Andra bloggares ABC-listor

18 thoughts on “Bloggutmaning: Rese-ABC”

  1. Bra att ha när bloggtorka slår till och du vill dela med dig av ny inspo, du har ju en dela att länka vidare till 🙂

  1. Ja, sätt din prägel på det och gör din grej så kanske nån annan hittar den så får listan leva vidare till något helt annat sen. Blir som viskleken 🙂

  1. Ja, så är det. Som sagt, jag skrev själva rubrikerna i mars och sen har det legat och grott under flera månader. Haka på när du känner dig redo!

  1. Tack Anna för att du delar. Så kul lista. Du lyckades bra med att både hålla det kort och ställa nyfikna frågor, kul!

  1. Tack Helena! Ja, kul om du hänger på när du känner att inspirationen tryter under hösten. Kul att kunna länka tillbaka till gamla inlägg och som du säger, lära känna personerna som bloggar lite bättre.

  1. Tack Lina, va kul att höra! Ja det tar sin tid att knåpa ihop men jag hade väldigt roligt under tiden och det går ju att göra i omgångar, som just under flygningar eller på en terrass nånstans. Ser fram emot att läsa sen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *