Terrorister får inte styra oss

Posted on

Det har smällt. Igen. Terrorister har varit i farten. Den här gången på en flygplats och i en tunnelbana. Första tanken: ska vi sluta resa? Andra tanken: nej, vi ska resa mer. Men en dag som denna så förstår jag att folk vill hålla sig hemma med en kopp te och det är helt rätt. Men imorgon eller nästa vecka, då måste vi ut igen.

Jag vaknar upp i Lima och ser snabbt i flödena på sociala medier att vi, alltså mänskligheten, blivit utsatta för ännu ett terrorattentat. Den här gången i Bryssel. Det vänder sig i magen, skrollar mer i flödet och får bekräftat av flera med kopplingar till Bryssel att de är välbehållna. Tack och lov. Peruansk TV rapporterar om händelsen. Världen är inte så stor.

Full förståelse för att den omedelbara tanken är att se till att befinna sig i säkerhet och inte utsätta sig för några risker, med andra ord, inte resa utan stanna hemma. Blotta tanken på flygplan och flygplatser känns för många skrämmande men när det värsta lagt sig måste vi trotsa det läskiga och fortsätta förflytta oss.

Terror går ut på att skrämmas och slutar vi att resa, kort och långt, så har terroristerna vunnit lite mer mark. Att dra oss undan och ge terroristerna större yta att agera på kommer inte skapa en tryggar värld. Istället måste vi fortsätta resa, beblanda oss, möta fler personer från andra länder och kulturer. Globalisera oss. Lära oss fler språk. Prata oftare och mer med de som är främmande. Krympa avstånden mellan oss människor. Ge fler möjlighet att resa.

Ja, jag vet att resande är långsamt förebyggande och inte räddar några liv just nu eller tröstar någon som drabbats. Vi måste hålla två tankar i huvudet samtidigt, både skydda oss mot omedelbara risker och skapa en bättre värld genom fler möten. Nu fokus på att skydda oss och när hjärtat slår lite långsammare möta världen. Vi är alla olika och hanterar den här typen av situationer på olika sätt. De som inte vill resa har självklart all rätt att låta bli, men för mig är inte det lösningen. Jag tänker resa mer.

Viktigt att påminna oss om klassisk statistik och göra en riskanalys. Vi utsätter oss för livshotande saker dagligen (trafikolyckor, blixtoväder, onyttigheter) som det är större risk att vi dör av. Ytterst få drabbas av terrorattacker, men det är ändå obehagligt, såklart. Att resa-podden har gjort ett extraavsnitt som jag inte hunnit lyssna på men garanterat ger fler perspektiv. Mat- och resbloggen har också skrivit ett inlägg med anledning av terrorattacken och med Utrikesdepartements app resklar går det att hålla koll på det aktuella läget i alla länder.

Ta hand om er!

IMG_5594
Anderna, från flygplansfönstret igår

 

6 thoughts on “Terrorister får inte styra oss”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *