Vaccinera barn inför resa – vad behövs och hur tänka kring resevaccin?

Posted on

Att vaccinera barn inför resa med resevaccin är viktigt. Men vilket vaccin behövs och hur skapa en bra upplevelse för barnet utan panik och ångest? Detta är mina tips.

Jag tycker själv att jag har en ganska balanserad syn på vaccin, sunt skeptisk och också djupt övertygad om dess enorma betydelse för människans ökade välmående och livslängd.

Vi är som alltid fria att ta de beslut vi vill inför våra resor och som alltid predikar jag här om att fatta medvetna beslut baserade på kunskap och reflektion. Inte på okunskap, inte på fördomar och inte på egoism.

Att ta resevaccin handlar om solidaritet och säkerhet

Jag har tagit varenda efterfrågade vaccin inför mina utlandsresor genom åren. Men jag har inte tagit TBE (fästing) eller HPV (livmoderhalscancer) och jag väntade till efter graviditeten med J innan jag tog första covid-sprutan. Varenda spruta jag tagit, och inte tagit har varit ett genomtänkt beslut där jag vägt de risker jag utsätter mig själv och andra för genom att inte ta och fördelarna med att få skydd i relation till osäkerheten med vaccinet och hur viktigt ett vaccinskydd är för det liv jag lever.

Att jag utan undantag vaccinerat mig och nu även vaccinerat mina barn inför resan handlar dels om vår egen säkerhet men ännu mer om solidaritet. Jag vill inte sprida sjukdomar som länder kämpar hårt med att utrota. Sjukdomar som kanske inte är farliga för mina friska barn med god sjukvård kan ha helt andra konsekvenser för barn i mer sårbara länder.

Vaccinera barn inför resa resevaccin
E i väntrummet och är totalt obekymrad inför vad som komma skall
Erik är nästan lika obekymrad inför stick

Vaccinera barn inför resa

Så här har vi gått till väga när vi vaccinerat våra barn inför resor

1. Prata med BVC om att vaccinera barn inför resa

Vi har tidigt pratat med vår BVC sköterska om att vi ska utomlands. Vi har blivit väl bemötta av alla med ett undantag (hennes egna värderingar om att resa med barn utomlands sken igenom). För Jason, nu 14 månader, innebär det att han har fått sin tredje dos MPR (Mässling, Påssjuka och Röda hund) redan vid 12 månaders ålder istället för 18 som ingår i standardprogrammet för att ha fullt skydd.

2. Fråga om råd och läs på själv

Råd går att få direkt från vaccinationsklinker men jag rekommenderar också att läsa på lite själv. Sajten Vaccin.se (läkemedelsbolaget GSK ligger bakom den) har visat sig vara en guldgruva av lättillgänglig information. Där finns rekommenderade vacciner för alla länder så att du själv kan bilda dig en uppfattning om vad som behövs.

Beroende på hur mycket vaccin som krävs inför resan så kan olika mycket framförhållning behövas. En del vaccin kan inte tas samtidigt som andra, en del behövs i två doser för att ge skydd och en del behöver tas ett visst antal dagar/veckor innan avresa. Lägg till att det kan vara svårt att få vaccinationstid. Låt inte dålig planering stå i vägen för att skapa ett bra skydd av resevaccin är ett starkt tips.

3. Hitta klinik som ger resevaccin

Beroende på vart du bor finns det olika mycket utbud av vaccinationsmöjligheter. I Stockholm hur många som helst, här i Strängnäs ett fåtal. Ofta ges resevaccin privat men finns även på en del vårdcentraler. Vi hörde av oss till en klink och fick råd om vilka vacciner hon föreslog utifrån den resa vi hade beskrivit att vi skulle göra och sen bokade vi tid hos Strängnäs vaccin och hur nöjda vi är med den upplevelsen finns svar på längre ned.

Preppade sprutor för hela familjen

4. Förbered barnen inför vaccinering

Det här är kanske den mest individuella biten men för vår del så funkar det bra att förbereda våra barn om vad som väntar. Leka doktor hemma, prata om vad spruta är, kolla på SVT:s Doktorerna där det finns ett barn som är rädd för sprutor och så vidare. Vi pratade också om att vi efter sprutan skulle gå och köpa bullar. Den målbilden satt hårt och vi pratade både om det några dagar innan, när vi satt i bilen, när vi gick in genom dörren och precis innan det skulle stickas.

5. Skapa bra upplevelse om att bli vaccinerad

Vi såg till att vi vuxna blev vaccinerade först, därefter vår treåring och sist ettåringen eftersom det var treåringen som det skulle kunna bli jobbigt kring så ville vi inte att han skulle ha hört den minstas skrik precis innan han skulle få sina sprutor.

Vi har nu rese-vaccinerat våra barn i två omgångar, totalt fyra sprutor och det har gått över all förväntan. Vår sköterska på Strängnäs vaccin borde få en medalj. Hon hade hela repertoaren. Det delades ut ballonger, såpbubblor i hela rummet och frikostig med godis. Snabba stick och sen var det över. I tio dagar gick sedan Elton och upprepade frasen. ”Spruta, ledsen, napp, godis och bulle.” Han terapiade med sig själv och den totala minnesbilden för honom blev positiv. Vi har också hjälpt honom och förstärkt det positiva, att det ju gick bra, hur gott det var med bulle osv.

Vaccinera barn inför resa resevaccin
Ballongutdelning för att bekanta sig lite med varandra
Vaccinera barn inför resa resevaccin
Jag är så stolt över honom!
Vaccinera barn inför resa resevaccin
Firar med bulle i bilen pga regn. Även det ett minne för livet.

Några reflektioner om att vaccinera barn inför resa

Jag är som sagt glatt förvånad över hur bra det gått och mycket ödmjuk inför att vaccinering om några år kanske inte alls går lika smärtfritt. Någonstans vill jag ändå tro att det spelar roll hur vi förberett och hur vi hanterade det på plats.

Beroende på resa så kanske det inte är så enkelt att välja vilka vaccin som ska tas och där behöver varje förälder avgöra om de vill ta det säkra för det osäkra eller chansa lite. Det handlar ofta om en bedömning av hur mycket urbana och rurala områden som resan ska spenderas i.

Här finns fler lägg på temat inför resa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *