Visby – multistaden och fem tips

Posted on

Visby är en av Sveriges vackraste städer och en multistad som likt en kameleont anpassar sig efter målgrupp. Där finns utrymme för brännhet politik, vilda tornerspel, glass i stora lass och festande unga vuxna. Tänk att tre så totalt olika temaveckor: Almedalsveckan, Stockholmsveckan och Medeltidsveckan alla kan kännas så självklara i en och samma stad.

Visby som stad

Invånarna i Visby flyr oftast sin stad under de tre temaveckorna, både för att det går att tjäna orimligt mycket pengar under dessa veckor och för att många tycker att deras vackra stad invaderas av ett främmande folk.
Jag pratade med en Visbybo en gång som berättade att de ser veckorna emellan som deras andningshål när staden går tillbaka till sitt vanliga somriga och turistvänliga jag med lagom mycket folk istället för för mycket folk…

IMG_5386
Almedalen under en av de där veckorna när det inte är så mycket folk i Visby

Fem tips till dig som åker till Visby oavsett vecka och anledning

  1. Ät glass. Nere vid hamnen finns flera gigantiska glassbutiker med alla smaker du kan tänka dig. Snåla inte med en kula, ta minst tre eller fyra. Det är ju ändå semester!
  2. Ta en löptur. Ett varv runt muren är knappa fyra kilometer. En rejäl uppförsbacke, en skön sträcka där det känns som du är en del av Lejonhjärta, en nedförsbacke och sen en lång skön löpning längs vattnet med fläktande vind och havsdoft.
  3. Sitt i Almedalsparken. I den parken är det under dessa tre veckor fullt av liv och rörelse och alltid något att titta på, de andra veckorna är lugnare och då kan du med fördel ligga raklång och titta upp mot himlen.
  4. Vandra omkring. Ta på dig dina bästa skor och promenera längs kullerstensgatorna och spana på de historiska ruinerna, rosorna och de små butikerna och caféerna som finns.
  5. Mumsa på mat. Saffranspannkaka med salmbärssylt är obligatoriskt. Köa till en crêpes på Strykjärnet. Sippa på en drink på Kallis och njut av utlandskänsla.

2015-06-30 09.36.44
Jag gör tips nr 3 på listan ovan

Om du inte bestämt vilken vecka som passar just dig kanske beskrivningen nedan kan hjälpa dig?

Almedalsveckan

I år gör jag mitt femte år i Almedalen. Nu åker jag visserligen till Almedalen med mitt jobb (bonus: dricka oförskämt många Almedalsdrinkar) men jag skulle lätt kunna åka dit bara för att förkovra mig i samhällsfrågor och njuta av oväntade och utstuderade möten. Jag är så oerhört stolt över att vi bor i ett land där vem som helst kan komma våra högsta politiker så nära som i Almedalen. Under vecka 27 samlas 35 000 samhällsintresserade individer för att försöka göra Sverige lite bättre, alla ur sitt perspektiv och det är en del av charmen. Förutom rasisterna, de är inte charmiga för fem öre. På Almedalsveckans hemsida kan vi läsa:

De tidigare årens politiska tal har utvecklats till att bli Sveriges största politiska mötesplats. Genom demokrati och öppenhet ger veckan alla som vill debattera samhällsfrågor möjlighet att delta. Öppenheten och tillgängligheten under Almedalsveckan är unik både för Sverige och övriga världen. Alla är välkomna och ordet är fritt!

2014-07-02 21.57.06
Under Almedalen bjuder politiker upp till en riktig fest under DJ Battle. På bild ser ni Socialdemokraternas lag med bland annat Mona Sahlin och Carin Jämtin. Närhet till politiker är en del av demokratin.

Stockholmsveckan

Jag har aldrig besökt den, och känner inget sug heller. Hela upplägget är superintressant och sjukt på samma gång: Under vecka 29 åker Stockholms innerstadselit till tre flashiga städer och släpper på alla spärrar. Förstår att de trivs, Visby är en av de städer med flest alkoholtillstånd i förhållande till invånarantalet i Sverige. På Stockholmsveckan.com kan vi läsa:

Stockholmsveckan Båstad – Stockholmsveckan Visby – Stockholmsveckan Saint Tropez hos Stockholmsveckan.com. De inofficiella party- och glam- veckorna på respektive ort.

Medeltidsveckan

Med sin ringmur, kullerstensgator och rosor växandes längs husväggarna tar alla upptåg under medeltidsveckan oss tillbaka till 1200-talet. Det känns som att vandra omkring i en gigantisk saga där det inte går att skilja på fantasi och verklighet. Under vecka 32 samlas 40 000 besökare och på medeltidsveckan.se kan vi läsa:

Medeltidsveckan är ett eldorado för alla som gillar tornerspel, marknader, kyrkokonserter, gatuteatrar, eldshower, sagostunder, vandringar, föreläsningar och mycket mer. Festivalen pågår huvudsakligen i Visbys sagolika medeltida miljöer, men även på den gotländska landsbygden. Här kommer du att skratta, umgås och njuta av livet tillsammans med gycklare, adelsfolk, fattighjon och många fler. Varmt välkommen till Nordens största medeltidsfestival. 2015-06-29 21.44.36
Ett annat hett tips är att ta dig upp på en höjd och njuta av högklassig solnedgång rakt ned i havet.

Följ 155cm.se på facebook så ska jag skaka fram både snapshots och uppdatering som kan vara intressant för bloggvärlden från Almedalsveckan.

2 thoughts on “Visby – multistaden och fem tips”

  1. Jag har bara varit i Visby vintertid… Lite konstigt kanske? Alltid i jobbärenden. Visby är fint då också, men jag anar att stämningen är annorlunda på sommaren 🙂

    1. Då tycker jag ni ska satsa på en två-veckors-camping-semester med bilen nån sommar. Här finns så mycket att se på flera ställen av ön. Ni kanske kan kolla med Region Gotland. De pumpar ju på rätt bra med deras Jorden runt på en ö just nu och kanske skulle tycka att det var kul med ett campande perspektiv på det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *