Medvetna porträtt nummer två är här, den här gången med Anna Nordström med Ann Arbor i Michigan, USA. Anna har berättat för mig om livet som student, varför Ann Arbor är värd ett besök även för den som inte pluggar och satt ord på ett väldigt viktigt perspektiv av medvetet resande!
Snabbfakta om Anna
- Namn: Anna Nordström
- Relation till Ann Arbor: Utbytesstudent januari – april 2015 där hon läste statsvetenskap på University of Michigan
- Sysselsättning: Student/arbetssökande
- Favoritplats i Sverige: Naturen – i klättersele, vid ett vatten eller under en björk.
Anna på amerikansk fotboll
Om Ann Arbor
Anna åkte till Ann Arbor utan att veta särskilt mycket om varken staden eller delstaten förutom att många svenskar utvandrade dit back in the days. Ann Arbor ligger i Midwest och kan anses som mellanmjölkens USA så hon slapp konstiga dialekter och udda vanor, dessutom påminner Michigans klimat en hel del om det svenska, en rejäl vinter och en varm sommar.
I Ann Arbor bor det drygt 100 000 invånare där hälften av staden består av universitetet och den andra halvan av den lokal befolkningen. På grund av universitetet är staden levande med flera olika studentföreningar likt idrottsklubbar eller intresseföreningar. Festivaler, historiska event, museum och utställningar håller staden färgstark året runt. Det är en kreativ stad med många uppstartsprojekt och företag, helt enkelt en attraktiv ort för den som vill förverkliga sina idéer, om man har pengar. Det ska inte stickas under stolen med att ett universitet drar till sig både företag men också högre bostadspriser.
Mänsklig och naturlig kreativitet i form av färgstark streetart och solnedgång
Anna berättade energifyllt om upplevelsen av en klassisk studentstad som likt Falun och Umeå inte är landets största stad men tack vare sina universitet skapar en tydlig identitet och framåtanda. Studentområdet är öppet för alla och har flera arkitektritade byggnader. Det märks att alumner återinvesterar i sitt universitet och det är värt att besöka campusområdet även om du inte pluggar eller bor där. Ett sätt att känna historiens vingslag är att läsa på om alla alumner som också gett namn till de flesta universitetshus. Fun fact är att U of M (University of Michigan) räknas som ett ”Public Ivy-universitet”. Vilket innebär att det är en av de bästa icke-privata universiteten i USA.
Maffiga studentbyggnader och biblioteket som hämtat från Harry Potter
Runt om i staden finns det många restauranger med allt från mer exklusiv tapas till billiga snabbmatskedjor för studenterna. På många sätt är känslan lite lik Stockholms söder. Ann Arbor bjuder på fina parker att vandra i, pittoreska vintagebutiker, en retro biograf med underbar inredning och massor av intressanta, udda och hippa restauranger och det öppnar nya hela tiden.
Retro-biografen och en av många goda bakverk från caféerna i stan
Det finns en underbar seriebutik, ett choklad- och glasscafé samt en dammig bokhandel med massa rum. Du tar dig enklast fram med Uber eller buss och om du planerar att åka till Detroit kan du åka till Ann Arbor över dagen (tar en timme med bil enkel väg) eller stanna i Ann Arbor om du ska vidare till Chicago med bil eller tåg.
Vill du veta mer om hur det är att plugga i USA, med midterms och final exams som leder till 3 h sömn och dygnet runt plugg eller hur det är att bo med 25 brudar i ett stort hus och får det att funka så kan du höra av dig direkt till Anna, hon har svaret!
Annas rekommenderade måsten
- Besök universitet och det centrala campusområdet. Det känns talande för den klassiska studentstaden med äldre stenhusen och kreativa konstinstallationer.
- Besök juristernas hus (Law Quadrangle) och dess bibliotek (och känn dig som en elev på Hogwarts)
- Besök Studenternas hus (The Michigan Union). Det är en fet byggnad som kommer ge dig perspektiv på hur studentorganisering kan se ut.
- Gå på en fotbollsmatch. Om du åker dit på hösten, lev dig in i en college-film med en klassisk amerikansk fotbollsmatch, cheerleaders, grillning på parkeringen och en stämning på topp.
- Gå på en studentklubb och lev amerikanskt studentliv för en natt (Scorekeepers eller Ricks’s)
- Besök de marknader som byggs upp tillfälligt titt som tätt. Kerrytown och Farmers market är två exempel.
- Ät gott på Annas bästa restaurangtips: Sava’s, Frita Batidos, Blue Nile eller Zingerman’s samt ät efterrätten churriors på Aventura
- Mata ekorrarna på campus http://www.michigansquirrels.com
- Upplev i Festifools: en parad med papier-maché figurer.
- Besök DIA (Detroit Institut of Arts) och se den underbara mural-målningen av Diego Riviera i Detroit.
- Shoppa på två underbara vintagebutiker som garanterar fynd är: Dear Golden och The Getup Vintage (finns på instagram)
Alla restauranger går att hitta på google-maps
Om att resa medvetet
När jag frågade Anna om hennes tankar kring medvetet resande avslöjade hon sig som statsvetarakademiker direkt. ”Jag tänker på Postkolonialism!” Ja, jättebra Anna, men kan du snacka så folk förstår? Självklart!
Det handlar om vilken bild jag sprider vidare till mina medmänniskor. Både vad jag ger för bild av landet jag besökt till mina vänner och familj hemma i Sverige men även vilken bild jag ger av Sverige när jag möter folk utomlands. Vilka delar väljer jag att lyfta fram? Vilka normer reproducerar jag genom mitt agerande i landet och vilka reproducerar jag när jag beskriver människorna i ett land? Hur kan jag i min vidarekommunikation av resmålet eller Sverige anstränga mig för att motverka negativa normbilder och förstärka det positiva?
Annas bild av USA innan hon åkte dit var att det är det världsledande landet. Detta fick hon omvärdera när hon mötte studenter från många olika länder. ”Aha, du är från Skandinavien. Då kommer du från ett av de länder som lyckats bäst, som är längst fram i utvecklingen.” Även om Anna visste att det är så Sverige ofta beskrivs i internationella sammanhang blev hon förvånad när det framkom så tydligt i samtal med andra människor och genom sin vistelse i USA blev hon utmanad i både i sin bild av Sverige men även i hennes roll som världsmedborgare.
Mina privilegier av att vara vit, funktionell och från Sverige gör att jag i förhållande till andra länder tillhör en överklass när jag kommer från ett så pass progressivt land som Sverige. Jag fick representera Sverige och funderade både en och två gånger på vilken bild jag spred utav Sverige. På samma sätt som jag reflekterar över vilken roll jag ska ta i en grupp var jag tvungen att fundera på vilken roll jag skulle ta som världsmedborgare och vilket ansvar jag vill ta för de privilegier som jag bär på.
Så många kloka tankar från Anna, jag är så glad över att kunna sprida dessa vidare. Avslutningsvis kommer här några nedkokade frågor på samma tema.
Annas tre frågor till dig själv för ett mer medvetet resande
- Hur vill du som resenär representera Sverige? Alltså vilken bild vill du att de du möter i andra länder ska få av Sverige genom mötet med dig?
- Vad och hur berättar du om det land du besökt för dina nära och kära? Vilken bild ger du av landet i sociala medier?
- Hur kan du genom ditt agerande snarare öka samhörighet mellan människor än öka klyftorna?
Nästa medvetna porträtt handlar om Natasha Jevtic Esbjörnson och Belgrad och kommer den 1 augusti.
Den första i varje månad publicerar jag ett porträtt med en person och en plats som ligger den personen varmt om hjärtat. De kommer se lite olika ut, ibland rena frågor och svar och ibland en återberättad text av det den porträtterade berättat om för mig. Målet är att ge fler perspektiv på vad medvetet resande är för andra än mig själv och dessutom bjuda på ännu mer inspiration från en annan persons point of view.
Vilket intressant inlägg! Tack! 🙂 Jag har nog aldrig hört talas om Ann Arbor tidigare och det är alltid kul att läsa om ”nya” ställen.
Ha en trevlig helg!
Va kul att du gillade det! Inte jag heller, tänk hur många ställen vi inte hittat än, sett charmen med, eller uppfattat att de finns. Det finns verkligen mer än vad vi någonsin kommer hinna upptäcka.