5 länder jag (faktiskt) inte lockas av

Posted on

Alla har Thailand som sitt drömresmål, eller? Hemska tider, får det finnas länder en inte vill till? Kan en reseblogg dissa ställen så här öppet? Jag delar med mig av det vi sällan pratar om, nämligen de ställen jag faktiskt inte är så sugen på. 

Jag har tänkt mycket på vad det är som får oss att vilja åka till ett land eller plats. Särskilt när det är ställen som jag inte vet så mycket om och inte har så många argument varför jag vill åka dit, det mer bara känns så. Det är lätt att vilja åka dit andra varit när de delar med sig av sina fantastiska semesterbilder.

Minst lika intressant är det att fundera över varför jag INTE vill åka till vissa länder. I grunden vill jag besöka alla länder men några ligger längst ned på listan. Vissa är uppenbara, där det är krig och oroligheter till exempel eller länder där jag redan varit. Samtidigt är varken krig eller been there done that något som tar bort önskan om att åka dit det är helt enkelt andra faktorer som styr om jag vill åka till ett land eller inte.

Det finns ju även mängder av länder jag på sin höjd kan namnet på och eventuellt vet vilken världssdel de ligger i men de räknas inte riktigt in här. Vet jag inte ett smack om landet går det ju inte att vara för eller emot.

Länderna jag just nu är minst sugen på

Kenya

Jag vet att Kenya både har pulserande storstadspuls, fantastisk safari och semesterparadis vid stranden men ändå så lockar det mig inte. Jag har lite koll på Kenya och det känns som att det bara är en stiff storebror till Tanzania så jag skulle välja att återvända till Tz en tredje gång före att åka till Kenya.

kenya
2007, jag spenderade fyra dagar i Nairobi och staden gjorde inte så värst mycket intryck på mig tyvärr.

Kina

Efter våra dagar i Shanghai som inte charmade mig alls har jag en tveeggad känsla. På ett sätt vill jag ge landet revansch – såklart har Kina så mycket mer att erbjuda än Shanghai och Kinesiska muren ska vandras. Men å andra sidan så känner jag mig redan klar med det landet. Vet inte vad jag ska dit och göra. Konstig inställning till världens mest befolkade land. Motsägelsefullt och helt ologiskt men det finns något motstånd i mig som får mig ointresserad av landet. Räknar med att det kommer ändras en dag framöver.

2016-01-08-12-27-58
Nog har väl Kina så mycket mer att ge än glansiga höga byggnader?

Saudiarabien

Saudiarabien är kanske inget land folk förknippar med turism och alla mina fördomar och den lilla kunskap jag har om landet gör att Saudiarabien ligger riktigt långt ned på listan. Politiken, skumma affärer, kvinnosyn, brott mot mänskliga rättigheter etc. Detta ihop med att Saudiarabien enbart lär bestå av oändlig öken och olidlig hetta gör mig opepp. Att jag inte vill åka till Saudi kanske inte ses som så förvånande men det finns mängder med ”liknande” länder som jag faktiskt väldigt gärna åker till. Nu eller senare när det är lugnare. Iran, Irak, Syrien och Nordkorea är alla länder jag är nyfiken på.

Thailand

Kanske den mest förvånande. Jag vet inte varför men jag har inte riktigt ett sug efter att åka till Thailand. Det vore självklart superhärligt att åka dit, det tvekar jag inte på. Men den där längtan som jag har till många andra länder saknas. Kanske känner jag mig lite thai-anti just för att det är en sån hype och ALLA varit där och alla älskar det, som att jag är obstinat och vill gå emot strömmen. Ibland fantiserar jag om att få stå på löpsedeln ”Hon har varit i alla världens länder – utom Thailand”. Jag är helt övertygad om att jag kommer åka dit, men det kommer mer vara en slump eller ”Jag var lix i närheten” Det är inte Thailand i sig som kommer dra mig dit.

thailand
Jag som älskar solnedgångar kommer säkert älska Thailand. Om jag åker dit så skulle det inte förvåna mig om det är för att hälsa på Annika som bott där i flera omgångar och som jag också lånat denna bild av. Få resebloggar är så välfylld med Thailand som Resfredags

Vitryssland

Trots att jag älskade Warszawa och har en stark längtan efter att besöka flera ställen i Ryssland så känns Vitryssland helt ointressant. Det känns bara intetsägande och betongtungt. Dystert och tråkigt. Det var å andra sidan min fördom om Warszawa innan jag åkte dit så jag kanske måste ge Minsk en chans. Jag får liksom inte upp någon bild i huvudet av vad landet har att erbjuda.

 

img_1072
Minsk känns som en sämre version av Warszawa, kan det stämma?

Hur känner du? Vilka ställen eller länder saknar du sug att åka till och varför?

33 thoughts on “5 länder jag (faktiskt) inte lockas av”

 1. Haha, har också Thailand högt på listan. Tänker att visst är det säkert vackert men barnprostitution, plågade elefanter, drogsmuggling (Bangkok Hilton-filmen lade grunden för min ovilja för flera år sedan), giftiga maneter vid stränderna, massturism och att all lokal mat verkar smaka likadant gör mig ointresserad.
  Uzbhekistan under Sovjettiden fascinerade mina föräldrar men där verkar ha spårat ur fullständigt nu. Saudiarabien av samma anledningar som du (och precis som du skulle jag gärna resa i Iran, Oman, Afghanistan m.m.).
  Nigeria lockar mig heller inte. Redan boende i Belgien hade jag problem med att två grupper avskydde varandra. Där är de ju massor av grupper i olika regioner som slåss.

  1. Uzbekistan är ett av mina absoluta favorit-resemål. Spenderade 6 veckor där och hade en otrolig upplevelse. Fantastiskt välkomnande människor (jag bodde hemma hos flera familjer), häftig natur och mycket spännande historia. Saknar maten där, både den uzbekiska och den koreanska (många nordkoreaner hade tvångsförflyttats dit under kommunismen så det fanns en stor minoritet, många hade restauranger som serverade väldigt spännande mat). Billigt att resa i också.

   1. Bara Brittiskt. Känner lite samma som du för Thailand. Niger är oxå ett land som jag känner att jag har noll koll på och därmed är rätt så ointresserad av. får läsa på lite!

    Magnus: Hur menar du? Det förkommer mängder av sexhandel med barn, både flickor och pojkar, i hela sydostasien, inte minst Thailand och det är väl knappast särskilt trevligt. Att se detta som turism brukar ofta svärta ned semestern en aning..

    De andra resan: Jag får helt enkelt putta upp Uzbekistan lite högre på min listan när du lovordar det så.

 2. Åh, oj vad du missar om du inte åker till Kina! Heeeelt opartisk såklart 😉 Men googla t.ex. Zhangjiajie National Forest Park eller Mount Huangshan (Gula bergen) som var inspirationen till de flygande bergen i Avatar, eller Li River & Yangshuo med sina fantastiska sockertoppsberg och apelsinodlingar, eller Yunhe Rice Terrac i provinsen där jag bodde (passa på med West Lake i Hangzhou då med!

  Shanghai är verkligen bara en storstad som alla andra, men resten av Kina är verkligen, verkligen en unik upplevelse! Och då inte bara naturen och de pulserande storstäderna, utan folket, maten och framförallt det helt utpumpande kontrasterna.

  1. Tack Lovisa för att du breddar min bild. Såklart har Kina så mycket mer att erbjuda och ärligt talat så finns det ju bara ett sätt att ändra den uppfattningen, jag får lov att åka dit 🙂 tack!

 3. Det är klart att jag har någon slags prioriteringsordning, en resa måste ju alltid betalas. Därför går Vitryssland och Saudi bort även hos mig och får bli de sista att tickas. Däremot åker jag väldigt gärna till Kenya även om jag tror du har rätt i din analys i jmf med Tz men att få se och fota migrationen i Masai Mara står högt på önskelistan!! Och Thailand är alltid Thailand, finns väl ingen annan plats man får så mycket för sin reskassa.

  1. Migrationen i Masai Mara har jag hört talas om men får inte upp någon bild på näthinnan. Vad är det speciella där som du vill föreviga?
   Om Thailand kan du verkligen ha rätt, och jag tror inte jag lyckas med min löpsedel…

 4. Dubai har jag ett sjukt komplicerat förhållande till. Hela resmålet typ äcklar mig, men jag känner ändå att jag kommer att åka dit!? Saudi tror jag inte att man behöver fundera så mycket på, det är väl typ omöjligt att få visum om inte ska jobba för ett saudiskt företag eller genomför en muslimsk pilgrimsresa?
  Kina är på plats nr tre av mina favorit-rese-länder:
  https://4000mil.se/index.php/favoritlander/

  1. Ja Dubaien är svår. Själv försöker jag att inte låta bli att åka till länder bara för att de har dålig regim/människosyn men samtidigt läsa på ordentligt om detta. Men helt okomplicerat är det inte och samtidigt vore det väl häftigt om massiv turismbojkott fungerade som påtryckningsmedel.
   Tack ska spana in!

  1. Spännande hur olika det kan vara. Jag inser det mer och mer, De som lockar mig minst är kanske de jag borde testa först?

 5. Haha, du är så bra på att hitta intressanta och annorlunda vinklar! Jag har precis gått igenom våra inlägg från Kenya och vi har pratat om våra två fantastiska resor dit (helt utan safari faktiskt, haha): http://www.freedomtravel.se/restips/afrika/kenya/
  Kina tycker jag också är ett fantastiskt land. Kanske för att jag älskar maten 🙂 Men visst är det väl kanske bra att vi lockas av olika ställen! Finns det några ställen jag inte är så sugen på då? Ja, det ska vara ett väldigt speciellt och coolt koncept om man ska locka mig till USA eller Thailand, det ställena är jag helt osugen på. Sedan är jag lite småtrött på Spanien faktiskt, och Italien känner jag mig också ganska ”klar” med. Jag förstår att alla dessa länder nog kan plocka fram något intressant, men de lockar minst just nu …

  1. Det är många som gillar Kina, jag får nog åka dit för att omvärdera mig.
   Jag tror att jag skulle gilla Kenya oxå, vet inte varför jag har ett sånt motstånd i mig till att åka dit, eller kanske snarare så många andra länder jag åker till hellre.
   Kul att du gillar vinkeln – den känns nästan konstigt att använda som resebloggare som nästa alltid annars bara hyllar och hejjar på varenda resmål vi besöker.

 6. Nej, Thai lockar inte mig heller. Ett dugg. Må så vara att det är inarbetat, mycket resa för pengar och så vidare men… nej. Snark. Typ. Jag känner inte heller något större sug efter Finland heller, precis som Grekland inte lockar särskilt hårt. Släng på de där ”naturliga” icke-länderna som det härjar krig i. Och så är jag ganska USA-mätt just nu. Skriver jag. Samtidigt som $60 ligger här på skrivbordet och tittar på mig sedan NYC-resan för några veckor sedan.

  1. Jag är sugen på det icke-turistiga Grekland, det vore mysigt att uppleva.
   Finland har inte jag heller så mycket sug för, konstigt för norge känns högintressant.
   Du får la vila från the US så kanske suget kommer tillbaka.

 7. Av länderna på din lista: Saudiarabien! Eftersom det är en så kvinnofientlig kultur där och rentav farligt om man har fel åsikter.
  Annars är dessa länder de sista på att-besöka-listan:
  San marino – låter tråkigt
  Yemen, Sydsudan, Libyen- pga farligt.
  Annars gillar jag alla länder och hade gärna besökt allihop.

  1. Det där med vilka länders om är (eller upplevs) som farliga är ju superintressant.
   Yemen tycker jag verkar intressant men jag har ingen aning om varför. Undrar vart det kommer ifrån.. San Marino känner jag inte ens till. tycker det låter exotiskt 🙂 haha, så knäppt att gå på bara namnet.

 8. Vad tråkigt att du inte vill tillbaka till Kina. Jag kan lova att du inte är klar om du varit lite i Shanghai. Har själv inte varit där men varit totalt 4 månader i Kina och ska tillbaka 3 månader i sommar och jobba. Ett av mina absoluta favoritländer. Det är sån enorm variation. Beijing är en grym storstad. Det finns så mycket gammal historia och kultur t.ex. Terrakotta armén och muren. Maten är bäst i världen. Människorna är otroligt hjälpsamma och snälla. Naturen är helt magisk. Det finns så mycket bra där. Självklart finns en hel del dåligt också som de politiska systemet, det kan vara påfrestande med att folk sörplar och gör ljud när de äter osv men man får bortse från det.

  Jag är lite mätt på Thailand nu efter att ha bott där i ett halvår, visserligen på en turistö där det knappt finns thaimänniskor men ändå. Finns roligare och bättre länder enligt mig.

  På min lista finns en del av mellanöstern länderna för deras värderingar men annars är det mest områden som är farliga fast det ändras ju hela tiden så skulle mycket väl kunna åka till de platserna i framtiden om situationen ändras.

  1. Det är många som argumenterar emot mig med Kina så uppenbarligen är det flera som gillar det. Jag får testa igen. Kanske får äta upp det är blogginlägget till frukost nån dag.
   Ja farliga länder vill väl ingen åka till, den faktorn väger ju tungt. Det intressanta är väl om det finns ett sug att åka till Irak och Syren när oroligheter lagt sig? Det är ju först då landet kan få en ärlig chans. Om ett land som är krigshärjat någonsin blir sig likt igen. Det blir de ju inte 🙁

 9. Nej Thailand lockar inte mig heller, lustigt nog. Och jag förstår absolut inte hypen. Trots det har jag ändå gift mig i Thailand, men det var mest för att det var en mycket praktiskt vigseldestination (då man inte vill gifta sig i varken Sverige eller Europa). Jag kommer garanterat passera där igen och med ”risk” att det sker inom en snar framtid. Men inte för att det är en destination jag drömmer om, för då finns väldigt många andra länder och platser högre upp på listan. Men när stora tjock släkten planerar att fira jul just i Thailand är det överhängande risk att så gör även vi. 🙂

  1. Men oj, detta hade jag inte väntat mig. Trodde absolut inte att du var trött på Thailand på det sättet. Tänker att det där kan ändra sig under ens livstid 🙂

 10. Safari i Masai Mara (Kenya) är något som verkligen lockar mig! Som med de flesta platser så är det naturen som kan få mig att drömma om ett ställe.

  Jag har heller aldrig drömt om Kina även om det säkert finns massor av vacker natur.

  Kul att läsa om ditt motstånd till Thailand. Jag gillar Thailand men kan också känna lite anti-thai för att ett tag kändes det som att det var den enda destinationen som gällde för alla.

  1. När jag läste det här inlägget några år senare så förvånade det mig att jag skrivit Kenya – hur tänkte jag då? Fint att det får ändras.

  1. Spännande att det kan finnas länder som flera är både helt osugna på och väldigt intresserade av och att det kan ändras över tid. Saudi vore ju ändå spännande på något sätt tycker jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *