Resereflektion nr 3: Det är väldigt mycket Afrika

Posted on

Afrika – den kontinent som jag länge trodde var ett enda land och som av många oreflekterat bakas ihop till ett och samma. Dom i Afrika. Jag ska åka till Afrika. Okunskapen skiner igenom.

En genomvettig vän (hon förstår alltså att det egentligen inte går att säga så här) beskrev hennes upplevelse av västra Afrika: Det är väldigt mycket Afrika. Det känns fel men jag förstår vad personen menar. Nidbilder och fördomar. Ingen kontinent är så utsatt för generaliseringar och ihopbakning som länderna, kulturerna och befolkningen på den afrikanska kontinenten. Kanske USA, där motsvarande mening Det är väldigt amerikanskt trots allt ligger bättre i munnen. Men varför? Och vad menar vi? Vräkiga bilar och burgare?

Det är väldigt mycket Europa

Går det ens att säga Det är väldigt mycket Europa? Eller oceaniskt? Är dessa kontinenter så differentierade att det inte går att beskriva vad som är typiskt europeiskt? Ni förstår att frågan är retorisk. Såklart är ingen kontinent mer differentierad än andra. Ytterligheterna är enorma vart vi än åker. Inte ens vi svenskar är ju särskilt lik varandra.

Så hur kommer det sig att vissa områden kan packas ihop mer lättvindligt än andra? Är det okunskapen? Ensidig medierapportering? För få verklighetsbeskrivningar av vänner?

Och den viktigaste frågan: Hur kan du bidra till att den här typen av generaliseringar inte förstärks?

6 thoughts on “Resereflektion nr 3: Det är väldigt mycket Afrika”

 1. Jag har bara varit i norra Afrika: Egypten, Marocko och Tunisien. Många skulle säga att det inte alls är det ”riktiga” Afrika – men vem gör den distinktionen? Hur ser det ”riktiga Afrika” ut? Är det Ghana? Etiopien? Tanzania? Alla får försöka skapa sin egen världsbild tänker jag, finns det ens något rätt och fel?

  1. Precis, det var nog det min vän menade. Att där hon varit var det inte det som då skulle kallas Så typiskt mellanöstern. Ingen borde göra distinktionen men skulle säga att det är kollektivet som till slut gör det och det är väl det som till slut blir rätt. även om det är fel.. Svårt det här.

 2. Ja, det är nog okunskap och sned medierapportering. Men att Afrika skulle vara ett land? Det kan jag inte minnas att jag någonsin trott faktiskt. Däremot kan man ju ha dålig koll på länder i Afrika. Jag skulle inte pricka in alla på kartan om man säger så. Men det skulle i alla fall hå bättre än USA: delstater. De är jag extremt dålig på …

  1. Att afrika var ett land var när jag var kanske 5-6 år så jag kan inte anklaga mig för att den kunskapen satt så länge men som jag minns det så var iaf Afrika ganska tidigt ett begrepp i mitt liv, snabbare än asien vad jag minst. Att ha koll på vart länder och stater ligger tycker jag är väldigt roligt så försöker fylla på med jämna mellanrum. Det är dock kunskap som silas bort ganska snabbt om den inte aktiveras.

 3. Jag hade väldigt lite koll på Afrika innan jag åkte till Uganda. Nu kan jag i alla fall namnet på de flesta länderna och kan säga i vilken del av kontinenten de ligger. Mauritanien t.ex. hade aldrig hört om det innan jag kom till Uganda.
  Tycker många säger samma om Asien. Att något är asiatiskt fast om det är Kina, Japan, Thailand eller Indonesien spelar inte så stor roll. Man ska äta asiatiskt t.ex.
  Jag har jobbat i Uganda och har vänner som jobbat i Liberia och Botswana och när någon säger att det är typiskt Afrika så vet vi alla vad vi menar. Våra erfarenheter har varit väldigt lika på många plan. Men så hade det nog varit om någon från Uganda åkte till Europa och reste runt eller jobbade.

  1. Sant om asiatiskt. Det kanske är lika generaliserande åt alla håll? Det är synd att det känns fel och fult (iaf för mig) att prata om det typiska. Det finns ju något väldigt intressant med det och möjlighet att ha väldigt intressanta diskussioner om hur det uppkommer och vad som olika personer upplever som just typiska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *