Bila på Balkan och mina sommardrömmar

Posted on

Det som en gång var en vision för 2017 håller kanske på att bli verklighet. Jag vill bila på Balkan – men innan det blir av behöver en hel del frågetecken rätas ut.

I samarbete med Auto Europe

Det finns en frihet med att åka på roadtrip som jag tycker är svår att komma åt med andra förflytningssätt. Möjligheter att vara spontan och göra detours skapas ständigt, det går att låsa in grejer i bilen vid små upptäcksfärder eller strapatser i stan och det går dessutom att slumra på valfri rastplats om behov uppstår.

roadtrip-1
Powernap i en park vid en parkering utanför Seattle

Jag har som liten åkt på bilsemester med min gammelfamilj i Sverige och i vuxen ålder kört både östkusten och västkusten i USA, Australiens östkust + Nya Zeeland och nu senast bilat i Sydafrika/Namibia.

Bila på Balkan – blir det verklighet?

I sommar hoppas jag att det är dags för nästa roadtrip och om jag får drömma går den till Balkanhalvön. Det återstår dock ett antal frågor att besvara:

1. Vart vill jag åka?

Vet inte! Alternativen är helt enkelt för många, jag kan inte välja. Vill hinna med både Albanien och Slovenien och allt där emellan. Vill ha strand, storstadspuls, puttrande landsbygd, vacker natur. Tips på vad jag borde fokusera på och kan klara mig utan mottages tacksamt.

2. Vem ska jag åka med?

Frågan kan tyckas lite förvånande men den pusselbiten är faktiskt inte lagd. Erik har mest troligt jobb stora delar av sommaren, jag har en vän som troligtvis är sugen på att följa med en del av resan men resten är ovisst. Ska jag resa själv? Vill du hänga med?

3. När ska jag åka?

Jag har en längre lucka mellan 19 juli och 11 augusti, vill inte vara borta hela tiden men ett par-tre veckor vore roligt.

4. Hur ska jag åka?

Det här är det beslut som kanske borde komma sist men jag har redan nu börjat spana in tänkbara flygresor och olika biluthyrare. Har bland annat hittat autoeurope.se som är en jämförelsesajt för biluthyrare. Själv tycker jag hyrbilar är en djungel och det är alltid Erik som fixar med detta. Nu är det dags (även för mig) att bli lika grym på att boka bil som jag är på att boka flyg och tåg.

5. Varför vill jag åka?

Den viktigaste frågan. Allt måste ha ett syfte! Av den enkla anledningen att Nord-, Syd- och Västeuropa redan fått flertalet besök av mig. Södra delen av Östeuropa är en vit fläck. Googlemaps visar tomrummet. Jag söker kontraster, referenspunkter, möten, minnen.

2017-04-14-18-45-04

Inlägget är skrivet i samarbete med autoeurope.se som är jämförelsesajt för hyrbilar. Tankar och åsikter är givetvis mina egna.

4 thoughts on “Bila på Balkan och mina sommardrömmar”

  1. Låter som en spännande resa!
    Själv så bilade vi två gånger ner till Jugoslavien när jag var barn/ungdom och bodde fortfarande hemma.

  2. Kommer själv från Bosnien & Hercegovina. Det som är värt att besöka är Mostar, Blagaj-Buna, vattenfallet i Kravice och Jajce, utgrävningar av pyramider i Visoko och definitivt europas renaste och vackraste flod Una. Rafting på Una är absolut att rekommendera.

    1. Tack för tipsen, det där ska jag verkligen skriva upp! Kommer du på mer så är det bara att hojta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *