Varför denna (min) ovilja att åka till Gran Canaria?

Posted on

Hur kan jag inte vilja åka till populära Gran Canaria? Varför lockar inte det resmålet överhuvudtaget? Är det nåt fel på mig eller är jag bara en resesnobb?

Trots min mättnad att resa så finns ändå suget att boka nytt. Jag och Erik kikar på att göra en kortare resa kring årsskiftet. Till skillnad från många andra gånger när vi reser är fokus att vila upp oss snarare än att maximera. Vi är sent ute för att hitta något riktigt billigt och har inte möjlighet att välja och vraka mellan destinationerna. Det är dessutom en knepig årstid för lite kortare resor för den som söker värme – det känns som att alla vägar leder till Gran Canaria.

sri lanka
Strand som strand, eller? Sri lanka, 2016
Vanligtvis när jag kollar på resor så vet jag vart jag vill åka och jag vet vilka dagar under året jag har att spela på. Utmaningen blir då att finna den optimala resan rent ekonomiskt, datum- och tidsmässigt. Nu är det tvärtom, det finns en bestämd tidsram och ingen destination under en tidsperiod med tryckande högsäsong. Jag har snart googlat sönder Momondo. Goa i Indien, Vietnam, Florida, Västindien, Panama, Gambia. Antingen kostar resan 15 000 kr/person eller så tar den 24 timmar med två byten. Otänkbart.

Gran Canaria känns SÅ gjort

Absolut flest resor tycks gå till Gran Canaria och det lockar mig noll och ingenting. Varför ska jag åka dit? Vad får jag ut av det? Om jag rannsakar mig själv riktigt ordentligt så vet jag egentligen vad det handlar om. Resesnobben i mig har fått orimligt stor plats. Gran Canaria känns gjort. Alla andra har varit där. Det känns alldeles för basic för en så resvan person som mig. (Herre gud jag skäms för att skriva detta.) Jag hittar inget spännande med att åka dit, som att jag vet precis vad jag får. Jag har precis som känsla för Thailand, det förutsägbara intresserar mig inte. Det kommer vara fina stränder, nice pool, turistiska stråk och massa svenskar. Ingen överraskning och inget unikt. Men å andra sidan. Det vi båda söker är lugna dagar, lite trevlig natur att röra oss i eller stad att långsamt upptäcka. Då kanske Gran Canaria är precis rätt?

Jag är fylld av fördomar. Ska jag vara ärlig har jag inte gjort särskilt mycket efterforskning om denna destination alls. Har du några sånna ställen på denna jord, du vill inte åka dit men du vet inte riktigt varför?

Sri lanka
Jag behöver kanske öppna upp mitt sinne en aning. Sri lanka, 2016

En destination på K?

Det återstår att se vart detta slutar. Just nu står två destinationer på min topplista. Kenya och Kap Verde. Vi får se om det slutar med Kanarieöarna. Eller så kanske det blir en weekend till Kairo. En destination på K tycks dock vara värt att satsa pengar på.

Det bästa av allt – det är helt okej att ändra sig. Om vi slutar upp på Gran Canaria och jag gillar det så får jag helt enkelt bara glädjas åt att jag hade SÅ fel och vara tacksam över att jag fått uppleva ännu en ny destination. Vilka platser jag är sugen att åka till är uppenbarligen föränderligt. Bara så sent som i april dissade jag Kenya i det här inlägget vilket jag redan glömt.

Lästips: Annika har precis skrivit om för- och nackdelar med charter och om hennes ovilja att vara resesnobb.

PS. Jag antar att jag kommer få äta upp allt i detta inlägg en dag. Jag bjuder på det och skriver här och nu och just precis nu känner jag exakt så här.

PS 2. Har du förslag på destinationer, med eller utan K som första bokstav – tips gärna!

17 thoughts on “Varför denna (min) ovilja att åka till Gran Canaria?”

 1. Men Teneriffa har ju mycket att erbjuda, finns så mycket att se på den ön, som många vanliga charterturister tyvärr helt missar 🙂 Jag har massor av inlägg från den ön om du är villig att ge det en chans 😉

 2. Om det inte känns rätt, så åk inte, blir mitt korta svar.
  Och så tycker jag att det går någon form av epidemi bland resebloggare just nu att man är SÅ rädd för att vara en resesnobb.
  Får man väl visst vara. Inte vara nedlåtande och elak mot andra för deras val, men att snobba sig med sina egna resor, tycker jag är helt ok. Det är väl ingen som förväntar sig att Svenska akademin ska läsa fem-böckerna?
  Åk till något coolt okänt land i Afrika istället. 🙂

 3. Charter behöver inte vara samma sak som Kanarieöarna, glöm inte det! 🙂 Vi har åkt två gånger med svinbilliga flygstolar (Ving tror jag) till Teneriffa och hyrt boende separat + hyrt bil. Precis som Maria skriver har Teneriffa SÅ mycket fint – naturen är otroligt vacker. Jag hade satsat på den ön.

 4. Till skillnad från Gunilla så säger jag att det kan bli hur bra som helst fast det inte känns rätt. Man har ju inga förväntningar. Min dotter hade en fotfraktur förra året och jag som alltid vill traska runt bland sevärdheter bokade frustrerat Cypern för vi hade tid ledig i oktober men bara en vecka. Jag tänkte väl att festsäsongen tack och lov skulle vara över men hade ändå ribban lågt ställd och det blev en av de mysigaste semesterveckor jag haft. Totalt kravlöst, sol och bad, vackra stränder, bra hotell som var billigt i oktober och så googlade vi fram bästa halloumiställena.
  Jag tror Gran Canaria (mer lockad av Teneriffa själv eftersom jag gillar vulkaner och vill till La Gomera) har mycket du inte ser som charterturist. Det bor ju människor där som gör roliga saker, inte bara soltörstande skandinaver.

 5. Man måste inte simma med en av mänskligheten okänd krokodilart i en del av djungeln som ingen annan någonsin har satt sin fot i för att det ska räknas som en resa. Jag drömmer nästan lite om att kunna åka iväg bara för att kunna slappa, till ett ställe som jag känner att jag inte behöver utforska närmare.

  …fast ändå slutar det alltid med en maxad resa. Det är väl så jag fungerar. Och vi alla fungerar olika.

  1. Jag har nåt typ av löfte med mig själv om att jag ska bry mig lite mindre om vad andra tycker och tänker. Det behöver jag öva på och då är du en perfekt förebild. Tror du och jag reser på ganska liknande sätt när jag tänker efter.

 6. Det finns fler öar där 😉 Jag (fast kanske mest Rickard) gillar Fuerteventura! Vi har bott flera gånger i en liten gammal fiskeby på norra delen. Få turister, mycket skönt! Vi har haft hyrbil och åkt runt ön och sett det mesta, kollat in bergen, fina utsikter, några museum och sånt. Fast mest passat på att bada.

  Jag har även varit på Teneriffa. Jag är lite sugen på La Gomera och La Palma. Jag är inte heller sugen på Gran Canaria, känns som att det lär vara för överexploaterat och turistigt. Men kanske åker dit nån gång för att ändå se vad folk åker till.

  Men kring nyår tror jag Kap Verde är varmare och skönare än Kanarieöarna.

 7. Jag har varit både på Gran canaria, Tenneriffa, Lanzarote. Och tänkte som du. Vad får jag ut av det här? Dina fördomar stämmer ypperligt på t ex Playa del ingles (GC), Los americanos (Tenneriffa), dont go there. Britter med tatureringar och barnvagnar och fulla från lunch, bara hotell, resturanger, ingen spansk känsla överhuvudtaget. Men jag fick nog av detta. Så följ mitt tips: HYR en bil och oavsett ö du väljer så hamnar du på landsbygden och små byar och den äkta spanska själen. DÄR kommer du trivas. Du slipper se turismen nere i strandpromenaden med feta tyska pensionärer som sitter på samma krog varje kväll. ÅK runt ön med bil. Så behöver du bara sova nere i turistghettot. Undvik till varje pris hotell Columbus på Tenneriffa!!! Värmer inte upp poolerna (iskalla), 200 kr i dep om du vill ha en fjärr till tvn, fullsmockat med enbart britter som dricker dygnet runt då dom har allinclusive, fotbollssupportrar som spelar fotboll på poolområdet, fulla med sina barn, osv. Min resa var i december. Innan jul. 2013. Varning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *