Afrikaresa – kan dröm bli verklighet?

Posted on

Så händer det igen! En mellanlång resa börjar ta form och jag hoppas få möjlighet att uppleva ytterligare några av jordens vackra hörn under en kommande Afrikaresa. Jag är så förväntansfull: Afrika – jag har längtat efter dig!

När jag och min sambo planerade vår jorden-runt-resa hade vi drömmar om att besöka några länder i södra Afrika men insåg snabbt att vi var tvungen att prioritera och den afrikanska kontinenten fick se sig slagen till förmån för Asien, Oceanien och Sydamerika. Sen jag kom hem i våras har jag fantiserat om att fullfölja den drömmen och just nu ser det faktiskt ut som att även denna önskning kan bli verklighet.

Jag har längtat efter att få skriva det här inlägget men det är många saker som ska klaffa innan det kunde bli officiellt. Chefen ska ok:a planerna, min avdelning jag leder ska informeras, familjen behöver smälta insikten att de inte ska få fira jul med mig (och jag med dom) för första gången på 30 år. Inget är bokat och jag ropar aldrig hej innan jag har ett mejl med en bekräftelse men planen är att jag och Erik åker bort fyra veckor över julhelgerna (håll tummarna) för en Afrikaresa.

Tre saker under vår Afrikaresa är ”spikade”:

 • Vi ska hänga i Kapstaden och jag ska stå på den där sydligaste spetsen och titta ut över haven som möts
 • Vi ska se en solen gå upp i Namibias öken
 • Vi ska uppleva det mäktiga Victoriafallen och jag ska skrika ett riktigt Ronja-vår-skrik

Dessa tre saker finns alla med på min bucketlist som jag skapade för drygt ett halvår sedan. Vi kommer ha cirka fyra veckor på oss och hinner med ett eller två stopp till. Just nu funderar vi på Kairo och något i Mellanöstern typ Dubai eller Doha. Någon som har erfarenhet av dessa städer som ni kan hissa eller dissa eller en tips på något annat stopp vi kan göra som ni själva uppskattat?

1920610717
Öken i Namibia. Foto: Cathinka Ingman

Så uppstår frågan: Hur är det möjligt att vi kan göra en ny långresa så här nära inpå den förra?

 1. Vi prioriterar ekonomiskt. Ingen av oss är storkonsumenter av något och vi bor tack och lov väldigt billigt
 2. Vi kan jobba på distans. Vi räknar med att cirka två av våra veckor (första och sista) göra några timmar varje dag på distans
 3. Förra långresan blev billigare än planerat. Vi har alltså kvar lite besparingar från den resan som vi flyttat över till denna
1050062807
Kapstaden. Foto: Cathinka Ingman

Hello Afrika!

Jag ogillar verkligen namnet Afrika, som att det skulle vara ett enda land med ett enda folk. Det är ett typiskt kolonialt synsätt som antyder att vi från Europa är så unika som spanjorer, skandinaver eller balter medan dom där i Afrika är ett och samma mörkhyade folk. Men efter den här (förhoppningsvis) genomförda resan tycker jag nog ändå att jag kan stoltsera med att säga att jag varit i Afrika efter att ha besökt fyra av kontinentens länder under en och samma resa och dessförinnan tre andra. Jag ser fram emot att få säga Hello Afrika!

Samtliga bilder har Cathinka – På vift snällt lånat ut. En blogg vars inlägg om hennes tidigare resor till flera länder i Afrika jag lusläst och som dessutom har en resa till Namibia inplanerad under september. Så fina bilder och så mycket bra inspiration. Tack!

 

25 thoughts on “Afrikaresa – kan dröm bli verklighet?”

  1. Va roligt att höra Ida, er resa kommer ju vara minst sagt magisk! Blir en bra katt på råtta här, Cathinka, sen jag och sen ni, alla inspirerade till den föregående 🙂

  1. Tack Lisa! Jag ska göra en glädjedans så fort vi bokat. Det har vi inte än så tills dess håller jag alla mina tummar. tack för att du vill hänga med och följa, jag har många tankar med hur bloggen kan hänga med i utvecklingen, det gäller bara att ta vara på dem!

 1. Varsågod glad att kunna vara till hjälp.
  Det blir en bra resa det där! Viktoriafallen har jag kvar på min bucketlist. Var bokad förra våren men 2 dagar innan avfärd sprack min blindtarm och jag fick inte åka för doktorn…. inte alls bitter😬😬

  1. Men jisses, det förstår jag verkligen att du är! Hoppas den resan kan bli av vid senare tillfälle. Tack ännu en gång för bilder!

 2. Åh vad spännande! Namibia är på min bucketlist så jag ser fram emot att läsa mer här på bloggen! Vi har varit i Afrika (Egypten, Marocko, Kenya, Tanzania) men det finns ju sååå mycket kvar att se. Vill alltid på något sätt tillbaka till Afrika 😉

  1. Då hoppas jag att ni får möjlighet att åka dit, familjen ni skrev om här om veckan kanske kan inspirera er?

 3. oh, så himla häftigt det där kommer att bli!! 🙂 Det där med att vi pratar om att åka till Afrika som om det vore ett land låter väl lite grann som när amerikaner säger att de åker till Europa, och då tänker åtminstone jag att hallå, lite skillnad på att åka till typ Norge jämfört med Grekland..?? För amerikanarna tycks Europa vara ett land.. 😉 Jag brukar väl va lite försiktig med att prata om Afrika, utan säger nog ofta ”något afrikanskt land” eller ”en del afrikanska länder” 🙂 Eller specifierar mig lite och pratar om t.ex. Nordafrika eller Centralafrika skillt för sig vars länder är lite mera likriktade.

  1. Precis, det är samma sak. Ett annat exempel är att folk slarvar med att säga ”kineser” om folk i Asien. Det är väl en portion okunskap och en portion ovilja att se variationen mellan människor men oxå som jag skriver ett kolonialt perspektiv om att vi är mer unika än dem. Ett bra steg är precis som du säger att precis som du gör, bra där!

    1. Vet inte hur vanligt det är men tycker tyvärr att många är slarviga med att kategorisera folk i fack.

  1. Tack, ja jag tror verkligen att många av länderna i Afrika kommer bli superattraktiva, kommer bli det nya Asien när de börjat bygga upp bättre turisminfrastruktur. En av de stora fördelarna är att det inte är någon tidsskillnad. Blir intressant att följa utvecklingen.

  1. Så bra för mig! Har du kört något från Kapstaden och norr ut mot Namibias gräns och har några tips längs vägen?

 4. Wow, häftigt att göra en sådan resa! Den där bilden på öknen i Namibia var för övrigt helt fantastisk.
  Jag håller faktiskt just nu på att undersöka möjligheterna att jobba i Sydafrika under en period och har kommit en bit redan i processen. Nu gäller det bara att allt klaffar, så än ropar jag inte hej 🙂

  1. Hej Christine! Kul att du hittat hit! Ja, den där resan känns jättespännande om vi nu bara kommer vidare och kan boka, längtar till den dagen. Namibia ser jag oerhört mycket fram mot, har ingen aning om dessa ökenbilder är lätta att få eller kräver ett proffs, Cathinka som tagit den är riktigt duktig. Kul med utlandsjobb, ska bli spännande att se hur det går för dig med det. Hör gärna av dig när det är spikat och klart 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *