Medvetet porträtt: Josephine och Dar es Salaam

Posted on

Medvetet porträtt nummer fyra är klart. Den här gången berättar Josephine Bladh om sitt älskade Dar es Salaam i Tanzania och hon delar med sig av ett nytt perspektiv på vad medvetet resande kan vara.

Snabbfakta om Josephine

  • Namn: Josephine Bladh
  • Bosatt just nu: Alby, Stockholm
  • Relation till Dar es Salaam: En passionerad och komplicerad kärleksrelation. Josephine blev golvad första gången hon var där 2013. Bodde i Dar es Salaam sju månader under 2015, ska dit i december 2016.
  • Favoritplats i Sverige: Skogen i Kronobergs län, Skiffergruvan i Ramkvilla är magisk.
Lycka
Gladaste Josephine

Om Dar es Salaam

”Dar har allt” Josephines entusiasm över Dar es Salaam går inte att ta miste på. ”Stränder, turkost hav, värme, lugnet, sjukt uteliv, shopping, mat, kultur, historia, puls.” Hennes kärlek till staden lyser igenom under hela vårt samtal. Hon fortsätter ”Dar swept my feet away! Det är som att leva med en partner. Inga dagar ser likadana ut. Sjukt mycket rörelser, dofter, människor. Alltid puls. För mig var det att komma hem, som att jag fötts på fel plats. Min personlighet passar in.”

Så varför är relationen komplicerad? ”Dar får mig att tänka. På korruption, demokrati, min vita hud, mina privilegier, den friktion som skapas för att jag är jag. Tanken, friktionen får aldrig ro men trots det vill jag ändå bara vara med min lover.”

Dar es Salaam, eller kort och gott Dar, är varken huvudstad eller det typiska turistmålet i Tanzania som ligger i Östafrika. De flesta åker till Arusha och Moshi för uppleva safari i Serengeti eller klättra upp för Kilimanjaro eller så flyger de direkt till Zanzibar utan att stanna i Dar es Salaam, trots att paradisön ligger utanför Dars kust.

Sunrise
Soluppgång i Dar

Enligt Josephine skiljer sig Dar es Salaams mentalitet från Sveriges markant, där individualismens klor håller ett stadigt grepp om oss. Tanzanerna registrerar vilka de har omkring sig, de hälsar och ler.  Uttrycket Kidogo kidogo genomsyrar hela Tanzania. Det betyder lite lite eller sakta sakta. Det är motsatsen ifrån det svenska där effektivitet är kronan på verket. I Tanzania är det viktigare att vara närvarande och lunka sig igenom saker och ting. Hakuna Matata, inga problem, är ingen klyscha från Lejonkungen, den gäller på riktigt.

Kidogo kidogo
Kidogo Kidogo

Stora delar av Tanzania är fattigt och korruptionen biter sig fast. Detta tvingar människor ”to hustle” och att drömma upplever Josephine är en västländsk lyx som vi tar för givet.  Korruption finns i vardagen: i hemmen, på gatan, i företagen och bland de påstått ”folkvalda”.  Ett system som bygger på att du tjänar på att muta, det finns få eller inga incitament att avstå eller göra det ”the right way”. Detta skapar lögner, brutna löften och en uppgiven inställning till att lita på andra. Poliser kan stoppa dig utan att du får bevis för att du kört för fort. Det är billigare och smidigare att betala dem svart än att ta en bot och gå igenom systemet. Polisen får i sin tur ett sätt att ta sig fram i sitt personliga liv. Cirkeln går runt. Korruptionen skapar skillnader i landet, extrem rikedom och fattigdom lever vägg i vägg, den som är rik kan köpa sig ur vad som helst, de fattiga är kvar i ett långsamt system.

Slum-skit
Slum

Trots sina baksidor är Dar staden som Josephine förälskat sig i och hennes långa tid och sätt att leva i Dar gör att hon har bra koll på hur invånarna i Dar lever.

Om du vill leva som local och inte en turist:

  • Sitta på en ranglig plaststol och med din högra hand äta ugali (motsvarande svensk palt)
  • Åka daladala (knökade minibussar som går som kollektivtrafik)
  • Klubba till det ljusnar och dansa en synkroniserad dans tillsammans med de andra, glöm inte att fylla på energi med bläckfiskbuljong och bläckfiskbitar doppade i chili, lime och salt (Pweza supu)
  • Youtube-battla med dina nyfunna vänner
  • Beställa frukost vid vägkanten av en äldre kvinna som bär runt på sin restaurang. Chai med mycket socker, vitumbua (rismjöl- och kokosboll) och chapati (pannkakor). Bjud någon som går förbi
  • Köpa frukt på löpande band och knapra på en grillad majs
  • Le och hälsa på de människor du möter
  • Ta in på ett hotell på söndagen och bada i deras pool
Buss2
Daladala till M/Mbusho
Lyxhotell
Söndagslyx

Josephine rekommenderar

Bo i Dar es Salaam

Josephine rekommenderar Mikocheni. Du kommer hyfsat nära en lokal vardag och det ligger bra placerat i staden. De är vana vid turister och du kommer känna dig trygg. Undvik Masaki trots att alla guideböcker säger motsatsen. Men om du är i Dar es Salaam för att bo bakom fem meter mur, hänga på irländsk pub, äta pizza och träffa rika västerlänningar med chaufförer, så bo där.

Ät i Dar es Salaam

Ät frukt och drick färsk juice som vi äter glass i Italien. Du kommer inte tycka mango är samma sak efter denna vistelse. Ät den lokala maten i någon av alla matstånd som finns, ju sunkigare det ser ut desto bättre mat. Ät med din högra hand, du torkar dig faktiskt med vänster. Josephines egen favorit att beställa (uttalas som det låter): Naomba, ugali kidogo, mishikaki mitatu na katumbari nyingi, asante. Eller Pilau na juicy freshi, asante.

Restaurangtips:

  • Indisk mat på Badmintone institue i Posta, i city
  • Taste of mexico i vid Slipway
  • Drick en god kaffe på Epidor och nyttja gratis wifi

Drick i Dar es Salaam

Sockerrörsjuice med lime i, Stoney kangaweezy, stark ingefärsläsk och vatten!

Matsta¦ènd
Matstånd

Shoppa i Dar:

  • Kariakoo: Dars största marknad är en upplevelse i sig. Åk dit med skinn på näsan och var beredd på att du inte kommer få en lugn stund. Köp frukt som skalas med perfektion och kvalitetstyger med färgstarka mönster. Tyg köps i två format: Kanga som du har runt kroppen eller Ketenge som säljs i bitar om sex meter för att sy upp kläder.
  • Mwenge: Hantverk och Second hand marknad. Högar av kläder som kostar ingenting och äkta afro-handcraft. De som jobbar där representerar sig själva och sin egen business, de har gjort sakerna med sina egna händer och allt du löper kommer gå till ett värdigt liv.
  • Slipway: köpcentrum där du kan köp hantverket i AC, fräscht men inte lika genuint.
Fruktfo¦êrsa¦êljare
Skalad frukt, redo att ätas på stående fot
Kariakoo
Kariakoo

Besök i Dar es Salaam

I Mikocheni finns Village museum som handlar om Tanzanias många tribes och en timme norr om Dar es Salaam finns den gamla slavstaden Bagamoyo. Ta en daladala dit vid kl 11 då det inte är så mycket folk, kostar 2000 shilling (8 kr). Vandra omkring och kolla på arkitekturen, på fiskebåtarna vid stranden. Bagamoyo är mer muslimsk så kom ihåg att täcka axlar och knän. Bo på Firefly eller åk dit över dagen.

Bagamoyo
Bagamoyo

Bada i Dar es Salaam

Whitesands är bäst. Ta en bajaji (tuktuk) och betala 6000-8000 Tanzania shilling (30 kr) om du åker från Mikocheni. Lägg märke till citaten i taket inne i bajajin. Ett alternativ är att åka till de södra ständerna som Kigamboni, med mer öppet hav och djungelaktig natur.

So¦êdra stra¦ênderna
Södra stränderna

Festa i Dar es Salaam

Onsdagar kl 19 är det karaoke på Coco beach. Guideböckerna säger att det är farligt, det är det inte. Sjung något svenskt som Avicii för full hals i månskenet med den indiska oceanen som slår mot stranden. Kom ihåg att hälsa Irene från Josephine!

Är karaoke inte din grej så kan du skaka kroppen efter bästa förmåga på High spirit, Maisha basement club och Elements club.

Coco beach kareoke
Sing baby sing, Coco Beach Kareoke

Josephine tipsar – Värt att veta om vill åka till Dar es Salaam

  1. Lär dig fem fraser på swahili
    • Mambo vipi eller habari gani – Hej, tjena läget?
    • Asante sana – Tack så mycket
    • Naomba – Jag vill ha (om du exempelvis ska handla på marknaden)
    • Pole – Förlåt, ursäkta mig
    • Kidogo kidogo – lite, lite eller sakta, sakta
    • Mzungo – Viting eller turist. Ett sätt att identifiera dig, visa att de ser dig.
  2. Drick stora mängder vatten som du köper på flaska. Köp en snusnäsduk på en marknad så du kan torka din svett.
  3. Är du där nov- april – investera i AC så du får sova ordentligt. Åk helst dit under den svenska sommaren, direkt efter deras regnperiod, då är det som grönast och finast. Om du behöver AC – gå på bio!
  4. Ta med en telefon som inte är operatörslåst och köp wifi med lokala kontantkort.
  5. Pruta lite grann men kom ihåg att fem spänn för dig är inget, för dem är det lunch till barnen.
  6. När du går på marknader, ha pengar och mobilen i fickor eller innanför kläderna.
  7. Ta med solkräm och mygga från Sverige. De svenska är billigare och bättre.
  8. Tänk kidogo kidogo. Åk inte till Tanzania för att maxa allt. Tänk att du ska varva ned.
  9. Var inte rädd för den lokala maten men använd alkogel. Josephine har aldrig blivit magsjuk.
  10. Dar kan vara överväldigande – förbered dig på något du inte tidigare upplevt.
  11. Välj Dar om du åker till Tanzania. Josephine har ett veckoschema hon gärna delar med sig av!

Om att resa medvetet

Josephines definition av medvetet resande är att tänka förbi första tanken.

Du tänker: Puckat, varför mutar hen den, då bidrar den ju till korruptionen. Tänk ett varv till, tänk bakom första tanken: Varför är det korrupt? Hur blev det så? Varför agerar människor som de gör? Vad innebär det att jag som kolonial maktperson tror mig kunna ställa mig utanför systemet? Vad har vi för korruption i Sverige, om vi inte har det i pengar, har vi det inom andra områden? Makt eller nätverkande?

Du tänker: Åh, jag är ändå lite obekväm med att min vita hy spelar så stor roll. Varför kallar de mig vit? Tänk bakom: Din hud står för pengar, makt och skönhet. Hela världen premierar vit hud och du är vit. Problematisera det inför dig själv. Hur beter jag mig om jag vet att det är så?

För Josephine spelar det ingen roll vart du reser, hur ofta du flyger eller vad du äter. Det som spelar roll är vilka förutfattade meningar och normer du tar med dig dit du åker och hur du hanterar din vistelse där med alla de privilegier du har.

Josephines konkreta tips för att bli en mer medveten resenär:

  • Säg Tanzania, inte Afrika
  • Skaffa dig lite kunskap om vart du åker innan
  • Lär dig fem fraser på landets språk
  • Använd din nyfikenhet
  • Prata med barn, barn är ofta glada och kloka
Barn i Dar
Tok-roliga barn i Dar

Bonusfråga: Vad önskar du vore 155 cm?

Icke existerande mickstativet på Coco beach

Samtliga fantastiska foton: Josephine Bladh

Nästa medvetna porträtt handlar om Pierre Andersson och Hanoi, Vietnam och kommer den 1 oktober

Om medvetna porträtt: Den första i varje månad publicerar jag ett porträtt med en person och en plats som ligger den personen varmt om hjärtat. De ser olika ut, ibland rena frågor och svar och ibland en återberättad text av det den porträtterade berättat om för mig. Målet är att ge fler perspektiv på vad medvetet resande är för andra än mig själv och dessutom bjuda på ännu mer inspiration från en annan persons point of view.

Tidigare medvetna porträtt:

Juni 2016: Sara och Brighton

Juli 2016: Anna och Ann Arbor

Augusti 2016: Natasha och Belgrad

8 thoughts on “Medvetet porträtt: Josephine och Dar es Salaam”

  1. Tack för ett superintressant porträtt! Vi har faktiskt varit i Dar es Salaam, vilket kanske gjorde att jag tyckte att det var extra intressant att läsa! Vi kom dit med en lokalbuss från Tanga och hade ingen guidebok eller liknande (eftersom vi egentligen planerat att semestra i Kenya, men fick fly pga blodiga oroligheter under valet 2007). Det enda vi hade med oss var en papperslapp med ett namn på ett hotell (trodde vi) som vi fått av en annan mzungu som bodde på samma tält-/overlandingställe som vi i Tanga. Vi tog en taxi dit och blev lite förvånade när det visade sig vara nåt slags center för hjälparbetare. Trötta och utan andra idéer småljög vi oss in och blev tillfrågade om vi ville delta i middagen. Långbord med massor av hjälparbetare och nån gryta som slevades upp. Vi skämdes lite eftersom vi var turister och nästa dag tog vi båten till Zanzibar (vilket också är en historia, men den får jag ta nån annan gång ;)) Tack för fin och intressant intervju!

    1. Visst är det helt olika att läsa om en plats en själv faktiskt besökt och någon som är helt ny och främmande? Spännande, den där resan får vi prata mer om nån gång när vi ses. Zanz är ju för övrigt ett riktigt paradis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *