Street art världen runt

Posted on

Street art, en underskattad konstform som inte ska förväxlas med klotter. Skickliga konstnärer som livar upp stadsbilden och pryder husväggar med dess kreativitet. Som med det mesta finns det två sidor av myntet och internationellt sätt tar street art väldigt olika stor plats. 

När jag var i Berlin gick jag en Alternative free walking tour som gav löftet ”Efter den här turen kommer du se på Berlin med helt nya ögon”. Ett löfte de faktiskt levde upp till. Jag fick lära mig skillnaden mellan graffiti (allt som innehåller bokstäver/ord) och street art (resten) och fascinerades av hur mycket historia, politik och kulturellt uttryck som faktiskt ligger bakom.

Street art Berling
Två kollegor till mig går längs resterna av Berlinmuren som idag är fylld med street art
Street art Berling
De här detaljerna är gjorda med högsta precision.
Katter i Malacca
En annan typ av street art som klistras fast här med ett klassiskt katt-tema. Finnes i Malacca i Malaysia.
Art Deco i Malacca
Art Deco-inspirerad vägg i Malacca, Malaysia
Malacca
Vacker syn längs promenadstråken i Malacca, Malaysia
hus i chile
Ett sånt här hus skulle jag vilja ha, skulle bli glad varje gång jag kom hem, Santiago, Chile

Street art i Valparaiso, Chile

I den färgglada staden Valparaiso i Chile finns det förutom de kulörta husen finns mängder av street art som berättar historier om människoöden och jag såg framför allt flera häftiga avbilder av kvinnor. Staden är känd för sin närvaro av konstnärer och jag uppfattade att street art-konstnärerna både föraktades och älskades av stadens invånare.

2016-03-04 13.52.23
Kvinna nr 1, Valparaiso, Chile
Kvinna nr 2, Valparaiso, Chile
Kvinna nr 2, Valparaiso, Chile. Den här målningen var så stor att jag inte ens fick plats med den på en enda bild, hennes hår var svincoolt.
Kvinna nr 1, Valparaiso, Chile
Kvinna nr 3, Valparaiso, Chile
Kvinna nr 1, Valparaiso, Chile
Kvinna nr 4, Valparaiso, Chile. Det här är min favorit, blev nästan sugen på att stjäla bilen bara för att få en bättre bild.
Kvinna nr 5, Valparaiso, Chile
Kvinna nr 5, Valparaiso, Chile. Handlar om hur det är att tillhöra minoritetsbefolkningen i Chile. Konstnärens korta sträck och kryss på fåglarna är hans personliga stil så det är lätt att känna igen vart han har varit i farten.

Jag är kluven till street art och dess förekomst. Street art, eller gatukonst, är ett sätt att göra ett personligt avtryck och många gånger förmedla en story. Jag tycker det är oerhört vackert och önskade att vi hade mer av det i Sverige samtidigt finns det självklart problem med den gatukonst som målas på ytor där de inte fått tillåtelse, väggar som är andras egendom. Jag kan inte särskilt mycket om street art som politiskt fenomen men min upplevelse är att det ofta är utlopp för kritik mot stat och samhälle och särskilt utförs av dem som inte upplever att de blir lyssnade på i debatten. Jag önskar att gatukonst kommer ta större plats i Sverige, att vi får fler lagliga väggar och slutar se det fulkultur och klotter.

Läs mer hos

mosaik i Valparaiso
Gatukonst kan vara så mycket mer än målade väggar, mosaik till exempel, Valparaiso, Chile

Vilken kvinna i Valparaiso är din favorit?

9 thoughts on “Street art världen runt”

  1. Barcelona har en del skön street art med, eller hade i alla fall under 2010 när vi fotograferade den (vart bilderna numera är har jag ingen aning om… ). Här i Stockholm finns ju området utanför Rågsved (kan det vara Snösätra?) där man vigt en del av industriområdet till just streetart.

    1. Tack så mycket, väldigt duktig konstnär. Har länkat till er nu i samma inlägg. 🙂

    1. Ja det har varit många som har bloggat om det, jag har nog inte fattat att det är en så stor del av så många länder. Sverige ligger verkligen efter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *