Resereflektion nr 13: Almedalsveckan – svensk stolthet och skam

Posted on

Det här är en reseblogg men efter Almedalsveckan i Visby kan jag inte låta bli att skriva om politik och att vara svensk. Mitt huvud är fyllt av två saker på temat Sverige, vårt älskade land.

Svensk och stolt men också svensk och skamsen

1. Vi lever i en fantastisk demokrati som innebär att vem som helst kan röra sig tillsammans med våra absolut mest inflytelserika personer under Almedalsveckan. Det ger en närhet till politiken som är få länder förunnat. Jag är stolt över att vara svensk när jag ser allt engagemang som finns för vårt samhälle.

Fredrik Reinfeldt intervjuas

2. Under Almedalsveckan togs det ytterligare steg mot att Sverigedemokraternas rasism normaliseras. Det skär i hjärtat när Nordiska motståndsrörelsen får utrymme att spy ut sin galla. De skrämmer och hotar så att personer inte vågar åka till Almedalen. De har dessutom mage att vandalisera en konstinstallation till minne av förintelsens offer. Jag skäms över att vi har politiker som ger dem plats under politikerveckan och inte är mer rakryggade än så. Vi behöver en lagstiftning som förbjuder rasistisk organisering.

Sönderslagen (av NMR som nöjt twittrat över det) installation om konsekvenserna av att inte protestera. Foto av Ida Östensson, en stjärna som initierat detta.

Resereflektionen för detta inlägg

När du representerar Sverige när du är ute och reser och du hamnar i samtal om Sverige som land (måste inte vara politik), vad är du då stolt över och vad skäms du över?

P.s Huvudbilden från detta inlägg är på Petter Stordalen som talade passionerat om att framgångsrika företag byggs med starka goda värderingar och bra kultur. Av endast den anledningen skulle jag kunna välja hans Nordic Choice Hotels varje natt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.