Fem blöta aktiviteter och utflykter att göra på Madeira

Posted on

Madeira, en portugisiska ö omgiven av Atlanten där den som gillar vatten i alla dess former kommer trivas. Här finns tips på aktiviteter och utflykter i alla smaker. Allt från kraftfulla vågor och porlande kanaler till svalkande pooler, dis och dimma. 

När jag var på väg till Madeira och läste på blev jag varse om att medelåldern av de som åker dit är 60 år. 60 år! Vi skulle dra ned snittet rejält. Jag förstår att 60+ trivs men ön passar alldeles utmärkt för det yngre klientelet också. Framför allt är Madeira en ö som passar den aktiva. Som gillar utflykter, vandringar och vackra utsikter. Du måste inte älska vatten men om du avskyr det bör du kanske inte välja att åka till en ö.

Madeira bemästras med fördel med bil för maximal frihet. Ön är relativt liten så det går snabbt att ta sig fram längs de stora motorvägarna men med tanke på att Madeira är en vulkanö är det bergigt med kurviga vägar och branta backar.

Aktiviteter och utflykter på Madeira

Naturliga källor

Stora delar av Madeira består av stenstränder med starka vågor men på några ställen har vattnet skapat naturliga ”hål” som med lite betong blivit populära badplatser. Kostade någon enstaka euro att gå in och omgivningen var en fröjd. Lite kyligt i vattnet när vi var där i slutet av maj, vågorna sköljer in och håller vattnet i rotation. Ett tips som vi lärde oss den hårda vägen är att inte lägga något på betong, det händer att vågorna hänsynslöst sköljer upp även där.

Hitta hit: Porto Moniz, nordvästra del av ön. 1,5 timmar från Funchal, öns största stad.

Trollskogen i Fanal

När vi frågade hon som vi hyrde huset av vad vi verkligen skulle satsa på under våra dagar var hennes första svar Fanal, n måste åka och kolla på dessa superhäftiga träd! Jag gick såklart igång direkt, I löv träd! Det såg inte ut att vara mycket för världen när vi stannade vi Fanal-skylten och den lilla rastplatsen där en ko betade. Men efter 100 meter längs en stig tornade träden upp sig. Stora, knotiga och långt ifrån raka vinkar. Det var disigt och dimmigt när vi var där med väldigt effektfullt. Tror det är ännu vackrare när solen tränger igenom.

Hitta hit: Följ väg ER209 cirka 25 minuter från Porto Moniz så finns skylten och huset på vänster sida

Vandra längs levador

Madeira är mest känd för sina levador. Vattenkanaler som byggs för att transportera vatten till odlingar och som idag är populära vandringsleder. Enligt kartan fanns det hur många som helst att välja mellan och du avgör själv om du vill gå kort eller långt. Många av dem är omkring 1000 meter över havet så långärmat kan vara bra både mot sol och kyla.

Hitta hit: Googla och fråga dig fram så att du hittar något som passar dina önskemål

Stenstrand och kraftfulla vågor

Stenstränder har sina fördelar, till exempel att slippa sand överallt där sand icke önskas och med en klädhög som kudde är det rätt skönt att ligga på. När solen stekt stenarna ett tag går det även att ge varandra hot stone massage. Vid den stenstrand vi hängde på var vågorna oerhört starka, till någras stora förtjusning och någras förlust. Några i familjen lyckades lära sig läsa vågorna, stå pall för att ta sig ut i vågorna och tajma så de tog sig ut. Själv misslyckades jag på första försöket, knuffades omkull av vågorna, slog i botten rejält och fick både en och annan skada. Bada tillsammans och underskatta inte vågkraften!

Hitta hit: Just den här stenstranden ligger vid São Martinho i utkanten av Funchal

Den konstgjorda stranden Machico

Från Saharas öken har de fraktat tusentals ton sand för att skapa den konstgjorda stranden Machico. Här hade vi det oerhört skönt. Gjorde vattenkonster, spelade volleyboll, kollade på åttaåringars mästerskapen i stand up paddelboard och låg raklång och pressade. Lagom med folk, både turister och lokalbor.

Hitta hit: Machico ligger 30 minuter med bil från Funchal åt nordöst

  Mer skrivet om Madeira

Överraska mamma med Madeira

⇒ Vad vi gör som mest på Madeira

7 thoughts on “Fem blöta aktiviteter och utflykter att göra på Madeira”

  1. Härliga bilder och bra beskrivning av Madera! Min fördom om Madeira som ett resmål för pensionärer bekräftas även om det finns mycket att se och göra för folk i alla åldrar.

    1. Så är det, ett bra sätt att känna sig ung och fräsch. Jag skulle inte säga att jag märkte på omgivningarna eller utbudet att det passar äldre och jag hade aldrig gissat att medelåldern på de som åker dit är så hög. Jag spanade dock inte in utelivet så hårt så kanske att det är något begränsat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *