Resereflektion nr 45: Är afrikaner lata?

Posted on

Svar nej. Afrikaner är inte lata. Västafrikaner, eller ghananer som är mitt mest färska exempel, sliter från morgon till kväll. Vilken idiot började sprida denna fördom?

Jag vet att rubriken i sig kan uppfattas som provocerande. Att klumpa ihop en kontinents befolkning och dra slutsatser om ”hur dom är” kan aldrig vara en bra start på ett resonemang eller en fråga. Hursom.

De kämpar inte för att nå framgång utan för att leva. Så vart kommer föreställningen om att afrikaner skulle vara lata? Finns det någon som helst substans eller är det bara ett påhitt från en vit elak man?

Afrikaner arbetar hårt. Varje dag.

Det enda jag ser, alla dagar i veckan, när som helst på dygnet, är människor som arbetar. De säljer, bygger och bär. De kör, tvättar och lagar det som är trasigt. De jobbar så mycket att syskonen får ta hand om varandra. Han på bilden högst upp är bara ett exempel, hela lördagen byggde han detta vakthus.

Däremot är de inte alltid effektiva. Tröga byråkratiska processer, korruption, låg utbildning. Som upplagt för ineffektivitet. Att det går långsamt beror då inte på befolkningen i stort så faktum kvarstår: Varken Ghananer, Västafrikaner eller Afrikaner är lata.

afrikaner lata
Hela morgonen slet dessa grabbar med att få upp denna båt och fiskenät ur havet. De lyckades till slut och jag som beskådade det hela kan säga att det inte var en lätt match

Vi som reser har verkligen ett ansvar i att bredda bilden av människor runt om i världen och motverka fördomar vid alla tillfällen som ges. Fundera på det nästa gång du reser. Vilken fördom ska du krossa eller motbevisa för din omgivning genom det du berättar om den plats, det land eller de människor du mött?

En gång i veckan skriver jag ett kortare inlägg som jag kallar resereflektion. Du hittar alla i kategorin Resereflektion

2 thoughts on “Resereflektion nr 45: Är afrikaner lata?”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *