Resereflektion nr 81: Att bli avtrubbad och vänja sig vid misär

Posted on

10-12 procent av befolkningen i San Francisco med omnejd lever i fattigdom. Ca 7000 är hemlösa. Det som dag 1 kändes vedervärdigt är några dagar senare något mina ögon vant sig vid. Ska vi ha det så här?

Jag har, trots att jag rest väldigt mycket de senaste åren, aldrig sett så mycket hemlöshet som jag gör i San Francisco. Kanske känns det ännu värre för att 1. Jag inte väntat mig det och 2. Kontrasterna mot hur “rikt” mycket annat ser ut att vara. I en del andra länder jag besökt som Ghana och Sydafrika smälter hemlösheten och misär in och förväntas på ett helt annat sätt.

Varför så mycket hemlöshet i San Francisco?

Vår airbnb-värd berättade att det beror på att trycket på bostäder ökat enormt i takt med att IT-företagen i/kring Silicon Valley blivit både fler och större. Detta har pressat upp bostadspriserna och för få nya bostäder byggts. En snabb googling tog mig till den här, oväntat långa, wikipediaartikeln om Homelessness in the San Francisco Bay Area som bekräftar just detta. Där står att problemen inte fått någon lösning trots omfattande försök från myndigheter. Ur just den här bloggens intresse står det även att det finns tecken på att turismen, stadens största industri, påverkats negativt av detta.

Ojämlikhetens värsta fiende: avtrubbningen

Det skär lite djupare i hjärtat för var person jag gått förbi. En del tigger, andra samlar på saker, en tredje säljer tidningar och en fjärde är borta i drogdimmor. För var dag som går vänjer jag mig. Det är samma med de som tigger utanför matbutikerna hemma. Första månaderna stod jag knappt ut med synen av att människor i Sverige tigger. Nu är det vardag. Nyhetsrapporteringen har avtagit. Det bara är. Precis som det är i San Francisco.

En FN-rapportör beskriver förhållandena som liknande Mumbai och igen visar sig det rika landet USA:s mest osmickrande sida: ojämlikheten och oförmågan att föra en politik som på riktigt omfördelar resurserna.

avtrubbad hemlös san francisco
Här bakom sitter några av de mest utslagna jag sett i San Francisco

Så vad är reflektionen om detta?

Oklart. Jag ville nog mest dela med mig av en iakttagelse av en sida av världen som är precis lika sann som alla glättiga happy-bilder jag delar med mig av i övrigt. Som kontrast och som värd att fundera på några varv. Världen är så extremt ojämlik. Det är bra att bli påmind om och alltid viktigt att inte låta sig avtrubbas.

Alla resereflektioner hittar du i kategorin Resereflektioner och här finns andra inlägg om San Francisco

2 thoughts on “Resereflektion nr 81: Att bli avtrubbad och vänja sig vid misär”

  1. I motsats till dig reflektion så upplevde jag det snarare som att det var färre uppenbart hemlösa ute på gatorna än tidigare. Vilket blir lite av en paradox eftersom att vi besökte San Francisco samtidigt, men på olika håll. Antagligen så är jag så pass avtrubbad efter mina resor runt om i USA att jag bara reflekterar över de allra mest utsatta. Men precis som du skriver så är USA även ett land där klassklyftor och utbredd fattigdom är mer påtaglig än på andra platser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.