Vardagen i USA: att resa för att vardagsbetrakta

Posted on

Vardagen i USA. Inget särskilt eller det som ger ett djup till destinationen? För mig har att förstå och lära känna vardagen blivit minst lika intressant som att checka av mina want-to-visit-ställen. Det är kombinationen som gör det. 

Mellan varven av de klassiska sakerna att göra på en destination gillar jag att försöka få en bild av folks vardag. Från början är det nog Erik som introducerat mig till tjusningen av detta sätt att resa. Medan jag väljer storslagna landskap och vandringar väljer han att sitta på ett café med utsikt över mycket människor i rörelse. Med tiden har jag lärt mig att uppskatta de självklara, vanliga, vardagliga. Det som är kräver ansträngning för att lägga märke till. Det som aldrig kommer finnas på Vagabond- eller Tridadvisorlista.

Resa för att vardagsbetrakta

Under den här resan till San Francisco har jag nästan sett det lite som en sport att försöka se och fånga vardagsbetraktelser. Som kontrast till jakten på det unika med varje stad. Att försöka hitta det allra vanligaste. Som i sig visserligen kan vara unikt i jämförelse med andra länder men som där och då smälter in så mycket att det inte märks. En målare fräschar upp fasaden på ett hus. Någon står passionerat och pratar med sig själv i ett hörn. Fotbollsträningar med hejande föräldrar i Golden Gate Park. Jag reste så i Ghana och jag har gjort det under den här resan.

Att resa som vardagsbetraktare få mig att göra andra val. Istället för leta efter något häftigt och nytt ställs radarn in på att spana efter vardagsskatter. Sånt som knappt läggs märke till i det vanliga resemodet.

Vardagen i USA
En vanlig gata med helt vanliga människor. Och en hund. Såklart.
Vardagen i USA
Massor med olika gratistidningar som folk kan hämta lite här och där
Vardagen i USA
Asian Farmers Market under en bro. Vad ska folk med så mycket chili till? Begriper inte detta!

Jag kommer fortsätta ha tusen saker jag vill göra som på ett eller annat sätt är lite extravaganta. Min Bucketlist talar sitt tydliga språk. Men jag kommer också fortsätta att resa för att vardagsbetrakta. Det ger ett djup till destinationen när de vanliga människornas liv framträder i relation till de klassiska landmärkena som erbjuds. Precis som alltid är det kontrasterna som gör resan så minnesvärd.

OBS: Det här blogginläggets vardagsbetraktelser bygger på den resa jag gjort till San Francisco med omnejd. Inlägget säger inget om att det är så här vardagen i USA ser ut i stort. Jag ser också det jag ser och inget annat.

Vardagsbestyr i USA

Röd måne med Oaklands pendlare

Det är gryning och vi står i kön till båten som ska ta oss över vattnet in till San Francisco. Kön ringlar sig lång och solen börjar gå upp bakom oss. Himlens mörkblåa färg ljusas upp och i horisonten växer sig de intensivt gula, orange och rosa färgerna allt starkare. Rakt fram ser vi hur månen sakta går ner och den blir allt större och rödare för varje minut. Jag försöker fota men misslyckas. Ser mig omkring och ser att de andra pendlarna står med sina mobilkameror i högsta hugg. Mest troligt lyckas de inte fånga detta på bild men vi delar det gemensamma minnet av att för ovanlighetens skull inte vakna till dimma i staden.

Vardagen i USA
Soluppgång…
Vardagen i USA
…och månnedgång

Handla mat på Whole foods

Vi är hungriga. Att handla mat kan vara det mest vardagliga som finns men också något jag själv gör i rätt många länder jag reser till. Diverse supermarkets kan jag vid det här laget. Whole Foods är dock en upplevelse i sig och en perfekt kombo av vardagsUSA och semestermat. Fräscht, ekologiskt, (dyrt) och estetiskt vackert. Den veckan vi var i USA var det halloween och folk gick omkring i den ena spexiga utstyrseln efter den andra som om det var det mest normala i världen.

Vardagen i USA
Whole Foods är alltså en mestadels ekologisk och “nyttig” matkedja som numer ägs av Amazone.
Vardagen i USA
Hur fräscht och hur lockande?
Vardagen i USA
Vardag i USA…
Vardagen i USA
Som om inget vore konstigt med detta

Tvättmaskinsautomater

Efter en middag på ett mexikanskt snabbmatställe gick vi förbi ett tvättmaskinsrum och jag hajade till. Den här bilden får mig att tänka på videon till Metallicas Turn the page. Den inleds med att huvudpersonen tvättar i sånna här automater och jag kom ihåg att jag som liten tyckte det var konstigt att inte ha tvättmaskinen i sin egen källare. Jag hade nog väntat mig att dessa maskiner tillhörde 90-talet men tydligen inte. Så här tvättar folk fortfarande sina kläder i USA.

Vardagen i USA
Kanske finnas sin livs kärlek över en chitchat om tvättmedel?

Transportera sig

Cykla

Jag ska ärligt säga att jag är förvånad över mängden cykelbanor jag sett i San Francisco och dess omnejd. En del helt avsatta för cyklister och skateboards, andra delade med bilar. I en stad med spårväg får alla dock se upp för att inte göra en smärtsam volt över styret. Hjälmar används men inte lika självklart som i Stockholm.

Vardagen i USA
De bjuder på varningsskyltar 🙂

Sitta i bilkö

En del av vardagen i USA, åtminstone för mångas som bor/verkar inom det som kallas The Bay Area (både SF, Silicon Valley och Oakland), är att ägna en hel del tid i bilkö. Det är hundratusentals människor som ska ta sig till och från jobbet vid ungefär samma tidpunkt. Köerna uppstår trots femfiliga vägar. En bra sak är dock samåkningsfilerna som finns i ytterkant för de som är två eller fler i bilen.

Vardagen i USA
In i dimman. Bokstavligen

Åka kollektivt

Första dagarna åkte vi väldigt mycket kollektivt och kan efter ett gäng resor konstatera:

 1. Tåg, spårvagnar och bussar skramlar så det bitvis gör ont i öronen.
 2. En del chaufförer är supertrevliga och småpratar mer än gärna, andra verkar ha vaknat på fel sida.
 3. Det är dyrt att åka kollektivt i San Francisco
 4. Att resa med buss i San Francisco är ett utmärkt sätt att uppleva staden på.
Vardagen i USA
Hej från en smutsig busspegel

Vardagen i ett villakvarter

Halloweendekorationerna

Nog visste jag att Halloween var en större högtid i USA än i Sverige men jag kanske ändå inte väntat mig att det skulle sitta ett gigantiskt spindelnät med tillhörande spindel i var och varannan trädgård. Precis som i Sverige har vissa hushåll gått mer all in än andra. Sista oktober såg vi klungor av utklädda människor, kassa biträden med helansiktsmålningar och folk i roliga kostymer gick omkring som om det vore det mest naturliga i världen. Ja, en del av vardagen i USA helt enkelt.

Vardagen i USA
När mörkret faller…. Notera fladdermössen som lyser på husväggen
Vardagen i USA
…och i dagsljus. Som sagt, all in

Bo Airbnb i ett villakvarter

Förutom att Airbnb ofta är prisvärt har det ett mervärde till resan när själva boendet känns klassiskt för destinationen. Våra första nätter bodde vi i ett källarrum i ett hus i ett villakvarter i en förort en bra bit från San Francisco. Vi fick se ett exempel på en amerikansk innergård. Gå förbi de lokala haken som folk äter på. Inte en turist så långt ögat kunde nå.

Vardagen i USA
Så här kan en bakgård se ut i en villa i USA
Vardagen i USA
Eller bara några vanliga hus

En man som krattar höstlöven

Vi går längs en gata, utbyter några skrattande och hälsande fraser med en man som krattar bort hösten. Eller en del av hösten, det är lika många löv kvar i träden som på backen men det gäller ju att hålla det prydligt framför huset. Det är ju inget unikt med detta alls men det påminner mig som resenär att människor bor och lever där jag är och hälsar på. Kan tyckas banalt att påminna sig om men det ger mig en liten kick av att få vara precis där det allra mest vanliga händer.

Vardagen i USA
Oändligt krattningsbehov
Vardagen i USA
Ett litet café på landsbygden

Brandpost

I var och vartannat kvarter sitter dessa brandposter. Jag tycker visserligen att de är rätt snygga, lätta att hitta och ger en trevlig stadsbild, men samtidigt de står ju där vare sig vi behöver dem eller inte. Åh andra sidan, de svenska brunnslocken går ju att blockera vilket ju kan vara ett problem när nöden kräver. Vi har löst våra olika behov på olika sätt och vardagen i USA och Sverige är nog både väldigt lika och olika.

Vardagen i USA
En brandpost och en skymning

Elnätet

Jag förstår inte riktigt hur det kommer sig att de i USA inte prioriterat att gräva ned sitt elnät. Visst, när det strular kan det vara lättare att hitta felet istället för att behöva gräva men antalet fel måste ju bli så extremt många fler när grenar blåser ner över kablarna eller ett fordon kör in i en stolpe. Den här vyn är en del av vardagen i USA i säkerligen flera år framöver.

Vardagen i USA
Ett stycke elnät

Arbetsvardagen i USA

Strejkande demonstration mot Mövenpick

På flera platser, vid flera olika tillfällen ser vi (och hör) demonstranter som strejkade mot de anställdas arbetsförhållanden på hotellkedjan Mövenpicks. Det trummades och ropades budskap. Det kändes så sorgligt på något sätt. Facklig kamp i Sverige brukar jag tycka känns befriande men här kändes det snarare som förgäves. Säger kanske mer om mig än om USA.

Vardagen i USA
Hoppas konflikten löser sig för alla parter

Frilansarnas San Francisco

Att arbeta på ett co-working space ökar i popularitet. Från att de flesta frilansarna eller nomadjobbarna suttit på caféer och jobbat eller betalat för kontorshotell finns numer lokaler med uppstyrda faciliteter som telefonrum, kopiering och wifi, soffor och regelrätta stolar och bord samt konferensrum att hyra i många av städer. Konceptet växer runt om i hela världen.

Vardagen i USA
Hard work work
Vardagen i USA
Ett nice co-working space vid namn Covo

Jobba i Silicon Valley

För en hel drös människor består vardagen i USA, och här specifikt vardagen i San Francisco med omnejd, om att arbeta på några av världens störa IT-bolag. Företagens byggnader sträcker sig över områden som är så stora att det finns avsedda cyklar för arbetare att använda när de förflyttar sig mellan olika avdelningar.

Vardagen i USA
En googlecykel som Erik provsitter

Målande underhållsarbete

Mellan varven så måste ju någon måla om huset eller underhållsmåla karusellerna innan julmarknaderna drar igång efter sommarens högsäsong. Det här är inte alls unikt för USA i sig men väl värt att påminna sig om för den som semestrar i en stad. Någon måste måla!

Vardagen i USA
När karusellerna sover
Vardagen i USA
Snyggt blire

Sport som en del av vardagen i USA

Vara lokal hockeysupporter

Vår NHL-match var på alla sätt något unikt för oss men för en stor del av den trogna publiken är att gå på hockey en del av vardagen i USA. Tusentals personer besöker varje match, köper merch, käk och lotter till välgörenhet. Jag har varit på en del hockeymatcher i Sverige och jag måste säga att fansen känns lika hängivna men de amerikanska fansen har mycket att lära när det kommer till hejarramsor.

Vardagen i USA
Även för hockeyspelarna är livet i NHL vardag. Här uppvärmning
Vardagen i USA
Jublande supportrar

Fotbollsträning i Golden Gate Park

Knattarna kör taktiken alla på bollen och föräldrarna småpratar på sidan om. Det är fotbollsträning på en av de enorma gräsytorna som några av parkerna i storstaden erbjuder. Provisoriska mål är uppsatta, de bekanta enfärgade västarna är utdelade och en förälder underhåller lillebror medan storasyster får till en fullträff. Det här är en del av så många amerikaners vardag.

Vardagen i USA
Fotbollsträning
Vardagen i USA
Försten tillbaka vinner

Strand och kust som motionsmöjliggörare

För den som bor vid stranden blir morgonyogaklasserna lite mer uppfriskande när själva inandningen är en skön havsbris. Det är något med kustremsor och motion. Nästan överallt som jag sett kustlinjer har det funnits goda förutsättningar för att motionera. Volleyboll på stranden, surfing på vågorna, promenadsträckor med de vackraste vyerna. Att träna med vardagen är en del av det jag gillar allra mest med springturism.

Vardagen i USA
Morgonstund har guld i mun
Vardagen i USA
Förutom att det ser svinkallt ut vore det helt klart nice

Så vad var nu min poäng med detta?

Jo, att resa bara för att se Eiffeltornet säger ingenting om hur människorna i Paris bor eller lever. Kanske är inte människornas liv målet med alla resor men jag tycker att varje resa får ytterligare en dimension om den innehåller både klassiska sevärdheter eller naturupplevelser OCH vanliga människor. Så gör jag och så blev det denna resa. Jag har aktivt sökt efter vardagen i USA och fått ännu en pusselbit av hur folket på den här planeten har det.

Hur gör du när du reser?

Intresserar vardagen dig något eller är du mer fokuserad på din egen upplevelse och det häftigaste och mest unika som varje destination har att erbjuda? Har det förändrats något mer åren eller avgör destinationen något?

Alla mina inlägg från resan till San Francisco finns här

10 thoughts on “Vardagen i USA: att resa för att vardagsbetrakta”

 1. Angående din bucketlist, så har du glömt att fylla i gudstjänst i västafrika som avklarad. Det var tack vare att jag läste om ditt besök som jag själv passade på att besöka en gudstjänst under min resa i ghana förra månaden 🙂

 2. Vadå, det är väl himla smidigt att alla lag har en och samma hejaramsa. Väldigt lätt att lära sig också. 😂 Men tänk om det gick att kombinera mängden publik och mängden publik i matchtröja från USA med intresset för hockey och mängden ramsor från den svenska publiken. Skulle bli magiskt.

  1. Problemet är nog inte att det är enformigt utan att det inte var så mycket power. Fjantig trumma, inga som skrek, ingen som riktigt ledde eller drog igång. Du får åka dit och visa dem hur det ska vara och kampanja för mer matchtröjor i Sverige så vi får till magi överallt.

 3. Intressant inlägg och härliga bilder! När vi är i USA bor vi nästan alltid hos släktingar/vänner vilket ger en otrolig bra inblick i vardagen och jag uppskattar det väldigt mycket. Sedan har jag också varit i USA många gånger i jobbet och då fått uppleva “jobbvardagen”. Jag tycker att just det här med att vara en del av vardagen i landet gör upplevelsen tusen gånger bättre och jag hade nog inte varit alls lika förtjust i USA, eller återvänt så många gånger, om jag bara hade bott på hotell och varit 100 % turist.

 4. Men alltså! Älskar att vardagsbetrakta, det är ju halva resan trots att jag kanske inte gjort det så medvetet hittills. Det där med elnätet förresten, är inte det pga jordbävningar som man valt att inte gräva ner det?

 5. Jag tycker det är väldigt intressant att vardagsbetrakta när jag reser. Älskar bland annat att gå runt i en mataffär i ett nytt land för att se vad som finns på hyllorna. Men även att bara uppleva vardagen, att inte alltid vara tvungen att vara turist och se alla sevärdheter. När vi var i Nashville t ex så har vi alltid hyrt hus via Airbnb och då fått uppleva andra delar av Nashville än vad vi skulle ha gjort om vi bodde på hotell, mitt i “city”. Något som jag gärna skulle göra är att åka nånstans och leva ännu mer som en local.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.