Färskt flow, resornas rester och marinerade minnen: vilka inlägg är bäst?

Posted on

Vilka resebloggsinlägg blir egentligen bäst? Det som skrivs i stundens hetta, de som får vila eller de som nästan återupplivas? Med hjälp av matreferenser försöker jag förstå mitt eget bloggande. 

Sedan Sofia på Fantasiresor skrev inlägget om saker att se i Marrakech har jag funderat på det som hennes inledning handlar om. Har resor ett bäst före datum för när de kan bli ett blogginlägg? Hennes inlägg publiceras fyra år efter hennes resa och precis som hon säger: För en historisk byggnad är sig ju alltid lik, även om jag fotade den för fyra år. Detta fick mig att fundera på hur själv skriver om mina resor och ganska snabbt kunde jag urskilja tre typer utifrån när jag skriver dem i förhållanden till själva resan.

Matreferenser som symboliserar

När det kommer till mitt eget bloggande finns det egentligen tre typer bloggposter som alla kan symboliseras med uppenbara (!) matreferenser.

Färskt Flow

Inlägg skrivna i färskt flow är ofta skrivna i ett svep på plats under resa. Fokus är på nutiden och det jag känner och upplever där och då. Det är raka motsatsen till reseguider och jag ser dem istället som själva inredningen i ett hem. De sätter personlig prägel, ger ett djup av destinationen och väcker känslor. Anledningen till att dessa inlägg är relativt få är för att de allt som oftast kräver att jag skriver dem direkt när jag reser och då föredrar jag att uppleva snarare än skriva.

Inlägg skrivna i Färskt Flow

Ankomst Accra – ett försök att förmedla tusen intryck

Ett misstag i Santiago var allt som behövdes

Att klara av det jag var nervös för

Färskt flow En gatubild från Accras gator

Resornas Rester

De inlägg jag skriver i relativ närtid när jag kommer hem. Alltså upp till tre månader efter hemkomst. Dessa är de allra vanligaste inläggen och blir klara allt eftersom jag hunnit sammanställa alla bilder och vad jag vill förmedla från en resa jag gjort. Dessa rester från resor jag gjort är på många sätt en perfekt mix. Jag kommer ihåg resorna med alla sinnen men jag hinner också göra lite extra research och få grepp om helheten innan jag publicerar.

Inlägg skrivna som göttiga matrester

Bila på Irland – restips för roadtrip

Om du ändå ska åka häst och vagn

⇒ Att göra i Budapest – 8 aktiviteter (även under en vinter-weekend)

resande rester
Irlands västkust

Marinerade Minnen

De inläggsidéer som av olika anledningar blir liggande. Antingen hinner jag inte eller så “tröttnar” jag helt enkelt på att skriva om en destination men plockar upp det senare. Inläggen med marinerade minnen skapas utifrån små anteckningar och fotografier som hjälper mig att minnas. Innehållet behöver inte på något sätt bli sämre. Kanske har jag till och med en annan distans till resan och mer att jämföra med. Väldigt få destinationer hinner ju dessutom förändras på något markant sätt på ett par tre år.

Inlägg skrivna som Marinerade Minnen

Göra egen choklad i Peru

Australien – 10 roadtripstopp längs Queenslands östkust

Stor checklista och tips för att resa hållbart

marinerade minnen
Inlägget om choklad i Peru skrev två år efter händelsen

Du som brukar läsa min blogg. Vilken typ av inlägg läser du helst? Färska, rester eller marinerade?

10 thoughts on “Färskt flow, resornas rester och marinerade minnen: vilka inlägg är bäst?”

  1. Om jag ska följa en bloggare (vilket jag sällan gör) är det färskt flow som gäller. Det ska skrivas på plats med innlevelser och detaljer. Behöver inte vara långa texter, någon större research behövs heller inte, det räcker ju med att “du har hört”, “någon berättade” osv osv. 10 roadtripstopp på Queenslands östkust skulle jag nog aldrig klicka mig in på, om jag inte plötsligt skulle komma på tanken att åka till Queensland förstås. Och då är det ju SEO som gäller.

  2. Jag kör på rester och marinerat 😉 Men tycker jag kan få även marinerade inlägg att framstå som rätt färska om jag har antecknat små händelser, detaljer och sinnesstämningar som jag kan återge i inlägget sen. Så gjorde jag då jag gjorde längre roadtrips i Australien, för jag visste att alla minnen skulle flyta ihop annars. Men i övrigt sitter jag inte och redigerar bilder och skriver på datorn när jag har fullt upp med att upptäcka och uppleva 🙂

  3. Så färskt som möjligt tycker jag alltid är bäst. Och det är så jag försöker skriva. Fast att göra färdigt och publicera för mycket under själva resa blir å andra sidan väldigt stressande.

  4. Föredrar “Färskt flow”, för även om en byggnad är sig lik, ändras priser och ibland regler för besöken. Och ibland ändras även namnen. Exempelvis Uluru i Australien. När jag var där sa de flesta människor “Ayers Rock,” vilket sällan sägs om berget numera. Vid mitt besök fick man klättra på berget, vilket man inte får i nuläget. Färsk mat är ju oftast bäst och godast, så även resebloggsinlägg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *