Göra egen choklad i Peru – och annat att göra i Cusco

Posted on

Göra egen choklad är en av många saker som går att göra i Cusco i Peru. För en chokladälskare som mig var workshopen from been to bar som handen i handsken. 

Jag älskar mörk choklad. Truly, madly, deeply. I alla varianter och med alla smaker utom sprit. Att befinna sig i Peru, hemmet för många kakaobönor, är därför rena himmelriket.

Göra egen choklad i Cusco

Dagarna innan vi skulle vandra Inkaleden spenderade vi i Cusco i Peru för att vänja oss vid höjden. När jag förstod att det fanns möjlighet att göra sin egen choklad i Cusco var saken klar. Här skulle bakas choklad, från böna till kaka.

göra egen choklad cusco
I vårt rätta element så att säga

Minnena från en workshop i en svunnen tid

Detaljerna från denna stund har bleknat något men några minnen sitter djupt inne. Den krutstarka lilla kvinna som höll i workshopen. Den rena smaken av kakao och den bitterhet som bönan har i sitt naturliga ursprung. Att dricka varm choklad smaksatt av kanel och nejlikor precis som Mayaindianerna gjorde. Våra franska medskapande workshopdeltagare som sjöng allsång när de vispade ned mjölken i chokladen. Erik som inte ville vara sämre och klämde i med Du gamla du fria. Och inte minst, att äta sin egen choklad made by mina egna bara händer.

göra choklad cusco
Jag har precis fått godkänt på mina mortel-skills av kursledaren
choklad cusco
Ser kanske inte så gott ut men tänk dig äkta choklad, varm mjölk, nejlikor och kanel. MUMMA!
att göra i cusco
Våra härliga kurskollegor släpper loss i mjölkvispandet

Så görs riktig choklad

Stegen för att göra egen choklad är många, särskilt om det ska göras på riktigt och för hand. Jag kommer inte ihåg varenda detalj men mina bilder har guidat mig i vad vi en gång gjorde på den där workshopen.

1. Skala kakaofrukten, ta ut bönorna, torka och fragmentera

2. Rosta bönorna, lyssna efter ett litet popcorn-knäpp och undvik att bränna dem

3. Mortlar bönorna för kung och fosterland tills massan är jämn

4. Koka med fördel te på kakaoskalet och sippa på under tiden

5. Pressa kakaon i en kvarn för separera kakaosmöret från kakaomassan

6. Smält chokladen något och rör i eventuell smaktillsatser, kom ihåg att smaka av mest för att det är gott

7. Häll upp i formar, låt stelna

8. Viktigast av allt: ät!

Göra egen choklad i Cusco – bra att veta

 • Bean to bar workshopen behöver förbokas antingen på plats vid museet eller via deras hemsida
 • En workshop varar i två timmar och ges fyra gånger om dagen. Den färdiga chokladen hämtas senare samma dag
 • Priset är 25 dollar för en vuxen och 20 för barn
 • Adressen är ChocoMueso, Calle Garcilaso 210, Cusco 08000, Peru
 • De erbjuder även cooking classes och kan tänka mig att de är mycket bra
att göra i cusco
Nyrostade bönor

Att göra i Cusco

Sitt vid stora torget

De flesta torg i Sydamerika heter något med Plaza och Plaza de Armas toppar namnligan av de städer jag besökt. De består vanligtvis av ett stort torg dekorerade med fina blomrabatter och minst ett stort pampigt hus. Här går det att slå sönder timmar.

cusco plaza
Plaza De Armas i Cusco med många härliga bänkar att slå sig ned på

Besök chokladmuseet ChocoMueso

ChocoMuseo (som har workshopen) är väl värt ett besök. Många imponerande siffror över kakaoproduktionen, historia och nutid samt bönans roll runt om i världen. De har självklart även en liten butik där det går att inhandla choklad i alla former. Som ätlig choklad, som hudvårdsprodukter, som matlagningstillbehör och smaksättare. Så mycket att frossa i!

att göra i cusco
Lite siffror från museet
choklad i cusco
Några av alla produkter som såldes

Fine dining på franska Le Soleil

En stor del av de som åker till Cusco gör det i syfte att vandra Inkaleden eller besöka Machu Picchu. Det klientelet är ofta ganska välbärgade personer så i Cusco finns både lyxhotell och lyxrestauranger. Vi firade vår ettårsdag på Le Soleil en fransk fine dining restaurang och där skämde vi bort oss med avsmakningsmeny.

mat cusco
Mera choklad!
äta Cusco
Precis så här glad. För att få äta finmat, för att få vara kär, för att dagen därpå bege mig mot Inkaleden

Jag är som du kanske märkt den som tar chanser att fira i vid varje tillfälle. Just idag när det här inlägget publiceras är det två år sedan jag och Erik gjorde vår egen choklad i Cusco. Den dagen för två år sedan var vår ettårsdag så med andra ord – idag firar vi tre år tillsammans. Inte lika exotiskt (på ett hotell i Eskilstuna) men minst lika lyckliga.

Alla inlägg om Peru finns i Peru-kategorin

6 thoughts on “Göra egen choklad i Peru – och annat att göra i Cusco”

 1. Alltså Peru kommer bara högre och högre upp på min lista! Vill dit… nu!! Måste bara vänta på att min yngsta antingen är stor nog att följa med och vandra Inkaleden eller stor nog att vara hemma själv 🙂 Hur många dagar stannade ni i Cusco för att vänja er vid höjden?
  Vi tillverkade egen choklad nu i Costa Rica och det var en härlig (och god!) upplevelse. Svårt att äta vanlig choklad när man vet hur det egentligen ska smaka.

  1. Kul att du strävar mot det. Vi var där två nätter tror jag, vilket jag har uppfattat är lagom men innan dess hade vi även varit i La paz som oxå ligger högt. Jag vet inte riktigt hur det där med invänjningen fungerar men hursom bra att reka läget och ev hinna agera i en stad istället på en led utan återvändsmöjligheter.

 2. Åh, precis på det där caféet var vi också! Vi gjorde dock inte egen choklad utan nöjde oss med varsin kopp varm, hemlagad choklad på balkongen med utsikt över torget. Köpte även ett cerat gjort på enbart kakaosmör om jag inte minns fel! Ah, både smaken av chokladen och doften av smöret sitter djupt förankrat i minnesbanken. Underbart! MVH ytterligare en chokladoholic

 3. Visst är det underbart att göra egen choklad. Mins då vi gjorde en liknande kurs i Nicaragua och även gjorde egen choklad som också blev chokladfondue i Amazonas djungel. Så underbart! Om du någon gång får möjlighet att äta kakaofrukten färsk (om du inte redan testat) så testa. Så himla söt, frisk och fruktigt god, och otroligt långt ifrån chokladig i smaken. 🙂

  Förresten, tänk att kakaobönan använt som valuta en gång i tiden i Centralamerika. För tio kakaobönor fick man en kanin, och att köpa sig en slav eller en hustru kostade 100 kakaobönor. (Gjorde ett historiskt inslag för Hela Sverige Bakar om kakao för massa år sedan, så kom att tänka på det nu, men mins inte allt idag).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.