Att göra i San Marino – Europas tredje minsta land

Posted on

Vad finns att göra i San Marino? Utsikter, historiska byggnader och chans till träningspass bland små gator och gränder.

Jag besökte San Marino 2017. Det var mitt 60:e land och har därför en liten speciell plats i mitt hjärta. Trots att det är några år sedan jag var där vågar jag mig ändå på att skriva ett inlägg om vad som finns att göra i San Marino. Jag gissar att det faktiskt inte ändrats så mycket på fem år. San Marino passar den som gillar historia och att promenera. Det är kuperat och där berget Monte Titano är som högst finns ett av de tre tornen som San Marino är känt för.

Att San Marino i första hand är ett utflyktsmål för dagen är tydligt med tanke på hur deras bussparkering ser ut. Den är stor och intryckt i det skarpt sluttande landskapet. Turistbussar åker dit dagligen med personer som likt mig besöker Italien och vill passa på att även besöka Europas tredje minsta land.

Att göra i San Marino
Land 60 firas med denna utsikt
Mysigt café
Delar av busstorget

Att göra i San Marino

Jag skulle säga att det räcker med några timmar i huvudstaden för att “göra det klassiska” men vill du uppleva mer och ha staden lite mer för dig själv ska du stanna över för att vara där när turistbussarna lämnat eller inte hunnit komma på förmiddagen.

Gå på muren mellan de tre tornen

Att besöka de tre tornen är en av de klassiska sakerna att göra i San Marino. De byggdes på 1100-1300-talet och har tjänat landet väl ihop med den mur som skyddar staden. Det går att gå på delar av muren för den som vill ha lite extra spänning under sin resa. För egen del sprang jag delar av min “springa i varje ny stad” längs muren vilket förhöjde den redan ganska jobbiga turen lite till.

Imponerande bygge
På väg till torn nr 2
Att göra i San Marino
Bevis på promenadmöjligheten på muren
Grönt är skönt
Det är minst sagt brant
Att göra i San Marino
Högsta tornet och en riktig signumbild för San Marino
Ytterligare ett torn

Titta på utsikten

Möjligheterna till detta finns överallt, den ena bättre än den andra. Visst spelar platsen roll men än mer i vilket väderstreck (med eller motljus) och om det är klart eller lite disigt. Uteserveringar, balkonger, muren och tornen är några ställen som ofta har väldigt trevlig kuliss att titta på.

Att göra i San Marino
Frihetstorget, en klassisk plats att ta bilder på sig och utsikten från
Att göra i San Marino
Så vacker utsikt!

Strosa i stadskärnan

Den är liten men kräver sin fysiska insats. Räkna med svett när du går upp och ned längs gatorna som sicksackar sig fram. För en som mig som är intresserad av fenomenet alkohol blir det ju en aning absurt att se “Systembolaget” över en spritaffär som snarare vill locka till köp än måttlighet. Det finns smyckesbutiker, souvenirer och gulliga restauranger.

Att göra i San Marino
Så här ser många gator ut, som hårnålar
Restauranger kan klämmas in lite här och var
Mysigt eller hur!
Att göra i San Marino
Historiska byggnader
Att göra i San Marino
Anrikt!
Det okära systembolaget

Besök museum

Landet har imponerande många museum. Jag hann tyvärr inte besöka något av dem men där finns Tortymuseum, Vaxdockemuseum och Museo delle curiosità (med massa udda saker) för att nämna några.

Ung pojke som symboliserar lidande

Bra att veta om San Marino

San Marino ligger i bergen i närheten av den Italienska östkusten i höjd med Florens. Rimini är närmsta stad i Italien. Under medeltiden fanns många stadsstater i Italien och San Marino är den enda som är kvar sedan dess och landet har många gånger kämpat för sin självständighet. Huvudstaden är omgärdad av höga murar och torn som bevis för den tid som varit. Turism står för ungefär hälften av landets BNP, åtminstone före pandemin. Det bor drygt 30 000 invånare i hela landet och nästan 5000 av dem i huvudstaden med samma namn.

Jag gjorde mitt besök i San Marino samtidigt som jag var i Florens som en del av en kust-till-kust-roadtrip. Här finns alla mina inlägg om Italien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.