Målbilden, processen och tankarna om vad jag ska jobba med härnäst

Posted on

Jag står inför något nytt. Något jag för tio år sedan aldrig skulle kunnat tänka mig eller ens formulera. Riktningen är klar, vägen ska skapas och gås på samma gång.

Jag ska gå från stabilt, bekvämt, stimulerande till något helt annat. Jag ska se vilken oförlöst kraft som finns inom mig och vad som händer när jag går dit jag själv pekar. Det blir nytt, annorlunda och spännande.

Att kapitel i arbetslivet avslutas och ett annat börjar

När jag någon gång under våren 2022 började inse att min tid på IOGT-NTO på riktigt led mot sitt slut började tankarna snurra. Jag har levt och jobbat i den ideella världen hela mitt liv. En del av mig ville ta mina kunskaper och ge till en annan stor ideell organisation med ett syfte som ligger mig varmt om hjärtat. En annan del av mig var sugen på något helt annat, att få jobba värderingsdrivet på ett vinstdrivande företag. Testa hur det kan kombineras. När det stod klart att min sista arbetsdag skulle bli den 27 juni och att jag skulle ha en ganska lång arbetsbefriad uppsägningstid bestämde jag mig för att satsa på något helt annat. Jag ska jobba med och för mig själv inom ett ämne jag kommit att brinna för mer och mer.

Tack och hej, nu ska jag omvandla allt nykterhetsrörelsen lärt mig till något helt annat

Jobba för mig själv för att ge av mig själv

När jag var liten var egenföretagare det sämsta jag skulle kunna tänka mig. Ingen trygghet, inga kollegor, inget vettigt syfte och ett ständigt tryckande behov av att komma på vad som ska göras härnäst. Efter sju år med en partner som egenföretagare och många vänner som genom åren startat eget som de helt eller delvis lever på har min inställning till att driva eget förändrats. Visst finns det en oro för ensamhet och att inte dra in nog med pengar för det liv jag vill leva. Nog våndas jag en del men jag ser också de otroligt många fördelar. Flexibiliteten, mobiliteten och att (på sikt) bara jobba med det jag själv vill och väljer. Självklart i linje med mina värderingar och på ett sätt som bidrar till en bättre värld. Jobba för mig för att ge av mig.

Målbild: Att arbeta med social hållbarhet inom turism

Jag har landat i att jag vill jobba med social hållbarhet inom turism. Jag vill ge det en chans, se vad jag kan gå för, testa vingarna. Dansa i ett par för stora skor ett tag och se om jag kan växa i dem. Syftet och målbilden är glasklar: I höst vill jag formulera en affärsidé och påbörja förutsättningarna för att under våren 2023, när vi kommer hem från långresan, vara redo att börja leva (alltså fakturera) på min egen verksamhet.

Att ha skrivit en bok och ha en man i bakgrunden som skrattar och backar är avgörande faktorer för att jag har landat i den här riktningen.

Vara i transparent process

Jag har tidigare skrivit om att vara i process och huruvida jag velat vara transparent med det som susat runt i min hjärna. I oktober 2021 skrev jag om två processer jag ville våga vara öppen med. Det ena var hus som ju sedan visade sig gå väldigt snabbt. Det andra var min karriär. Då innebar transparent att jag sa att jag så småningom skulle sluta på IOGT-NTO och att jag sökte nytt.

Den här gången innebär det att jag kommer vara öppen med min ambition, vad jag behöver hjälp med, vad jag funderar på etc. Jag har två och en halv månad på mig innan vi åker på vår långresa. Den tiden ska användas till att investera i mig själv: Min kunskap, mina nätverk och min vision. Vad jag ska göra och hur jag ska komma dit, det är det jag ska lista ut.

Hösten projekt planeras bli analogt i sin struktur, vi får se om jag inser att inget slår det digitala eller gillar färgerna, strukturen, strykandet.

Lite mer konkret då – vad ska jag göra i höst?

Social hållbarhet inom turism, superfluffigt och jättetydligt på samma gång. Miljömässig hållbarhet tänker jag att ganska många får upp en bild i huvudet av medan det sociala är mer otydligt. Det är lite av en tes, möjligt affärsområde och frågeställning på samma gång som jag ska nysta mer i, vad innebär ett arbete om social hållbarhet inom turismbranschen.

Jag tänker mig att jag ska

Träffa massa människor

som jobbar med turism och personer som driver eget idag. Tanka dem på deras kunskap om branschen och lärdomar om att bygga upp sin egen bussiness. Lyssna och analysera.

Läsa intressanta saker

som trendrapporter inom turism, hållbarhetsredovisningar (trodde aldrig jag skulle kategorisera det som “intressanta saker”), företags strategier för att bli mer hållbara, litteratur på universitet och yrkeshögskolor som handlar om turismutveckling.

Skapa en föreläsning

som delvis bygger på min bok Resenärens makt och lista ut vilka målgrupper jag ska uppvakta för att sälja in denna.

Kartlägga och formulera viktiga saker

så som min kompetens, hur det jobbas med social hållbarhet idag, vilka utmaningar reseföretag själva ser, hur kunders kunskap, krav och efterfrågan på social hållbarhet ser ut (eventuellt borde se ut) och så vidare.

Fundera ut vad mer

som jag ska göra. Det finns ingen uppenbar färdplan eller tydlig väg. Det finns en riktning och allt eftersom tiden går hoppas jag att det blir mer och mer konkret vad jag egentligen håller på med och vart jag ska mer exakt samt hur jag ska bära mig åt för att komma dit.

Vill du hjälpa mig?

En av de absolut största fördelarna med att vara öppen är ju att det går att dra nytta av andra. Alltså om jag säger vad jag vill och tänker så kanske någon annan själv går i samma tankar eller vet någon som det kan passa att träffa. Jag tror uteslutande på samarbete och ser ingen konkurrens. Så, vem borde jag fika med, vad borde jag läsa, vilket företag är intressant att djupdyka i och vilka frågor borde jag ställa mig? Allt av intresse, inget är för stort eller för självklart.

Detta blir den första posten i den nya kategorin som i brist på bättre ord heter Företagande. Det här blir ingen entreprenörsblogg men det blir kanske några inlägg om sökandet efter min position inom turismbranschen.

5 thoughts on “Målbilden, processen och tankarna om vad jag ska jobba med härnäst”

  1. Vad kul och modigt att bli egen företagare! Ett intressant ämne du har valt! Lite tips på information i ämnet, som du, kanske, redan känner till:

    ETOUR : https://www.miun.se/etour/ Sveriges ledande turismforskningscentrum

    Tillväxtverket: https://tillvaxtverket.se/amnesomraden/turism-och-besoksnaring.html

    En yrkeskår som också studerar hållbar turism är kulturgeografer: https://kunskapbesoksnaring.se/hallbar-turism/platsutveckling-skapar-attraktiva-miljoer—och-en-hallbar-turism-och-besoksnaring

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.