De bästa sommarpraten 2022 underhåller, överraskar och har ett budskap. En sommar fylld med skickliga sommarvärdar som pratat i Sommar i P1. Tack!
Jag står fast vid att Sommar i P1 är Kulturell skatteåterbäring och folkbildning i bästa format och även i år har sommaren fyllts av av sommarprat som är underhållande, inspirerande, ger perspektiv och lär mig nya saker. I år har jag saknat det globala perspektivet och reseskildringar. Det kanske säger något om vår samtid som bara är att acceptera.
Jag fortsätter att lyssna på alla sommarvärdar oavsett vem de är och vad de ska prata om. I år är det femte året jag dokumenterar och kommenterar alla sommarprat så jag kan göra min lista på de bästa sommarpratarna 2022.
Bra och dåliga sommarprat?
Jag har en egen definition om vad som är de minst bra och bästa sommarpraten. Smaken är ju som bekant delad och en ”Bästa sommarpraten-lista” är högst subjektivt. Det här gillar/ogillar jag.
Sommarprat som faller i min smak:
- Samhällsintressanta frågor med tydliga budskap där personen tar ställning
- Nördiga eller smala ämnen som krokas i något större eller får ett samhälls/systemperspektiv
- Genomtänkt presenterade, kan vara i musikval eller kreativ höjd på berättandet
- Personen överraskar med ämnen som inte känns typiska för just den personen
Sommarprat som failar enligt mig:
- Ensidigt fokus på sig själv, sina gärningar och karriär
- Pratar om ett ämne utan att lyfta det till en högre, större nivå
- Jobbig röst, oengagerad insats eller annat som tröttar ut mina öron
Om sommarpraten 2022
Det finns alltid några idrottsprofiler, några företagsledare, olika folkkära personer som berättar om deras liv, en del om ganska mörka händelser, andra diverse anekdoter. Helt ärligt så tycker jag det börjar lite ganska tradigt och kraven på ett bra sommarprat ökar kanske från min sida år till år. Det räcker inte att bara berätta om ett ganska intressant liv.
I år tycker jag det varit svårare att identifiera tema. Säkerhetsfrågor och Ryssland/Ukraina är tydligt. Bland dessa finns Åke Sällström, Lusine Djanyan, Kateryna Martyniuk, Anne-Marie Eklund Löwinder och Gudrun Persson.
Ett annat typ av tema som fortsätter trenda även från tidigare år är att använda sig av ljudeffekter. Mischa Billing gör det allra skickligast men även Gregor Zubicky och P-A Åhlen gör det snyggt.
Många personer som är kända profiler och utvalda sommarpratare har en enormt trasig, trasslig och svår tid bakom sig. Aliette Opheim, Sebastian Stakset, Hana Al-Khamri, Joy M´Batha, Lusine Djanyan är några exempel och flera av dem är också de som enligt mig är de bästa sommarpraten. Inte för att det är smaskigt att lyssna på annans tragik och tunga tider. Utan för att de gjort något starkt av det som varit svårt och förmedlar ett budskap och visar sin glöd och målmedvetenhet
Tidigare år har dessa varit teman jag identfierat:
2018: Metoo-relaterade saker, män pratade/visade känslor och både män och kvinnor lyfte upp specifika kvinnor
2019: Funktionsvariation, källkritik, frånvarande män och identitet
2020: Corona, priset för framgång, misstag, människor som skiljs åt.
2021: Möta olika kulturer, Integration, Klimat och miljö samt Manliga känslor och psykisk ohälsa.
Bästa sommarpraten 2022 i Sommar i P1
Nedan finns min lista över de bästa sommarpraten 2021. I år har Sveriges Radio förbättrat sina textpresentationer av respektive person så att det snabbare går att få en överblick av vem personen är och vad hen ska prata om. Alla sommarprat finns också som texter vilket jag inte sett tidigare år – bra där! Jag har skrivit lite kort om innehållet och varför jag gillade/inte gillade det. Det är lättast att sätta ord på de sämsta och bästa sommarpraten, svårare är det med de mittemellan.
Genialiska sommarprat 2022
De bästa sommarpraten 2022 sitter kvar länge. De ger aha-upplevelser och anledning att tänka till. Det består ofta av en starka berättelser, stora insatser och viktiga ämnen.
1. Marie Agerhäll, regissör, manusförfattare, skådespelare – Oerhört humoristiskt, med många skratt i halsen. En tidskapsel, personligt och med en väldigt viktig poäng.
2. Farah Abadi, programledare – om mödrar, döttrar, krig och kultur. Mänskligt, perspektivgivande och underhållande.
3. Martin ”E-type” Erikson, artist, krögare – Pratar om bland det mest tabubelagda, att ha misslyckats med relationer och vilja ha barn. Öppet och ärligt om hans karriär och att få tinnitus.
4. Aliette Opheim, skådespelare – Fängslande, engagerande och naket. Nya perspektiv på feminism.
5. Camilla Hamid, influencer, kokboksförfattare, hemkunskapslärare – Stilsäkert och skarpt upplägg. Om hennes liv på ett mycket intressant sätt mixat med bakkunskap.
6. Sebastian Stakset, rappare – Starkt. En historia som sällan får höras. Hoppingivande och uppmuntrande. Om förlåtelse – så sjukt viktigt för en bättre värld.
7. Hana Al-Khamri, journalist, författare – Hennes story. Bra likheter med patriarkatet oavsett land, gör poängen väldigt tydlig. Vilken kamp hon fört.
8. Mian Lodalen, författare – Medryckande, politiskt och viktigt. Bra tempo och oknussliga budskap.
9. Joy M´Batha, artist, konstnär – Starkt och blottande. Vackert och självsäkert om att lära sig älska sig själv.
10. Amat Levin, journalist, författare – Faktaspäckat med kunskap vi alla borde ha med oss. Viktigt och vettigt.
Briljanta sommarprat 2022
De briljanta sommarvärdarna har precis som de genialiska haft ett riktigt medryckande innehåll i en salig blandning av ämnen. De tillhör alla de bästa sommarpraten 2022.
11. Katrine Marcal, journalist, författare – Om manlighet som jag tror tilltalar många som är precis de som borde lyssna.
12. Emanuel Karlsten, journalist – insiktsfullt och intellektuellt med en träffande jämförelse mellan media och kyrkan.
13. Åke Sellström, expert kemisk krigföring – Fångande. Ger en djup inblick i uppdrag som bara några få har. Snyggt upplagt.
14. Emma Hamberg, författare – Frigjort språk. Om att förhålla sig till döden. Bra berättat och mycket tänkvärt!
15. Sverker Sörlin, professor i miljöhistoria, författare – Om Norrland, folkbildning och ideologi. Stora frågor för mänskligheten blandat med talande personlig anekdot. Så bra!
16. Elin Röös, mat- och klimatforskare SLU – Tydligt men ändå komplext. Viktigt och intressant, bra presenterat men innehöll det någon musik? Det gick mig helt förbi.
17. Amy Deasismont, skådespelare, manusförfattare, artist – Skickligt presenterat och kul upplägg. Visar att ett ungt liv kan vara innehållsrikt och ha massor att komma med i ett sommarprat. Hög igenkänning och ärligt.
18. Pär Lernström, programledare – Om beroende. Personligt och med annan vinkel på ämnet. Osäker på om den som inte är så insatt i hur beroendepersoner beter sig förstår full ut.
19. Lusine Djanyan, konstnär, medlem i Pussy Riot – Så jävla långt från min verklighet. Sjuk värld många lever i. Gör mig tacksam och ödmjuk
20. Henrik Brandão Jönsson, journalist, författare – Ett perfekt mix av personligt, samhällsnivå, underhållande och bra berättat.
Utmärkta sommarprat 2022
Som alltid, Sommar i P1 2022 bjöd på väldigt många utmärkta lyssningar.
21. P-A Åhlén, biolog – jakt och viltvård. En ny värld för mig, delvis provocerande ämne som han självsäkert pratar om. Några uppfriskande kängor delas ut. Kul jobb med ljudeffekter.
22. Robert Aschberg, journalist – kul att lyssna på om vad som formar en människa. Bra angreppssätt på ett sommarprat, men blev poängen tillräckligt tydlig eller mest massa historier?
23. Alexander Abdallah, skådespelare – Bra upplägg, subtila och uppenbara poänger. Bra livsregler som vore grymma om alla levde efter.
24. Anis Don Demina, influencer, dj, artist – lite fängslande trots att det bara handlade om hans liv.
25. Diamant Salihu, journalist, författare – Väldigt viktiga frågor men för mig som följer honom och lyssnat på hans bok blir det inte så mycket nytt.
26. Susanne Dahl, präst – Rofyllt, svävande och ett större perspektiv. Om den tid vi har.
27. Kateryna Martyniuk, student i Lviv, Ukraina – Gripande och intressant samt bra wake-up-call för hur många människor i konfliktfyllda länder har det.
28. Mischa Billing, sommelier, lektor måltidskunskap – Skickligt att skapa smakförnimmelser genom ljudeffekter. Ny kunskap och inte så mycket fokus på henne. Saknade lite hållbarhetsaspekter på hennes innehåll.
29. Cedwin Sandanam, körledare Tensta Gospel Choir – Om vivel och tro, gemenskap och utanförskap. Skönt att lyssna på, handlar om något större.
30. Karin Stöckel, gruvarbetare – En helt annan verklighet än min. En kamp hon och många andra för dagligen.
Bra sommarprat 2022
Lägsta nivån är hög så trots att de ligger på den undre halvan av bästa sommarpraten 2022 så är de alla värda att lyssna på.
31. Stefan Krakowski, författare, psykiater – Ganska trist men viktigt ämen. Yttersta formen av ojämställdhet.
32. Christian von Koenigsegg, vd, grundare sportbilsmärket Koenigsegg – en klassisk livshistoria, lite fascinerande om hans stora passion och drivkraft. Har insikt om att hans verksamhet inte bidrar till hållbarhet vilket är lite befriande.
33. Sara Hector, alpin skidåkare – Ganska alldagligt sommarprat. Om motivation, mental träning, med- och motgångar.
34. Jacques Mwepu, chef Kumlaanstalten – Livet i Kongo. Jag saknad mer om kumlalivet som det lät som att han skulle prata om. Han är ett fascinerande personöde.
35. Emma Schols, personlig assistent, författare, inspirationsföreläsare – Starkt berättat om att rädda sex barn från brinnande hus. Jag blev inte blown away eftersom jag hört delar av historien förr. Bra berättat om viljestyrka.
36. Linnea Henriksson, artist – Om hennes karriär och liv. Intressant men inte så mycket som sticker ut. Bra om att vara prestationsprinsessa.
37. Felicia Nestler, student – Modigt och personligt. Har en tydlig samhällspoäng.
38. Carl Hedin, ryttare, influencer – kämpa mot normer men jag hade velat ha så mycket mer. Hans hästfilosofi, varför han lyckats osv.
39. Hedvig Lindahl, fotbollsspelare, landslagsmålvakt – Många perspektiv invävt om hur stor del vuxna har i ett barns liv.
40. Mia Parnevik, tv-profil – På nått sätt underhållande men ganska glättigt tills det blev riktigt mörkt.
41. Farshid Jalalvand, forskare, medicinsk mikrobiolog – Intressant bakom scen under coronapandemin. Lite osäker på om jag hängde med eller bara lyssnade dåligt.
42. Bengt-Einar ”Sotarn” Johansson, Lyssnarnas Sommarvärd, entreprenör – Underhållande och för mig extra roligt för att det handlar om mina hemtrakter. . Men handlade för lite om att han blev lobotomerad.
Helt okej sommarprat 2022
Fördelen med att lyssna på alla är att även de som är halvbra ändå betyder något även om det inte är någon blown-away-känsla.
43. Jacob de Geer, entreprenör, grundare iZettle – Kul att göra men inte så nydanande budskap om en hört en del andra stora svenska entreprenörer.
44. Oscar Magnusson, artist – Son till Sven-Ingvars. Behagligt och finstämt.
45. Anne Marie Eklund Löwinder, it-säkerhetsexpert – Helt nytt ämne. Intressant men inget vidare storslaget upplägg.
46. Gudrun Persson, Rysslandsexpert – Om Ryssland. Extra relevant just nu, men kanske inte annars.
47. Gregor Zubicky, konstnärlig chef Svenska kammarorkestern Örebro – Snyggt med bakgrundsmusik, om hur livet formats. Men inte så mycket om storhet eller samhälle
48. Anna-Karin Palm, författare – Bra berättat. Historisk skildring med författarens intryck. Inte så utmärkande.
49. Vigdis Hjorth, författare – Leva i norskt kvinnofängelse. Kommer inte ihåg så mycket vilket är ett dåligt tecken.
50. Stefan Ingves, riksbankschef – Lite svårt att hänga med, mest en massa anekdoter och skryt över stora saker han gjort. Ville han utmana något? Verkar inte så.
51. Charlotte Kalla, längdskidåkare – Hennes karriär rakt av. Intressant om rädslor men inget som sticker ut för den som älskar henne.
52. Lydia Sandgren, författare, psykolog – Om bildning. Är ju spännande ämne men får hon till det?
Ovärda sommarprat 2022
Det är alltid trist att dissa sommarprat, jag hoppas att de uppskattas av några andra. De som ingår i de här gruppen är de enda sommarpraten som jag skulle kunna vara utan. De har inte tillfört så mycket och stora delar av innehållet minns jag knappt. De gjorde alltså inget intryck på mig vilket räknas som ett dåligt betyg. Gemensamt är att de flesta bara pratade om sitt liv utan att lyfta upp det till något större.
53. Bert-Åke Varg, skådespelare – hans liv och diverse anekdoter. Ganska trist om en inte har så mycket relation till honom. Belyste frågan om riskabelt drickande på ett bra sätt.
54. Edvin Ryding, skådespelare – Svårt att relatera till under stora delar av programmet. Men gjorde sig ändå till en helt vanlig person i slutet.
55. Jörgen Persson, bordtennisspelare, förbundskapten – Trist, intetsägande för den oinvigde i pingis. Jag är trött på fäder som inte funnits för sina barn och bara vill lätta på hjärtat genom att erkänna det i sitt sommar.
56. Siw Malmkvist, artist – Underhållande historieskrivning. Men vad tillför det på ett större plan?
57. Lena Philipsson, artist – Anekdoter som gör henne mänsklig. Men inte så mycket mer än så.
58. Josef Fares, spelutvecklare, regissör, manusförfattare – Trots att jag tycker spel är intressant blev jag bra provocerad av hela sommarpratet. Självupptagen, noll ödmjukhet och inget större perspektiv.
Vilka är de bästa sommarpraten enligt dig?
Tack alla sommarvärdar för ännu en bra säsong av sommar i P1. Detta var min lista av de bästa sommarpraten 2022. Här finns hela listan hos Sommar i P1. Hur ser din hiss och diss-lista ut över de bästa sommarvärdarna i Sommar i P1 2022? Är det några jag missat poängen med som jag borde lyssna på igen?
Samtliga bilder är hämtade från Sveriges radio (utom den på mig). Här finns mina tidigare rangordnar av de bästa sommarpraten från 2018-2021.
Håller med till stor del 🙂 skulle dock byta plats på några, tex mischa billing och Edvin ryding
Spännande. Nykteristen sätter sommeliern högre och du höjer en skådespelare 🙂
Kul att läsa den här listan varje år! Jag har lyssnat på ovanligt många sommarprat den här sommaren, och tycker mig identifiera ett tema om tro/andlighet. Pär Lernström, Emma Schols, Cedwin Sandanam, Robert Aschberg, Sebastian Stakset, Susanne Dahl och Emanuel Karlsten är några av dem jag har lyssnat på som alla berör ämnet direkt eller indirekt. Väldigt spännande tycker jag personligen!
Det har du så himla rätt i, tack för den kompletteringen! Min snabba analys av det är att behovet av tro/andlighet blir ännu större i kris(er).
För att intressera måste man ha en story värd att lyssna på, det varierar av intresse. Jag lyssnade på kvällsversionen. Lusine Djanyan fångade mitt intresse både emotionellt och faktamässigt och Gudrun Persson kompletterade inom ett område som är aktuellt och avgörande för vår Nato ansökan. Så de får dela på förstaplatsen.
Hej Ove. Roligt att du delar med dig av dina favoriter.