Bästa sommarpraten 2019 – hela listan rangordnad enligt mig

Posted on

Vilka är de bästa sommarpraten 2019? Jo, dessa utifrån mitt tycke och smak. Kulturell skatteåterbäring och folkbildning i bästa format – tack Sommar i P1 för en toppensommar!

Jag älskar Sommar i P1 och att få förgylla dagarna med sommarprat. Perfekt för bilsemestern, vandringen och badstranden. Nya perspektiv och ny kunskap. Berörande, underhållande, viktiga. Lokala och globala, personliga och politiska. Sommar i P1 har sommarvärdar med stor variation och bredd och det är just det jag gillar allra mest.

Jag lyssnar sedan flera år på alla sommarprat. Vissa får jag pina mig igenom, andra lyfter på slutet, några trollbinder mig från start. Jag föredrar att inte läsa recensioner eller få höra folks hyllningar innan. Det påverkar förväntningar och ger mig inte en neutral utgångspunkt.

Ett bra sommarprat för mig överraskar och har ett djup. Saker lyfts upp i ett större perspektiv och tar ofta upp ett unikt ämne.

Ett dåligt sommarprat är ofta jag-centrerat utan att lyfta blicken, saknar reflektion eller insikter och lyckas inte fånga min uppmärksamhet.

I år blev det väldigt tydligt att det för mig inte är tillräckligt att som sommarpratare rapa upp sitt liv och sin karriär. Det kanske var intressant för fem och tio år sedan men nu förväntar jag mig mer. Det individuella räcker inte sommarpratat måste göras till något större än sig själv.

Bästa sommarpraten 2019
2019 års bästa sommarpratare. Läs mer på topplistan längre ned.

Populärt i Sommarpraten 2019

Förra året listande jag de bästa sommarpraten 2018 och då var en av mina slutsatser att det var flera som tog upp metoo-relaterade saker, män pratade/visade känslor på ett sätt jag tidigare inte upplevt i sommarprat och många, både män och kvinnor, lyfte upp specifika kvinnor.

Funktionsvariation

I år är det andra saker som jag noterat att flera har gemensamt. Det pratas om funktionsvariationer bland både barn och vuxna i Lisa Miskowskys, Måns Möller och Joakim Lundells sommarprat.

Källkritik

Några andra har fokus på källkritik och hur osanningar skapas och sprids. Carina Bergfelt och Emma Frans är två exempel. Det finns även en hel drös experter och professorer med faktafyllda sommarprat som försöker upplysa oss om hur det ligger till på riktigt.

Frånvarande män

En tredje sak jag noterat är att flera män pratar om att försaka tid med sina barn, ofta pga karriär. Det är ju en vettig insikt men när de inte följer någon typ av självreflektion eller plan på hur detta ska ändras så faller det ganska platt. Några personer som tagit upp att de varit frånvarnade är Leif Östberg, Ola Serneke, Niklas Lidström och Björn Frantzén. På den kvinnliga sidan pratas det istället om hur de som framgångsrika personer fått anstränga sig eller prioritera i livet för att få ihop just karriär och familjeliv. Isabella Löwengrip, Lisa Miskowsky och Carin Rodebjer är några exempel. Och så Vera Vitalis sommarprat som ett exempel på konsekvenserna det medför att som barn inte bli sedd av sin far.

Jag har också notera att det var flera HTBQ-personer bland årets sommarprat, Caroline Farberger, Jonas Gardell, Tony Irving och Mats Strandberg. Bra tänkte jag tills en vän uppmärksammade mig på att de alla är (eller var) män.

Extra intressant innehåll i sommarpraten

Personligen tycker jag att frågor om identitet är givande att lyssna på. Några som pratar mycket om det är Kodjo Akolor, Tony Irving, Amanda Zahui, Erik Lundin, Josette Bushell-Mingo och Britta Marakatt-Labba.

Flera sommarprat är extra relevanta att lyssna på för den med ett globalt intresse, som gillar skildringar om världspolitik och livet i andra länder. Dessa är fetmarkerade för att vara lätta att hitta.

Bästa sommarpraten 2019

Bästa sommarpraten 2019 i Sommar i P1

Men nu är det dags för listan. Här med något korta ord om innehåll och varför jag gillade/inte gillade det. Det är lättast att sätta ord på de sämsta och bästa sommarpraten, svårare är det med medelmåttorna

Genialiska sommarprat 2019

De här är de bästa sommarpraten 2019 enligt mig. Mina topp tre och flera på topp tio är journalister och författare, att de kan konsten att berätta en berättelse är inte så konstigt.

1. Carina Bergfeldt, journalist, författare – våld i nära relationer och USA. Djupt, stilfullt och viktigt.
2. Erik Niva, sportjournalist – 10 variabler som beskriver en person. Niva var årets förvåning, så bra!
3. Mats Strandberg, författare, journalist – Skräck i skönlitteratur. Oväntat och meningsfullt innehåll.
4. Madeleine In Hwa Björk, Lyssnarnas Sommarvärd – Adoption. Gripande historia lyft i ett större perspektiv.
5. Fares Fares, skådespelare – Flykt och integration. Bra perspektiv och fint berättat.
6. Caroline Farberger, vd – Könskorrigering. Använder sin trans-resa och förstorar frågan till att handla om jämställdhet på ett sätt som berör alla.
7. Tony Irving, dansare, koreograf, programledare – Identitet och olika kostymer och han burit. Naket och oväntat, starkt och viktigt.
8. Ola Serneke, vd – Företagsresa och värderingar. Balanserat och nyanserat med flera brandtal.
9. Jonas Hassen Khemiri, författare, dramatiker – Mäns rädsla. Sällsynt ämne som berör.
10. Lisa Miskovsky, artist, låtskrivare – Kombinera karriär och vara förälder till barn med autism. Vackert, närvarande och mänskligt.

Briljanta sommarprat 2019

Sommarvärdar som likt de genialiska haft ett riktigt medryckande innehåll i en salig blandning av ämnen. De tillhör alla de bästa sommarpraten 2019.

11. Jonas Gardell, författare, artist – Vad som anses onormalt och normalt genom tiderna. Nödvändigt att påminnas om och att hålla fanan högt.
12. Stina Wollter, konstnär, författare, programledare – Ett barns sista tid. Tufft, omskakande och värdigt.
13. Alexander Mahmoud, fotograf – Fetma, papperslös, stigma och människovärde. Fint om grundläggande och svåra ämnen.
14. Adam Pålsson, skådespelare – Om våra bästa år i livet och vad som är viktigt. Skickligt utfört och skönt att lyssna på.
15. Björn Frantzén, kock, krögare – Hans karriär. Intressant om målmedvetenhet och vad han offrat.
16. Anders Hansen, överläkare i psykiatri, författare – Motions påverkan på hjärnan. Livsviktiga frågor att påminnas om.
17. Carin Rodebjer, modeskapare, entreprenör – Kvinnliga förebilder och hästars betydelse. Tänkvärt om vad nätverk och rätt miljö kan betyda för människor.
18. Amanda Zahui, basketspelare – Hennes liv. Ett liv långt ifrån mitt eget, om kamper hon för och fört.
19. Kodjo Akolor, programledare, komiker – Identitet och passa in. Likt Zahui om dagliga kamper men ur andra perspektiv.
20. Emma Frans, doktor i epidemiologi, forskare, vetenskapsskribent – Källkritik och föräldraliv. Stora frågor om varför den bästa berättelsen vinner.

Bästa sommarpraten 2019
Fyra sommarpratare som snackar om identitet, givande, utvecklande och intressant.

Utmärkta sommarprat 2019

Sommar i P1 2019 bjöd på väldigt många bra och all dessa är utmärkta av olika anledningar. Många starka skildringar om livet.  

21. Vera Vitali, skådespelare – Konsekvenser av frånvarande pappa. Ärligt, känsligt och viktigt.
22. Joakim Lundell, artist, youtubeprofil – Psykisk ohälsa. Oväntat och hans egen bild av sitt liv.
23. Marie Nilsson Lind, textförfattare, artist, kompositör – Livet och syster till avlidna systern Josefine. Underhållande och djupt.
24. Molly Sandén, artist – Ung i musikbranschen. Mänsklig och ärlig, står upp för sig själv.
25. Måns Möller, artist, komiker – Barn med Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Personligt, om att lyckas och misslyckas och kampen för alla barns lika rätt.  
26. Maria Borelius, entreprenör, journalist, författare – Stora samhällsfrågor och hantera personliga motgångar. Engagerade, fångande och viktigt.
27. Azita Shariati, vd – Hennes bakgrund, kärlek och åsikter om att skapa jämställdhet. Intressant, uppfriskande och starkt.
28. Erik Lundin, musiker, rappare – Livet i förorten. Berättar om en vardag för många i Sverige som jag/många behöver förstå mer av.
29. Ingrid le Roux, läkare – Apartheid och livet som läkare i Sydafrika samt kvinnors entreprenörskap. Allmänt underhållande för en med globalt intresse.
30. Anna Rosling Rönnlund, medgrundare Stiftelsen Gapminder – Världen blir bättre! Nödvändig kunskap för alla att ha koll, se på världen i en skala istället för motsatspoler.

Bra sommarprat 2019

Alla dessa är bra. Lägstanivån på de svenska sommarpraten är hög så e är alla verkligen värda att lyssna på.

31. Eija Hetekivi Olsson, författare – journalisters orimliga frågor. Annorlunda, fullt med power och nyttiga perspektiv.
32. Isabella Löwengrip, entreprenör, influencer – Hennes liv. Rakryggat, hennes version. Saknade svaret på vad hon ska göra när hon blivit mäktigaste kvinnan.
33. Josette Bushell-Mingo, regissör, skådespelare. Att vara svart, politisk kamp på olika plan. Underhållande och viktigt innehåll.
34. Anne Ramberg, advokat – rättsstaten och vitala samhällsinstitutioner vi ska vårda. Bra att bli påmind men inte så mycket nytt under solen.
35. Hamid Zafar, barn- och utbildningschef i Mullsjö kommun – Hans filosofi och resa till Sverige. Intressant om hans liv men något för bagatelliserat om hur bra skolor skapas.
36. Emma Leijnse, journalist – klyftor inom utbildningsfrågor – Klarsynt, uppläxande och tydligt.
37. Olof Skoog, diplomat – Livet som diplomat. Intressant om global politik och internationella relationer.
38. Michael Tjernström, professor i meteorologi – Klimatforskning och polarexpeditioner. Kunskapstungt om planetviktigt ämne.
39. Ali Abbasi, regissör – Filmskapande och en annan bild av integration. Provocerande innehåll och bitvis oliktänkande, lite svårt att ta till mig.
40. Jill Johnson, artist, låtskrivare, segla genom livet med sig själv som kapten. Närvarande och reflekterade.

Bästa sommarpraten 2019
Viktigt att komma ihåg att smaken är som baken och att det här min lista över de bästa sommarpraten. Din ser med all sannolikhet ut på ett annat sätt.

Helt okej sommarprat 2019

Dessa funkar att lyssna på om en har lite att göra. Inget så märkvärdiga helt enkelt och ganska långt i från de bästa sommarpraten 2019 men heller inte dåliga.

41. Agneta Pleijel, författare – Om att skriva. Vettig och intressant men gjorde inga stora avtryck.
42. John Lundvik, sångare, låtskrivare – hans karriär och liv. Lyckas hålla uppmärksamheten trots relativt trist ämne.
43. Tilde de Paula Eby, journalist, programledare. Livet som programledare. Personligt och självsäkert.
44. Isabelle Gulldén, handbollsspelare – Ojämställdhet inom idrott och relation till kroppen. Så viktigt ämne men ändå kändes det bara som bla bla bla.
45. Britta Marakatt-Labba, konstnär – Samers förutsättningar. Gripande om ett ovanligt liv.
46. Sissela Kyle, skådespelare, regissör – Annat perspektiv på metoo och att åldras. Skickligt framfört men inte så mycket mer.
47. Gunilla Kindstrand, journalist – Svensk kulturhistoria. Kanske intressant för en nörd på ämnet eller den från Hälsingland.
48. Anne Sverdrup-Thygeson, biolog, insektsforskare – Hyllning till våra insekter. Bra sommarprat som variation men inte tillräckligt intressant i sig.
49 Thomas Sandell, arkitekt, formgivare – Hans tankar om arkitektur. Fångar inte min uppmärksamhet.

Ovärda sommarprat 2019

Många i den här gruppen av talar i Sommar i P1 var lätta att placera här, flera av dem minns jag inte vad de pratade om, bara att de gjorde noll och inga intryck på mig. Gemensamt är att de flesta bara pratade om sitt liv utan att lyfta upp det till något större.

50. Nick Bostrom, filosof – Ett barns skolgång och att vara supersmart. Delvis smärtsamt i samhällets begränsning att passa olika personer.
51. Leif Östling, f.d. vd – Industriutveckling och ledarskap. Hans liv och stora affärer. Svarar inte på sin egen fråga och raljerar osakligt alldeles för mycket för min smak.
52. Nicklas Lidström, f.d. hockeyspelare – hans karriär och liv. Inget djup, inget större perspektiv, bara uppradat om hårt slit. Plus för att han pratar om vissa manligt känsliga frågor.
53. Magnus Ranstorp, statsvetare, terrorexpert – Hans karriär. Får ingen feeling, fångar inte intresset trots viktigt ämne.
54. Björn Runge, regissör, författare – vara filmskapare och bli sjuk. Trist men intressant om hans förhållningssätt till tuffa sjukdomar.
55. Grynet Molvig, skådespelare, sångerska – Hennes liv. Humoristisk men kommer inte ihåg ett ord av vad hon pratade om.
56. Nina Stemme, operasångerska – livet som operasångerska. För smalt, inget större än sig själv.
57. Svante Thuresson, sångare – hans liv. Jag, jag, jag och inget större perspektiv what so ever.
58. Sven-David Sandström, tonsättare – hans liv. Jag, jag, jag och inget större perspektiv. Kommer inte ens ihåg vem av Svante och Sven-David som pratade om vad.

Bästa sommarpraten 2019
2019 års bästa sommarpratare Carina Bergfeldt får pryda inlägget med en sista bild. Så starkt och så proffsigt att väva samman det personliga med det professionella.

Vilka är de bästa sommarpraten enligt dig?

Vilka är dina bästa värdar i Sommar i P1 2019? Är det några jag missat poängen med som jag borde lyssna på igen? Hur ser din topp tre ut?

Samtliga bilder är hämtade från Sveriges radio (utom den på mig).

7 thoughts on “Bästa sommarpraten 2019 – hela listan rangordnad enligt mig”

 1. Tack för sammanfattningen. Hade tankar på en liknande men har inte orkat lyssna på alla. Blev dock oerhört överraskad av Björn Franzén. Den gillade jag.

 2. Spännande läsning med din lista. Kommer du ihåg allt eller antecknar du efter varje sommarprat?
  Du själv gör dig fin i krans bland pratarna, När blir det din tur?
  Har en del kvar att lyssna på( mycket jobb i grönsakslandet oxå så det passar bra) men topp 3 just nu är:
  1. Carina Bergfeldt för hur hon har rest sig från tiden med sin pappa och det hon säger bla om Trump
  2.Caroline Fagerberg, intressant att lyssna på och reflektionerna om jämställdhet när hon nu har upplevt”båda världarna”
  3 Jonas Gardell gillar hans röst och hur han förmedlar det han vill säga + intressant ämne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.